Anpassad sökning

söndag, november 30, 2014

2011 Sivas-Sonoma Zinfandel Old Vine


Familjen Sebastini har kallats First Family of Sonoma wine. 1986 förlorade republikanen Don Sebastini valet till State Controller (finansdirektör) i Kalifornien. Han avslutade då sin politiska karriär och flyttade hem till Sonoma. Där satsade han helhjärtat på familjens hittills ganska blygsamma vinverksamhet. Under Don och senare sonen Donny ökade verksamheten från ca 200.000 lådor i mitten av 1980-talet till 8 miljoner 15 år senare. Familjens $10-vin på druvan Cabernet Sauvignon från firman Smoking Loon har rentav blivit ett av de mest sålda Cabernetvinerna i USA. Smoking Loon precis som vinerna från Sivas-Sonoma importeras till Sverige av Arvid Nordquist och Smoking Loon Cabernet Sauvignon finns i beställningssortimentet.

Sivas-Sonoma som har en vinmakare som endast sysslar med firmans vita viner på druvorna Sauvignon Blanc och Chardonnay och en som arbetar med de röda på Zinfandel, Cabernet Sauvignon och Pinot Noir. Av dessa är det endast Old Vine Zinfandel som finns på Sb. En flaska kostar 149 kronor.

Druvorna kommer från olika vingårdar i Sonoma Valley, Russian River Valley och Alexander Valley. Blandningen består av 87% Zinfandel, 6% Tannat, 4% Petite Sirah och 3% Sangiovese. Druvsorterna har vinifierats separat och legat 12 månader på amerikanska och franska ekfat.

Vinet har klassisk Zinfandeldoft även om fatlagringen har satt lite väl tydliga spår. För övrigt handlar det om björnbär, blåbär, körsbär och svartpeppar. Här finns också en örtig ton.

Smaken är fruktig av mörka bär och ganska söt men blir inte sylt-kladdig. Det är lite väl mjukt för min smak men i det stora hela är 2011 Sivas-Sonoma Zinfandel Old Vine ett bra val för 149 kr. Men det gäller att kombinera med rätt mat. Vi dricker det till en enchiladas på nötfärs som fått ganska rejäl hetta från jalapeños. Till sådan mat finns det för mig inga andra dryckesalternativ förutom enkel, söt Zinfandel eller ljust mexikanskt öl med lime.

Enchiladas

Inga kommentarer: