Anpassad sökning

lördag, december 20, 2014

Funkwerks Tropic King


Tropic King är en mycket fruktig Imperial Saison Ale från det lilla bryggeriet Funkwerks i Fort Collins i norra Colorado, nära gränsen mot Wyoming. I Fort Collins som ligger ungefär tio mil norr om Denver, bor det 150 000 människor. Två av dem är ölentusiasterna Brad och Gordon som träffades första gången 2009. 2012 blev deras gemensamma projekt Funkwerks utsedd till Small Brewing Company of the YearGreat American Beer Festival och de har redan har fått in sin omtalade Tropic King på Sb. 

Visserligen bara tillfälligt och det finns inte jättemånga flaskor kvar men jag hoppas hitta någon när vi kommer tillbaka till Stockholm efter julfirandet i Skåne. Jag gillade nämligen Tropic King väldigt mycket. 

Denna Imperial Saison är bryggd med ljus malt och Rakau, en humlesort från Nya Zeeland. Den buteljerades i början av februari 2014 och det skulle vara spännande att se vad som händer med ett eller två års lagring. I dag har den en fantastisk fruktig doft av framför allt persika och mango. I smaken finns de tropiska frukterna tillsammans med citrus och aningen jäst.

Funkwerks rekommenderar att Tropic King ska kombineras med fläskkotlett och mango chutney och vi tar dem på orden (men det blir karré istället för kotlett). Till det serverar vi ugnsrostad butternutpumpa och en crème på youghurt och lime. Det blir i all sin enkelhet en fantastisk kombination. Ett utmärkt tips från Funkwerks!

Tropic King har en alkoholhalt på 8%. Den kostar 149 kr för 750 ml och det finns för tillfället flaskor kvar i framför allt Sb:s butik på Regeringsgatan i Stockholm men även några i Skåne, i Västra Götalands län och i Vällingby!

En annan öl jag gärna vill tipsa om och min nya favorit, är av ett helt annat slag. All Day IPA från Founders Brewing Co i Michigan är den godaste India Pale Ale jag testat. Den har en fantastisk balans och är inte något tokhumlat monster!

All Day IPA finns i beställningssortimentet och kostar 19,90 för en 355 ml-burk (säljs endast i kollo om 12 burkar) eller lika stor flaska för 24,40 säljs endast i kollo om 24 flaskor).
    
Fläskkarre eller grishals som det heter hemma i Skåne, struken med mild
mango chutney. Till det ugnsrostad butternutpumpa och en klick
yoghurt med limejuice och limezest.

Inga kommentarer: