Anpassad sökning

söndag, oktober 18, 2015

2010 Sine Qua Non Syrah Five Shooter

2010 Sine Qua Non Syrah Five Shooter

Det är alltid en stor händelse vid de alldeles för få tillfällen vi drar korken ur en flaska Sine Qua Non. Men först är det mest nervöst. Måtte vinet inte vara korkskadat!

Men allt verkar vara OK och tidigt en fredagsmorgon, strax innan det är dags att hoppa på Tvärbanan för att åka till Solna, häller jag vinet i karaff. Där får det stå tills det är dags för middag på kvällen.

2010 var första gången Petite Sirah ingick i något vin från Manfred och Elaine Krankl. Blandningen detta år bestod av 85% Syrah, 5% Grenache, 5% Roussanne, 3% Petite Sirah, och 2% Viognier. Största delen av druvorna har mognat i de egna vingårdarna Eleven Confessions och Cumulus. En del kommer från Bien Nacido. 20% hela klasar ingick i fermenteringen och vinet har legat 22 månader på nya franska ekfat.Five Shooters doft är väldigt tät. Här finns vinbär och björnbär tillsammans med sötlakrits, svartpeppar, ett gäng andra kryddor och rökt korv. Vi hittar också en örtig ton med mynta och rosmarin och skulle kunna sitta mycket länge med ett leende på läpparna och näsorna i glasen!

Vinet har rund syra med tät och stor smak. De mörka bären från doften återkommer tillsammans med ljusare körsbär, blyerts och choklad. Här finns gott om sandiga, finkorniga tanniner. Eftersmaken sitter i mycket, mycket länge!

Sine Qua Non importeras av Divine. Vinerna är galet svåra att få tag på och redan när 2010:an släpptes i maj 2013 kostade en flaska vansinnigt mycket. Sedan dess har priset på vinerna från SQN gått upp ytterligare nästan 500 kr. Det är naturligtvis helt snurrigt men jag kommer fortsätta köpa så länge jag får!

Att dricka SQN 2010 är väldigt tidigt men efter en dag i karaff är vinet förvånansvärt lättillgängligt. De flesta rekommendationer jag läst föreslår att flaskorna kan lagras till ungefär 2030...

2013 Grayson Cellars Chardonnay
Vi inleder middagen med varsin tallrik Shrimp and Grits. Versionen denna dag innehåller förutom stekta räkor och krämiga grits från Bear Branch Milling, också bacon, champinjoner, gröna ärtor och riven vällagrad cheddar. Vi kryddar med citrontimjan och persilja. Det blir svårt att inte gilla! "A man full of grits is a man full of peace."

Till detta dricker vi en enkel men trevlig Chardonnay från Grayson Cellars och det blir en bra kombo. Vinet har en härligt fruktig doft med citrus, melon och päron. Här finns gott om mineral tillsammans med champinjon och hasselnöt.

I smaken hittar vi citrus, Granny Smith, päron och vanilj. Spår från fatlagringen är uppenbar, syran rund och munkänslan något oljig. Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 169 kr.

När det blivit dags för SQN gör vi cemitas med bland annat Huston Style Carnitas, refried beans, en mild sås, sallad och riven mozzarella. Ibland är det enkla det bästa man kan välja när man har ett fantastiskt vin i glaset!


Cemitas, typ...

Inga kommentarer: