Anpassad sökning

söndag, juni 17, 2012

2010 Michael-David Vineyards Zinfandel Earthquake

2010 Michael-David Vineyards Zinfandel Earthquake

När man beställer ett vin som heter Earthquake känner man på sig vad det är som väntar. När  vinet dessutom kommer från Michael-David Wineyards i Lodi där bröderna Michael och David Philips inte är kända för att hålla igen och vinet har en alkoholhalt på 16% blir i alla fall jag lite ängslig...

Det är alltså inga stora förhoppningar Jen och jag sätter till det här vinet som vi dricker till tacos med en ganska het potatis- och fläskfyllning. Men vi har delvis helt fel och blir glatt överraskade.

Att vinet är "over the top" på flera sätt gör det inte till ett dåligt skämt. Det blir inte alls som vi befarat, det vill säga att dricka kladdigt söt pannkakssylt och den höga alkoholhalten är föredömligt fint integrerad.

I doften finns det gott om solmogna mörka bär från Lodi, främst björnbär och körsbär men också lite blåbär. De senare återkommer i form av paj men syltigare än så blir det inte. Här finns också lite mörk choklad och en aning eukalyptus tillsammans med tydliga spår från fatlagringen.

I munnen är vinet mjukt med mycket lite silkeslena tanniner. Tydligen har vinmakarna Adam Mettler och Derek Devries blandat zinjuicen med en liten del Petite Sirah men hur stora andelar av respektive druva framgår varken på Michael-Davids hemsida eller hos den svenske importören Janake Wine Group. Samma bär (björnbär, körsbär och blåbär) som vi hittade i doften återkommer i smaken tillsammans med en rejäl dos ekfat och en aning kryddor.

Earhquake kostade 250 kr i beställningssortimentet men är nu slut hos importören. Synd för vi hade kunnat tänka oss lite fler flaskor av detta galna vin.


Tacos med potatis och fläsk

2 pers

4-6 tortillabröd
250 g potatis
1 tsk koriaderfrö
250 g malet fläskkött
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 chipotle i adobo, finhackad
1 tsk (mexikansk) oregano
1/2 tsk paprikapilver (sweet)
1-2 krm spiskummin
ca 1/2 tsk salt
1/2 dl färsk koriander, hackad

Skala, koka och pressa potatisen. Rosta korianderfrö i torr stekpanna och mortla. Stek fläskköttet med vitlök, chipotle och kryddorna men spara den färska koriandern. Blanda köttet med potatisen och den färska koriandern. Smaka av. Stek alltsammans i olja tills det blir lite stekyta. Servera med varma tortillabröd, sallad, riven ost, crème fraîche, tomatsalsa, färsk hackad koriander och limeklyfta.

Taco med potatis och fläsk.

Inga kommentarer: