Anpassad sökning

söndag, oktober 11, 2015

2010 Mt. Brave Cabernet Sauvignon


Nej, ingen behöver påpeka att det är väldigt tidigt att dricka högklassig Cabernet Sauvignon årgång 2010 från Napa Valley redan nu. Men ibland är helt enkelt nyfikenheten för stor och med en dag i karaff visar det sig att ung ålder inte är något som stör oss när vi provar 2010 Cabernet Sauvignon från Mt. Brave

Mt. Brave är ett prestigeprojekt som Jackson Family Wines drog igång 2007. Cris Carpenter som tidigare arbetat på Cardinale och Lokoya fick uppdraget som vinmakare. Druvorna Mt. Brave arbetar med kommer från en vingård som är belägen cirka 450-550 m ö.h. i Mt. Veeder AVA.

Mt. Veeder är Napa Valleys största American Viticultural Area (AVA) men producerar mindre än 2% av det vin som varje år hamnar på flaska. På Mt. Brave görs tre viner. Förutom Cabernet Sauvignon även Malbec och Merlot. I cabben finns det små andelar Cabernet Franc och Merlot. Vinet har lagrats på franska ekfat där en femtedel var nya. Hur länge har jag inte lyckats ta reda på.Vi dricker vinet till varsin biff av hästkött med ett kryddsmör på blåmögelost och bacon. Varför krångla till det?

Jen och jag tycker väldigt mycket om 2010 Mt. Brave Cabernet Sauvignon. Det har en tät doft med choklad, vanilj och mörka bär. Här finns inte överraskande svarta vinbär men också söta björnbär och saftiga körsbär. Smaken är rödfruktig körsbär och vinbär. Även här finns choklad och vanilj men också tydliga spår av viol. Syran är relativt hög och tanninerna korniga. Allt i vinet är i perfekt balans. Så himla läckert! 

Mt. Brave Cabernet Sauvignon finns i beställningssortimentet. En flaska kostar 699 kr och vinet säljs via Lively Wines Sweden

Kryddsmör med blåmögelost och bacon blir inte speciellt vackert men är
väldigt gott. Rekommenderas till hästbiff!

Inga kommentarer: