söndag, maj 30, 2010

2007 Chateau Ste Michelle Chardonnay Canoe Ridge Estate


Lördag kväll och Jen och jag är sugna på lite comfort food. Därför blir det HSFC (Hammarby Seacity Fried Chicken med BBQ-sås att doppa i, Creamed Corn och en frisk salsa med sådant vi hittar i köket. Det blir avokado, tomat, rödlök, jordgubbar, rädisor, mynta, koriander och lite pressad lime. Receptet på den friterade kycklingen kommer att publiceras efter en del små justeringar är testade.

Till detta en överekad Chardonnay från Washington. Chateau Ste Michelle några mil öster om Seattle gör massor med olika slags viner. Vi har tidigare gillat bland annat Eroica Riesling - firmans samarbete med Ernst Loosen.

Dagens Chardonnay från Canoe Ridge Estate Vineyard är dock något helt annat. I doften finns det massor av citrus, till exempel citron, clementinskal, apelsin, grape och dessutom mycket ek och smör.

Smaken är ungefär likadan. God syra men för mycket ek och dålig balans. Blir säkert bättre med några års lagring men vi tänker inte försöka.

HSFC

2009 Braida (Giacomo Bologna) Brachetto d'Acqui


Efter all Syrah har det blivit dags för något helt annorlunda. Bracetto d'Acqui är ett rött, mousserande, sött vin från Piemonte.

Det är premiär för min del med denna typ av vin. Det är druvorna som heter Brachetto. d'Acqui är namnet på området de kommer från.

Vinets har en pafymerad doft med jordgubbar och mogna körsbär. Den blommiga smaken är mycket söt och samma bär som finns i doften återkommer också här.

Denna Brachetto d'Acqui passar någorlunda bra till vår jordgubbsdessert med vispad grädde som blandats med uppvispad smetana och vanilj. Alltihop avslutas med lite rostade mandelspån som strös över det hela. Resultatet blir aningen för syrligt för att det ska vara perfekt till vinet.

lördag, maj 29, 2010

2006 Lillian Winery Syrah White Hawk

2006 Lillian Winery Syrah White Hawk

Tillsammans med några mat och vinintresserade vänner bestämmer vi oss för att ordna en liten vinprovning. Eftersom både jag och Ali har Syrah/Shiraz som favoritdruva bestämmer vi att testa vin på denna druva från olika delar av världen som vi kan få tag på via Sb.

Tyvärr hinner inte alla beställningar komma fram och den slutgiltiga uppställningen blir:

2007 Tulbagh Mountain Vineyards (TMV) Syrah Swartland 189 kr, Sydafrika

2008 Charles Smith Syrah Boom Boom! 124 kr, USA

2005 Cave de Tain Hermitage 339 kr, Frankrike

2005 Pago de Vallegarcia Syrah 297 kr, Spanien

2006 Tim Adams Shiraz The Aberfeldy 299 kr Australien

Som joker kastar vi dessutom in papplådevinet Aussie Kangaroughe Shiraz 59kr/1l. Provningen genomförs helblind förutom för mig som vet vilka viner som finns med, dock inte i vilken ordning de kommer.

Line up

Tyvärr är det något som inte stämmer med Pago de Vallegarcia som Jen och jag drack för något år sedan och tyckte mycket om då. Den hamnar sist hos alla provare.

Provningsanteckningar för Pago de Vallegarcia

När resultaten räknas samman hamnar Boom Boom! från Charles Smith i Washington på första plats. Ett vin som är drickfärdigt redan nu och som naturligtvis tjänar på det. För mig hamnar Tim Adams The Aberfeldy i topp. Hermitagen från Cave de Tain är helt sluten trots många timmars luftning och på min lista hamnar den orättvist näst sist om defekta Pago de Vallegarcia inte räknas med, strax före Aussie Kangarouge .

Så här blev mitt resultat:

1. 2006 Tim Adams Shiraz The Aberfeldy
2. 2008 Charles Smith Syrah Boom Boom!
3. TMW Syrah Swarland
4. 2005 Cave de Tain Hermitage

5. Aussie Kangaroughe Shiraz

6. 2005 Pago de Vallegarcia Syrah

Innan det är dags för varmrätt hinner vi mumsa i oss några fatastiska ostar från Winjas på Kungsholmen.

Långlagrad getost, brie, reblouchon och grottlagrad emmenthaler.

Sedan blir det klassisk syrahmat: helstekt entrecôte med potatisgratäng och rödvinssås. Det gör ingenting att jag glömmer bort haricots vertsen.

Dryck till denna enkla med goda mat blir ännu en Syrah. Nu från Californien och Maggie Harrison i Oregon. Druvorna däremot kommer från Kalifornien, närmare bestämt från berömda White Hawk Vineyard i Santa Barbara. Jen och jag drack 2005:an i augusti och tyckte väldigt mycket om den. Ett av av de bästa viner på denna druva jag provat och dagens vin som fortfarande har massor med år framför sig är knappast sämre.

Vinet har luftats i ganska många timmar. I doften hittar jag björnbär, blåbär, plommon och röda, mogna körsbär. Bären har kryddats med vanilj, rök och lite läder.

I munnen är vinet fruktigt men samtidigt ganska stramt. Här finns såklart massor av både röda, blå och svarta bär. Fatlagringen märks tydligt med en skön vaniljnyans men blir aldrig påträngande eller dominerande och de 15,5 procenten alkohol är så strålande fint integrerade att de knappast märks mer än med en svag ton av svartpeppar. Här finns ganska gott om tanniner och en härligt lång eftersmak.

2006 Lillian Syrah White Hawk är givetvis slut på Sb. Jag köpte mina flaskor i december och de kostade då 699 kr.


Rödvinssås med rosmarin

1 gul lök
1 morot
1/4 rotselleri
1 palsternacka
1 msk smör
2 msk tomatpuré
5 dl rött vin
1 kvist rosmarin
1 msk balsamvinäger
2 tsk mörkt muscovadosocker
salt
peppar
maizena

Hacka rotfrukterna och löken i små bitar. Stek i smör på medelvärme i några minuter. Tillsätt tomatpure och rosta ordentligt. Häll i vinet och lägg i rosmarinkvisten. Småkoka i ca 20-30 min. Sila därefter såsen och smaka av med socker, salt och peppar. Har du steksky från kött är det läge att tillsätta denna nu. Red med maizena för en tjockare sås.

söndag, maj 23, 2010

2009 La Spinetta Moscato d'Asti Bricco Quaglia


Eftor pilgrimsmusslor, blåmusslor och ankbröst blir det rabarberpaj med kanel och kardemumma och till det La Spinettas bedårande Bricco Quaglia som i aktuell årgång blivit lite lekfullare och mindre "vuxen" än tidigare årgångar jag provat.

Flytande piggelin är det inte riktigt men här finns gott om saftiga gula päron, honung och lite citrus. 2006 eller 2007:an med sina toner av bokna äpplen hade nog passat ännu bättre till den kryddiga pajen som jag trots att jag (nästan) följer mitt eget recept blir lite besviken på. Det var nog ingen vidare bra idé att byta ut del av sockret mot mörkt muskcovado.

2007 Ridge Chardonnay Santa Cruz Mountains


Tillsammans med vännen Jacob lagar jag varje år en liten middag med fokus på pilgrimsmusslor från Norge och bjuder in några nära vänner. I år var vi nio personer hemma hos Jacob och Camilla i Hornstull och förutom pilgrimsmusslor hamnade också blåmusslor och ankbröst på bordet. Allt som allt blev det fem rätter och fyra viner och ett av dessa var denna Chardonnay från Ridge, söder om San Francisco.

Druvorna till vinet kommer från flera olika odlingslotter i Monte Bello Vineyards och tillverkas varje år, till skillnad från den exklusivare Chardonnay Monte Bello där druvorna endast kommer från en av lotterna och bara görs vissa år.

2007 Chardonnay Santa Cruz Mountains är ett mycket bra vin och för oss som föredrar amerikanska varianter på denna druva är det här bland de bättre vinerna som går att hitta.

Doften innehåller honungsmelon, ananas, Granny Smith-äpple, ek och vanilj tillsammans med en dos mineral.

Smaken är frisk med mineral, citrus och ananas. Här finns päron och äpple tillsammans med honung, vanilj och en lite oljig glycerinton. Faten är mycket beskedliga och vinet har mycket bra balans trots sina 14,5% alkohol.

I min bok blir det inte mycket bättre än så här!

söndag, maj 16, 2010

2008 Kloster Eberbach Riesling Spätlese


En enkel och ganska tråkig ung spätlese som definitivt gör sitt jobb till vår asiatiska mat med lite hetta men som för övrigt inte direkt ger några bestående minnen.

Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2008 har äpple, päron, torkade aprikoser och honung i doften. Smaken innehåller päron, honung och cirtrus.

Inte den mest intressanta Riesling vi druckit men med tanke på det låga priset är Kloster Eberbach Riesling Spätlese ett bra val till asiatisk mat med chilihetta.

Till vår mat i dag där vi hämtat inspiration bl a från de utmärkta asiatiska kokböckerna "Äta ris" av Minh du Aleng och "Modern asiatisk mat" av Peter Lindgren och Erik Widegård.


Crispy Duck med nudelwok och mangopuré

2 pers

ANKA
1 ankbröst
salt
five spice
olja att fritera i

Skär rutmönster i skinnsidan av ankbröstet. Salta och gnid in med five spice. Ångkoka i 2 timmar. Fritera några minuter i olja. Skiva upp i tunna skivor.


NUDELWOK
1/4 färskt vitkålshuvud
1 morot
1 asiatisk röd chili
1/4 röd paprika, strimlad
100 g breda risnudlar
5 cm purjolök
olja
1 lime
1 msk hoisinsås
1 tsk fisksås
1/2 msk flytande honung
2 msk salta jordnötter, hackade

Koka ihop hoisinsås, fisksås, och honung i en kastrull. Skär vitkål, purjo och morot i lika tjocka och breda strimlor som risnudlarna. Koka risnudlar enligt anvisning på paketet. Woka grönsaker och nudlar i het olja. Häll över såsen. Strö över jordnötter.


MANGOPURÉ
150 g mango (vi använder fryst)
1/2-1 asiatisk röd chili, hackad
15 g smör
1/2 msk riven ingefära
1/2 msk flytande honung
fisksås
0,25 dl vatten

Smält smöret i en kastrull. Lägg i mango och ingefära. Koka tills mangon blir mjuk. Häll i övriga ingredienser och puréa med mixer.

Crispy Duck med nudelwok och mangopué

lördag, maj 15, 2010

2007 X Winery Red X


X Winery i Napa har inte någon lång och ärofull historia att luta sig emot och man hymlar inte med att vineriet startades för att "skapa nischade viner som skulle tillgodose behov på marknaden".

2007 Red X är inte det mest komplexa vin vi provat men det överträffar trots det med råge våra förväntningar. Druvorna i vinet består av 60% Syrah, 21% Cabernet Sauvignon och 19% Zinfandel. Av detta har det blivit ett sftigt, fruktigt och något syltigt vin som aldrig blir kladdigt. Red X har smak av svarta vinbär och katrinplommon. Här finns också fattoner och en ryggrad av tanniner. Av de 14,5 procenten alkohol märks ingenting.

Doften är också den mycket bärig med blåbär, björnbär och svarta vinbär. Vi känner av faten och även lite svartpeppar.

2007 X Winery Red X finns i beställningssortimentet och kostar 149 kr.

Till Red X äter vi en kanin som marinerats i rödvin och till det polenta och haricots verts. Gott!


Rödvinsmarinerad kanin

4 pers

1 kanin, styckad i portionsbitar
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
2 gula lökar
2 virlöksklyftor, skivade
2 anchochilis eller annan rökt chili
1 lagerblad
1 flaska rött vin
50 g smör
70 g kycklinglever, hackad
70 g fläsk, strimlat
3 dl vispgrädde
salt
peppar
socker

Lägg kaninen i en skål. Hacka en lök, en morot och en selleristjälk. Lägg detta och vitlöken ovanpå kaninen. Smula över chilin och lagerbladet. Håll på vinet. Marinera i ett dygn.

Ta upp kaninbitarna och torka med papper. Skär bort hinnor och senor. Stek i 25 g smör i 10 min. Ta kaninbitarna ur grytan och häll bort stekspadet.

hacka lök. Stek lök och fläsk i lite smör i grytan. Lägg tillbaka kaninen.

Sila marinaden och tillsätt lite i taget i grytan. Koka på svag värme tills kaninen är mör.

Bryn kycklinglevern i 25 g smör i en kastrull.

Koka skivad morot och selleri i lättsaltat vatten.

Ta upp det färdigkokta kaninköttet och koka ner vinet till ca 1-1,5 dl återstår. Häll på grädden och levern och koka ihop. Smaka av med salt och peppar och lite socker. Lägg tillbaka kaninen och strö morot och selleri över. Servera med t ex polenta.

torsdag, maj 13, 2010

2009 Lagar de Forneros Albariño Rías Baixas Lagar de Cervera


Jag diskuterar med Den långe Jugoslaven om vad för vin som kan fungera till kvällens mat, jordärtskockssoppa med stenbitsrom och även om mina förlag på Chenin Blanc och Pinot Blank faller i god jord menar han att det för tillfället inte finns något vin med dessa druvor på Sb som är speciellt bra.

Istället föreslår han en spansk Albariño och så får det bli! (Han lämnade dock en brasklapp om att han inte hade koll på den aktuella årgången av Lagar de Cervera.)

Vinet fungerar förträffligt ihop med maten men på egen hand faller det inte mej direkt på läppen. Jag tycker att syrorna är alltför klumpiga och skulle gärna se att vinet var lite slankare med mer frukt och elegans.

2009 Lagar de Cervera doftar grapefruktskal, päron, gröna äpplen, nyklippt gräs och Jen föreslår också sommarregn. Vi diskuterar detta lite och enas så småningom i alla fall om våt sten.

I den ganska blommiga smaken finns det vingummi, gröna äpple och gråpäron. Ett OK vin som alltså passar förträffligt till maten.


Jordärtskocksoppa med stenbitsrom

4 pers

700 g skalade jordärtsskockor
purjolök, den nedre vita delen
1 liter vatten
salt
1,5 msk vetemjöl
1 msk smör
2 äggulor
1 dl lätt crème fraîche
1 msk citronsaft
vitpeppar
purjolök, finskuren till garnering
200 g stenbitsrom
olivolja
svartpeppar

Skär jordärtsskockor och purjo i småbitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Smält smöret i en kastrull och rör i vetemjölet. Häll av vattnet men spara det. Purea jordärtsskockor och purjolök med stavmixer. Späd med kokvattnet till lagom konsistens (8-10 dl). Rör i mjölblandningen. Koka upp och sjud några minuter. Ta kastrullen från värmen. Vispa ihop äggulor och crème fraîche och rör ner detta i soppan. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och vitpeppar. Lägg upp i tallrikar och garnera med finskuren purjo och stenbitsrom. Ringla över lite olivolja och avsluta med nymald svartpeppar.

Jordärtskocksoppa med stenbitsrom

lördag, maj 08, 2010

2005 Ojai Syrah White Hawk


Strax innan jag fick reda på att det här vinet skulle dyka upp i Sb:s majsläpp hade jag gjort en beställning från beställningssortimentet. Även om jag fick betala några tior mer per flaska var fördelen var så klart att jag inte behövde köa för att få tag på dyrgriparna.

2005 Syrah White Hawk är ett mycket ungt vin men jag gillar ung Syrah och då blir det inte mycket bättre än så här.

Vinet doftar maffigt och stort av olika bär. Här finns svarta vinbär, blåbär, körsbär och björnbär. För första gången känner jag också helt klara inslag av hjortron i ett rött vin. Läckert! Vidare hittar vi en jordig, kryddig ton med gräs och svartpeppar.

Bären är mycket närvarande även i smaken. Tyvärr inga hjortron här. Istället är det svarta vinbär och björnbär som dominerar. Gräs och peppar återkommer och allt är i enastående balans med de mycket blygsamma men närvarande tanninerna och en aningen syra.

Till vinet äter vi pizza med mozzarella, lufttorkad skinka och lite ruccola. Ingen idealisk kombination men god pizza och fantastiskt vin är ändå alltid ett säkert kort.

För att göra pizzabottnarna krispigare byter jag ut en tredjedel av dinkelmjölet mot durumvete och det funkar faktiskt. Skillnaden är klart märkbar. Nedan finns också recept på en utmärkt tomatsås till pizza.


Pizza

2 st

12,5 g jäst
2,5 dl vatten
1 nypa socker
½ tsk salt
2 msk olivolja
4 dl dinkelmjöl
2 dl durumvetemjöl

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt, olivolja och mjöl. Arbeta kraftigt i hushållsassistent till en smidig deg. Låt jäsa kallt 1 dygn. Sätt ugnen på maxvärme, gärna med baksten eller med plåten inne. Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda kraftigt. Dela degen i två delar. Kavla/tryck ut ut till riktigt tunna pizzabottnar.


Pizzasås

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 msk tomatpuré
400g krossade tomater
2 msk kycklingfond
salt
svartpeppar
2 msk torkad oregano
1 nypa chiliflakes
1 tsk socker

Skala och finhacka lök och vitlök. Mjuka upp på medelvärme i rikligt med olivolja. Tillsätt puré och höj värmen. Rosta purén och tillsätt sedan tomater, fond, en nypa salt, ganska mycket svartpeppar (ur kvarn), oregano, chiliflakes och socker. Koka i 40 minuter, gärna längre. Smaka av med mer socker och kryddor.


Pizza med mozzarella, serrano och ruccola

söndag, maj 02, 2010

2007 Antica Terra Pinot Noir


Maggie Harrison säger i en intervju att hon ringde ungefär 70 gånger på en månad innan hon tjatat sig ett jobb hos Manfred Krankl på Sine Qua Non. Det var 1995. Tio år senare flyttade hon till Willamette Valley, Oregon för att göra vin hos Antica Terra som hon också är delägare i.

Frukten till detta vin kommer från fyra vingårdar. Dels Antica Terras egen (53%), dels Shea Vineyard (28%), Croft (9%) och Cherry Ridge (9%). 1280 lådor gjordes 2007.

Vi blir genast förälskade i det här vinet. Doften är bärig med jordgubbar, körsbär, svarta vinbär, hallon och blåbär. Här finns sötlakrits och pepparmynta tillsammans med jordgubbsbugg och en köttig ton.

Smaken är aningen kryddig och mycket bärig. Främst kommer hallon och körsbär. Här finns gott om lakritstoner i form av lakritsrot och anis. Eftersmaken är imponerande lång.

Jag var osäker på om vinet skulle funka ihop med dagens svåra (inte svårlagade) mat med syltade kumquats. Maten är ett experiment med inspiration från australiensiska ankfirman "Luv-a-Duck". För säkerhets skull har jag laddat upp med en flaska Gewurztraminer från Alsace.

Det visar sig att maten fungerar strålande med Antica Terra Pinot Noir men vi måste naturligtvis också testa det franska vinet. Det blir annorlunda men inte bättre och vi återgår till det fantastiska vinet från Willamette Valley.


Kumquatanka

2 pers

1 ankbröst
3 msk hoisinsås
1 dl vitt vin
2 syltade kumquats, skurna i strimlor
2 msk inläggningsspad från kumquatsen
1 msk finhackad bladpersilja
salt
peppar

Skär ett rutmönster på ankbröstets skinnsida. Stek ankbröstet i het panna med skinnet nedåt i några minuter. Vänd och stek köttsidan ytterligare någon minut. Tag köttet ur stekpannan och pensla på hoisinsås. Lägg bröstet i en ugnsfast form och låt det gå klart i ugn 150° tills innertemperaturen når 70°. Låt ankbröstet vila i 5-10 minuter innan det skärs upp.

Häll av ankfettet från stekpannan. Häll på vinet och koka ner till ca hälften återstår. Häll på spadet från kumquatinläggningen och de strimlade frukterna koka ihop och rör i persiljan. Smaksätt med salt och peppar.

Lägg upp akbröst på en tallrik. Skeda över "såsen". Servera med t ex rösti och stekta champinjoner.


Rösti

2 pers

500 g potatis
50 g smör
2 msk olja
salt
peppar

Koka potatisen knappt mjuk. Häll bort vattnet och låt svalna. Skala potatisen och riv den grovt på rivjärn. Hetta upp hälften av smöret och oljan i en stekpanna. Lägg i potatis och stek några minuter tills den får fin yta. Salta och peppra. Vänd potatiskakan med hjälp av t ex en tallrik. Lägg resterande smör och olja i stekpannan och lägg tillbaka potatisen när smöret tystnat. Platta till potatiskakan något med stekspade. Salta och peppra även den här sidan och stek färdigt röstin.

Kumquatanka med rösti och champinjoner