Anpassad sökning

lördag, februari 23, 2013

2010 Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel


Jen vägrar att äta Luther Burger och därför passar jag på att trycka i mig den kaloristinna skapelsen när hon är i Italien på arbete. Den stora frågan är om det funkar att dricka vin till burgaren och är i så fall denna zin från Bogle Vineyards i Clarksburg det rätta valet?

Det verkar råda osäkerhet om Luther-burgarens ursprung. Var det Luther Vandross som skapade den eller var det Mulligan's Bar i Decatur strax utanför Atlanta, Georgia som var först med att stoppa köttpucken i en doughnut och som döpte denna skapelse efter soulsångaren? Eftersom det tråkigaste förklaringen brukar vara den riktiga sällar jag mig till dem som tror på Mulligan's-versionen.

Luther Burger finns i en mängd varianter men gemensamt för dem är ost och rejält med bacon. Jag lade i några salladsblad men det är efter vad jag sett ganska ovanligt. Den stora tvistefrågan verkar vara huruvida glasyren på flottyrmunken ska vändas inåt eller utåt?   

2010 Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel kom som nyhet på Sb 1 februari. Det finns fortfarande flaskor kvar runt om i landet och de kostar 149 kr.

Jag har tidigare skrivit om osäkerheten på vad som menas med Old Vine Zinfandel och vad gäller rankorna till detta vin är de mellan 60 och 80 år gamla och växer i Lodi och Amador County. Vinet har bärig, något syltig doft av solmogna hallon, plommon, björnbär och artificiella jordgubbar. Här finns svartpeppar, muskot och fat. Vinet har legat 12 månader på en blandning av nya och begagnade amerikanska ekfat.

I smaken dominerar solmogna plommon men här finns också en mängd annan röd frukt. Sötman är ganska hög men det hela avslutas med en frisk syra och här finns en del tuggmotstånd. Faten gör sig återigen påminda men på det hela taget är det ett gott försök för 149 kr. För att funka med den knasiga Luther-burgaren hade förmodligen ett ännu sötare vin varit bättre men då föredrar jag ändå den lite högre syran i Boogle.

Luther Burger

7 kommentarer:

Anonym sa...

Drack den själv igår, men till vanliga hemmagjorda burgare.

Tyckte inte den var någon antydan till sylt, dock rejält med frukt och en tydlig dragning åt blåbärsssoppa.

Riktigt trevligt vin om man vill ha ett runt och aningen sötfruktigt vin.

johan p sa...

Håller med om att det var en trevlig zin och jag kan absolut tänka mig att dricka den igen. Vanliga bugare är nog ett bättre sällskap än Luther-varianten...

Anonym sa...

Vad använder du för ost i dina burgare? Ser trevlig ut.

-M-

johan p sa...

Hej M!

Oftast blir det någon typ av cheddar men i denna har jag fuskat med färdigförpackad hamburgerost, sk "Burger Slices med Cheddar" (Krafts). Kinky men gott!

Anonym sa...

Hur. Kan man ha lyssnat på lv varje dag i 25 år och aldrig hört talas om en lv burger märkligt.../ dansken

johan p sa...

Det låter som ett mysterium.

Anonym sa...

Tack. Ska testa nästa gång!

-M-