Anpassad sökning

lördag, mars 05, 2011

2009 Woodbridge by Robert Mondavi Zinfandel


Woodbridge i Lodi startades av Robert Mondavi 1979 med målet att göra enkla och billiga bordsviner. Robert Mondavi dog 2008 och i dag är det Todd Ziemann som ansvarar för de  1,3 miljoner lådor vin som skeppas ut från Woodbridge varje år.

2009 Woodbridge by Robert Mondavi Zinfandel är definitivt inte något stort vin. Knappast ens speciellt bra. Men till kycklingenchilladas med rejäl chilliheytta har det precis vad som krävs nämligen en kraftig sötma och syltighet som tar hand om hettan på ett närmast perfekt vis.

Sylten, närmast drottningsylt är det första jag tänker på när jag sätter näsan till. Här finns massor av solmogna björn- och körsbär tillsammans med svartpeppar någon grön ör jag inte kan precisera närmare, vanilj och en svagt mintig ekalyptyston.

Smaken med massor av sylt är rödfruktig med mogna, saftiga körsbär och mörka björnbär. Här finns gott om vanilj och en hel del svartpeppar. Tanniner kan man knappast tala om men en ganska behaglig kärnbitterhet.


Kycklingenchiladas

2 pers

1/2 kyckling, ca 1 kg
1 tsk timjan
10 vitpepparkorn
1 gul lök, skuren i kvartar
4 klyftor vitlök
10 korianderfrö
2 hönsbuljongtärningar
6 majstortillas
olja
chipotle- och anchcosås ( se recept i listan till höger)
3 dl riven cheddarost


Lägg kycklingen i en gryta och täck med vatten. Tillsätt kryddor, buljongtärningar, lök och vitlök. Koka upp och sjud i 40 minuter. Låt kycklingen svalna i buljongen och tag sedan upp den. Sätt grytan på spisen igen och koka ner buljongen tills ca 1 liter återstår.

Pilla kycklingen. Hetta upp olja till 160° och fritera majstortillorna i 30 sekunder. Lägg kycklingkött, ost och koriander i torrtillabröd och rulla ihop.

Täck botten av en ugnsfast form med chipotle- och anchcosås. Lägg tortillorna tätt ihopa i formen. Häll på mera chipotle- och anchcosås och avsluta med att strö över riven cheddar. Gratinera i ugn 200° några minuter, tills osten smält.

Servera med sallad.
Kycklingenchillada

Inga kommentarer: