Anpassad sökning

måndag, juni 25, 2012

2008 L'Ecole No. 41 Merlot Columbia Valley


På en liten middag på midsommardagen hade vi tänkt att bjuda på Ad Hocs Lemon Brined Fried Chicken och jag funderade länge på vad vilket rött vin som kunde tänkas fungera. Bestämmde mig tillslut för en blend med 82% Merlot, 12% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot och 2% Malbec från L'Ecole No. 41 i Washington State som finns i beställningssortimentet för 189 kr.

L'Ecole No. 41 har funnits sedan 1983 men är ändå det tredje äldsta vineriet i Walla Walla Valley. En liten påminnelse om hur ung vinnäringen är i denna del av USA. Namnet på firman kommer från Lowden Elementary School, den vackra skolbyggnad som finns avbildad på etiketten eller snarare på den skola som fanns innan 1915 och det faktum att det vid 1800-talets början bosatte sig många fransktalande kanadensare i Walla Walla Valley. L'Ecole No. 41 betyder ungefär "Skolan i distrikt 41". 

Druvorna till detta vin kommer från åtta olika vingårdar runt om i Columbia Walley. Vinet har legat 18 månader på små ekfat där 30% var nya. Alkoholhalten ligger på 14,5 %.

Godaste matjessillen kommer från Norge
Innan vi kommer till det röda vinet och kycklingen blev det en förrätt med den godaste matjessill jag smakat men som jag inte vet mer om än att jag handlade den hos Melanders i Hötorgshallen, att den var norsk och dyr men värd varenda krona. Ska så småningom ta mig ner till Melanders för att undersöka saken. Den sillen vill jag ha mer av i sommar och jag är tacksam över att Jen och jag åt den på klassiskt midsommarvis på midsommarafton.  

På midsommardagen lade vi ihop sillen med kokt potatis, kokt ägg, dill, gräslök och hällde brynt smör över alltsammans. En klassiker som blir väldigt god men givetvis tar det nötiga smöret bort fokus en del från sillens subtila smaker.

Farbror Bertils Malörtsbesk
Till förrätten drack vi favoriten Bedarö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri och en mycket fint balanserad malörtsbesk från farbror Bertil i Malmö. 

Så över till den friterade kycklingen som vi gör efter recept från Tomas Kellers Ad Hoc i Yountville där den serveras varannan måndag. Vi gör den med en ganska stor majskyckling och resultatet blir häpnadsväckande bra. Den saftiga kycklingen serverar vi med en enkel potatissallad och lite gröna blad. Fungerar fint till den fruktiga merlotblandningen från Washington State men för den som föredrar vitt hade en lagom ekad Charonnay också varit mitt i prick.

2008 L'Ecole No. 41 Merlot Columbia Valley doftar cassis och körsbärspraliner. Här finns en del glöggkryddor tillsammans med lakrits och en animaliskt rökig ton.

Vid rumstemperatur lider vinet av den höga alkoholhalten men vi serverar det något kylt och då är kryddigheten behaglig. Här finns gott om körsbär och svarta vinbär, tillsammans med något omogna björnbär. Munkänslan är ganska lätt och tanninerna är mjuka. Ett bra vin som gör att jag blir nyfiken på andra viner ut L'Ecoles sortiment. I beställningssortimentet finns också en Syrah och en cab-blend.

Vi avslutar middagen med jordgubbar Romanoff. Ett mycket enkelt sätt att lyxa till de redan exklusiva bären.

Förrätt med matjessill, potatis, ägg, örter och brynt smör.


Jordgubbar Romanoff

4 pers

1 l jordgubbar
2 dl crème fraîche
1, 5 msk farinsocker
1 msk cognac
rostade mandelspån

Rosta mandelspän i torr stekpanna. Blanda crème fraîche med socker och cognac. Snoppa och skär jordgubbar i kvartar eller halvor. Skeda över crème fraîche-blandningen och strö lite rostad mandel på toppen.



Jordgubbar Romanoff



 Ad Hocs friterade citronkyckling

5 pers


DAG 1

1 kyckling
2 l vatten
1 dl salt
0,25 dl honung
6 lagerblad
1/2 vitlök, krossade klyftor
1 msk hela svartpepparkorn
några timjankvistar
några persiljekvistar
2 rosmarinkvistar

2 citroner, juice och zest

Hetta upp hälften av vattnet med kryddor, citron och salt och rör om tills saltet är upplöst. Låt svalna. Häll i resten av vattnet och lägg i kycklingen. Låt stå i kyl över natten.

DAG 2

2 dl buttermilk
3 dl vetemjöl
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 tsk kajennpeppar


Ta upp kycklingen och pilla bort örter och pepparkorn. Torka av så att den blir helt torr. Dela kycklingen i 8 bitar. Blanda mjöl med kryddorna. Jag blandade också i  någon tesked spanskt rökigt paprikapulver (den söta varianten). Doppa bitarna i buttermilk och sedan i mjölblandningen. Jag gjorde detta två gånger för att få en extra tjock, krispig panering. Fritera ca 20 min i 165°. Innertemperaturen på kycklingen ska nå upp till 70°.     


Ad Hocs friterade citronkyckling som vi serverar med potatissallad och grönsallad.

4 kommentarer:

E sa...

Hejsan!

Jag gillar verkligen din blogg starkt och undrar om det finns någon mailadress man kan nå dig på? Tack för en bra och läsvärd blogg! Vänliga hälsningar E

johan p sa...

Hej E!

Kul att du gillar bloggen. Klicka in dig på "Visa hela min profil" ovan så kan du maila mig därifrån.

Hälsningar,

Johan P

Mats L sa...

Hej! Skall kycklingen vara med eller utan skinn? Mats L

johan p sa...

Hej Mats!

Jag har kört med skinn!

/Johan P