Anpassad sökning

söndag, december 20, 2015

2013 Lioco Chardonnay Sonoma County


Ibland blir det inte bra och mitt experiment med med blodgrape, lax, maltesersås och polenta var ett utmärkt exempel på det. Att göra såsen på blodgrape istället för blodapelsin, visade sig vara en ganska dålig idé och inte heller blev det succé att kombinera den ganska bittra citrusfrukten med lax. Fast idéer måste självklart testas. Den stekta polentan var i alla fall god!

Största förlusten var att utmärkta 2013 Chardonnay från heta Lioco hade förtjänat bättre. Lioco startades 2005 av Matt Licklider som arbetade med vinimport till USA och Kevin O'Connor som då var ansvarig för vinkällaren på Spago Beverly Hills. Vinmakare är John Raytek som gjorts sig ett namn genom sina viner från Ceritas. Lioco beskriver själva sina viner som "a bridge between the leaner California Chardonnays of the '70’s and those being made today".

Druvorna kommer från flera vingårdar i Russian River Valley, Dry Creek Valley och Sonoma Coast. Exakt vilka har jag inte lyckats ta reda på men Lioco köper frukt bland annat från de legendariska vingårdarna Hirsch och Hanzell

Det som först slår oss med 2013 Lioco Chardonnay är den perfekta balansen mellan fräschör, druvmognad och fat. Det mesta av druvor och vin har fermenterats och lagrats på rostfria fat. Jag har hittat motstridiga uppgifter om andelar men det står klart att ekfat använts ganska sparsamt. I den rena doften hittar vi päron, citruszest och kalk. Ungefär samma saker återkommer i smaken men nu har citrusfrukten också fått bidra med lite juice och här finns också lite mineral och musselskal.

Vinet är perfekt att dricka nu men går självklart att lägga undan några år. Däremot tror jag inte att det tjänar på någon långlagring. Importeras av Vinopia och finns i beställningssortimentet för 290 kr.

Inga kommentarer: