Anpassad sökning

lördag, januari 21, 2012

2009 Little Beauty Sauvignon Blanc

2009 Little Beauty Sauvignon Blanc
Little Beauty från Waihopai Valley i Marlborough på Nya Zeelands sydö, går från klarhet till klarhet i vår bok. Senast var det firmans Pinot Gris som imponerade på oss och nu gör deras Sauvignon Blanc samma sak. Det verkar som om Eveline Fraiser, Little Beautys vinmakare med förflutet som chefsvinmakare på Cloudy Bay, har lyckats strålande med den andra årgången av firmans vita viner. Visserligen har vi bara smakat vin på två olika vita  druvor, de som som säljs via Sb men vågar ändå dra den slutsatsen. Eftersom de vita vinerna har varit så bra tänker vi snarast även prova rött. 

Extra imponerande blir det om man väger in att vinerna kostar 129 kr (Sauvignon Blanc) respektive 139 kr (Pinot Gris). Little Beautys viner finns i beställningssortimentet.

2009 Little Beauty Sauvignon Blanc har en frisk tropisk doft med grönt äpple, lime och citron. Här finns också krusbär, passionsfrukt och en gräsig ton.

I smaken finns det gott om blodgrape, granny smith-äpple, kryddig lime och tropisk frukt, främst mango.

Vinet är elegant och samtidgt mycket lättdrucket. Det finns risk att man halsar det i sig! Vinet passar utmärkt både till mat och på egen hand som en fördrink för att få den höga, runda syran att sätta igång aptiten.

Vi plockar fram några små, lyxiga plattfiskfiléer från frysen, rör ihop en ärt- och dillpesto med mandel som vi brer på fisken som vi rullar ihop och tillagar i ugn. Till detta har vi grillade tomater och en risotto. Fungerar halt perfekt till vinet. Ärt- och dillpeston är enkel, billig och galet neongrön! 


Ärt- och dillpesto

1 dl sötmandel
2 dl gröna ärtor (kokta)
1 dl olivolja
1 dl riven parmesan
1/2 dl hackad dill
2 tsk pressad ciron
salt och svartpeppar

Skålla, skala och rosta mandeln, om du har tid. Lägg i blender tillsammans med övriga ingredienser och kör kort till önskad konsistens.

Slätvarfiléer med ärt- och dillpesto, grillade tomater och risotto.

Inga kommentarer: