Anpassad sökning

söndag, november 16, 2014

2012 Ridge Zinfandel East Bench


Enligt Sb:s hemsida finns det endast en flaska kvar till försäljning av detta vin från Ridge i Sonoma.
Jen och jag tyckte mycket om 2012 East Bench och därför råder jag alla som gillar Zinfandel och som befinner sig i närheten av Kisa i Östergötland att bege sig till Torggatan 3 och hålla tummarna hårt för att det inte är en felinventering. 195 kr för denna seriösa Zinfandel som säkert kommer att fortsätta utvecklas med ett eller ett par år i källaren, är nämligen årets vinkap!

East Bench är ett av två viner från Ridge gör som enbart innehåller Zinfandel. Druvorna växer strax öster om Lytton Springs och vingården ligger högt upp på en ås, med utsikt över Dry Creek Valley. Vinet gjordes första gången 2006. Årgång 2012 har fått en lite tuffare ekbehandling än tidigare årgångar. Vinet fick ligga 12 månader på lufttorkade amerikanska fat där 20% var nya, 40% ett eller två år gamla och 40% tre eller fyra år gamla.

Vinet som har en lätt fruktig doft med övervägande röda men också en del mörkare bär, förändras en hel del under den timme vi har det i karaff. Vi hittar körsbär, jordgubbar, hallon och björnbär. Här finns också vanilj, svartpeppar och en animalisk ton. I den balanserade smaken finns det björnbär, blåbär och körsbär tillsammans med svartpeppar, örter och lite mineral.Vinet har en del tanniner och till skillnad från många viner på samma druva saknas helt antydningar om sylt och saft. Alkoholhalten som enligt Ridge själva ligger på 14,9% märks inte alls. Intressant nog uppger den svenske importören VinUnic att alkoholen är 14% och Sb att den är 14,5%.

Vi dricker Ridge East Bench till fajitas med strimlad biff, stekt paprika och lök, majs och svarta bönor, guacamole och lite riven ost. Vi har också tagit fram inlagda jalapeños men med hänsyn till det goda vinet är vi försiktiga med dem.

Eftersom jag inte kan avsluta med ett foto på maten blir det istället en liten presentationsfilm där Ridge vinmakare John Olney berättar om 2012 East Bench Zinfandel.

5 kommentarer:

Janne sa...

Visst är den riktigt god! En kvar i källaren som jag får ta vi något fint tillfälle.

johan p sa...

Du är lyckligt lottad, Janne! Själv har jag absolut inga kvar. Kanske skulle fundera på en utflykt till Östergötland...

Anonym sa...

Jag har två! ✌

olleboule sa...

Drack årgång 2015 i går kväll. Inte speciellt inponerad

johan p sa...

Usch, vad tråkigt!

Jag har fortfarande en flaska kvar men, som jag skrev i november förra året, kommer jag att vänta ytterligare en tid innan jag tar fram korkskruven. Efter din rapport blir jag än mer övertygad om att det är rätt vag att gå. http://johan-p.blogspot.se/2017/11/2015-ridge-zinfandel-east-bench-100.html

/Johan P