Anpassad sökning

söndag, februari 14, 2016

2009 Sterhuis Astra White


Det finns flera fiskarter som heter eller kallas för Black cod och helt enkelt att reda ut denna (fisk)soppa är det inte...

Utanför Australien och Nya Zeeland simmar en typ av havsabborre som i Australien bland annat kallas Black cod.  Det gör den inte hos grannen Nya Zeeland där det istället finns två andra fiskarter som begåvats med samma namn. I USA och Canada är det fisken Sablefish som är Black cod men den har också flera andra namn. Minst sagt snurrigt!

För att förvirra ytterligare är Black cod också en rätt skapad av Nobuyuki Matsuhisa på restaurang Nobu i New York. I de flesta recept lagas rätten med vanlig, hederlig torsk (Gadus morhua) och det är också vårt val. Naturligtvis köper vi endast fisk som är MSC-certifierad och alltså kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön.
Tillbaka till Nobuyuki Matsuhisa som snabbt gjorde sig ett namn genom restaurang Matsuhisa i Los Angeles. Där blandade han japansk matlagning med influenser från Peru och råvaror från Nordamerika. Robert De Niro blev ett stort fan och 1993 slog sig De Niro och Nobuyuki Matsuhisa samman och startade restaurang Nobu i Tribeca, New York City. I dag finns det Nobu-restauranger på flera platser i världen.

Vad dricker man?


Vi förstod att de flesta viner skulle bli en kompromiss till Black cod. Ganska snabbt bestämde vi oss ändå för vin och att satsa på en sydafrikansk blend från  Sterhuis i Stellenbosch. Astra White består av lika delar Sauvignon Blanc, Chardonnay och Chenin Blanc. Av årgång 2009 tillverkade Sterhuis 220 lådor Astra White. 120 flaskor släpptes på Sb i december och det finns fortfarande några kvar i vinkällarbutikerna.  Priset ligger på 349 kr.

Vinet har en blommig men frisk doft med päron, gult äpple och citrus. Vi hittar också vingummi och något obestämbart tropiskt. Munkänslan är något fet och i smaken finns äpple, ananas och gröna örter. Det fungerar helt OK till fisken men vinet förhöjer knappast upplevelsen av maten eller tvärtom. Det hade vi inte heller väntat oss. Ska man leta efter dryck som gör det är det förmodligen sake som gäller. Om någon har andra förslag, tar jag tacksamt emot dem!


Black cod

2 pers

1/2 dl sake  
1/2 dl mirin  
4 msk misopasta (egentligen vit men vi har röd hemma och använder det istället) 
3 msk strösocker  
2 bitar torskrygg (ca 250 gram vardera)

Koka ihop sake, mirin, miso och socker. Låt svalna. Häll undan lite av marinaden och spara i kylskåp. Torka av fisken med hushållspapper. Lägg filéerna och resten av marinaden i plastpåse och låt ligga i kyl 1-3 dagar.

Sätt ugnen på grill, högsta värme. Lägg fiskbitarna på ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla över lite av marinaden och grilla 6- 10 minuter. Vänd gärna fisken efter halva tiden. Torskens innertemperatur ska upp till 52° och ytan ska vara gyllenbrun.

Servera med syltad ingefära, ris, ångade grönsaker och lite av den sparade marinaden.


Black cod med ris, ångade morötter och syltad ingefära.

Inga kommentarer: