Anpassad sökning

lördag, juni 09, 2012

2011 Birichino Vin Gris


Jag har haft förmånen att prova detta vin från Birichino i Santa Cruz vid några tillfällen i olika årgångar. Senast vid en mycket trevlig middag början av året med Birichinos Alex Krause, arrangerad av importören Hanpicked. Årets rosé var då inte helt färdig för försäljning. Vinet liknade mest rosa grapefruktjuice men smakade underbart och direkt när det nu hamnat i beställningssortimentet för 136 kr, slängde jag in en beställning.

Nu handlar det dock inte om någon grumlig juice. I dag har vinet en läcker laxrosa färg och doftar hallon, smultron och persika. Dessutom citrus, främst i form av blodgrape. Här finns också vanilj och det jag närmast tänker på är en glass från barndomen som jag inte kan komma ihåg namnet på. I mitt minne var det en rosa glass som påminde om päronsplit men istället för päronis var det hallon eller några andra röda bär i överdraget.

Duvorna i vinet består av 50% Grenache, 25% Rolle (Vermentino), 20% Mourvèdre och 5% Cinsault. Ungefär en tredjedel av druvorna kommer från över hundraåriga stockar och av årgång 2011 tillverkades 545 lådor.

Blodgrape och hallon återkommer i smaken som också innehåller jordgubbar och körsbär tillsammans med örter och gräs. Vi hittar också smöriga fat men har ingen aning om tider för fatlagring. I tidigare årgångar har Grenache-druvorna jäst i ekfat medan resten i rostfria fat.

Vi tycker väldigt mycket om det här matvänliga vinet som vi dricker till kycklingburgare med blåmögelost och en jordgubbssalsa. Kan inte låta bli att imponeras av Birichino. De tre viner från firman som jag skrivit om här på bloggen, förutom gårdagens Vin Gris även 2009 Malvasia Bianca och 2010 Grenache VV, är alla favoriter som inte kostar mycket alls. Keep up the good work, Alex!


Kycklingburgare med blåmögelost

2 pers

1/2 morot, skuren i småbitar
1 äggvita, lättvispad
1/2 blekselleristjälk, skuren i mycket små tärningar
50 g blåmögelost, smulad
300 g kycklingfärs
1/2 dl panko
en nypa salt
peppar
1/2 tsk maizena
1/4 dl hot sauce, jag använder favoriten "Texas Pete"

Koka moroten tills den blir riktigt mjuk. Mosa med gaffel och låt svalna. Blanda morot med äggvita, blekselleri, ost, färs, panko och lite salt och peppar.

Blanda hot sauce med maizena och rör bort klumparna.

Stek i olja och pensla med hot saucen. Lägg på skivor av blåmögelost mot slutet och låt smälta något. Servera med valfria tillbehör. Vi körde med isberg och skivad avokado. Någon dressing behövs inte men man skulle kunna tänka sig att byta ut den smälta osten mot en crème fraîche-dressing med blåmögelost.


Jordgubbsalsa

4 pers


1 liter jordgubbar, tärnade
1 avokado, tärnad
1/2 paprika, tärnad
1 kruka gräslök, hackad
1 citron

Blanda och häll över  citronjuicen. Krydda med salt och svartpeppar.

Kycklingburgare med blåmögelost och jordgubbssalsa.

2 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Tyckte väldigt mycket om Grenache-vinet! Malvasian var fin den också. Återstår att testa denna då.

Burgaren låter grym!

Glassen; GB, Ängelholm eller ngn dansk?

/N

johan p sa...

Någonstans i bakhuvudet sitter något som irriterar och med svag röst viskar "Hemglass, hemglass, hemglass...".