Anpassad sökning

söndag, april 17, 2016

2013 Black Stallion Estate Winery Chardonnay


En relativt enkel men mycket trevlig old school Chardonnay med balans från Black Stallion Estate Winery på Silverado Trail, strax norr om staden Napa. I den före detta ridskolan startade Delicato Family Vineyards ganska nyligen vinproduktion och några av firmans viner går att hitta på Sb och via beställningssortimentet.

För ungefär ett år sedan provade jag Black Stallions viner under ledning av vinmakare Ralf Holdenried och det första vinet som serverades var firmans enkla Chardonnay som jag tyckte mycket om. Denna är sedan slutet av förra året ett av Black Stallions viner i beställningssortimentet och det hade nu blivit dags att prova vinet tillsammans med mat. 

Black Stallion importeras av Ward Wines. Aktuell årgång av firmans Chardonnay i Sb:s beställningssortiment är 2014. Priset ligger på 196 kronor.

Till vinet ugnsstekte vi en ekologisk kyckling, fixade till några hasselbackspotatisar och rörde ihop en sås med shitake. Det fungerade utmärkt till det vita vinet från Napa Valley som doftar gult äpple och citrus. Plus en hel del smör och fat.

Fatlagringen är tydlig också i den fruktiga smaken som har tydliga toner av citrus, melon och smör. 
Det är knappast en vinstil som är i ropet just nu men mitt i prick för oss tycker att det ibland kan vara riktigt, riktigt gott med en välgjord old school Chardonnay där det råder perfekt balans mellan vinets olika delar.

Stekt kyckling med citron- och salviasmör, hasselbackspotatis och shiitakesås.
Måste också, nu när jag har chansen, passa på att nämna Poppels fantastiska Projekt 008. En riktigt härlig Double Oatmeal Stout med sötma och toner av kaffe, rostade nötter och kanderade apelsinskal. Vi dricker varsitt glas istället för espresso efter den goda kycklingen. Tyvärr tog stouten slut i ett nafs efter lanseringen i Sb:s tillfälliga sortiment den 18 mars.

Poppels Projekt 008 Double Oatmeal Stout

2 kommentarer:

Freddan sa...

Kul bloggidé, då kan jag lära mig på samma gång :)

johan p sa...

Välkommen hit, Freddan!