Anpassad sökning

onsdag, december 10, 2008

2006 Rock Rabbit Winery Shiraz

Rock Rabbit Winery vill att deras Syrah ska smaka Australien. Följaktligen kallar de druvan för Shiraz. Man tillverkar också vin på Sauvignon Blanc och vill då hellre att vinet ska smaka Nya Zeeland än Loire.

Rock Rabbit är förresten ett litet däggdjur som är släkt med hare och kanin. Utan svans blir den inte större än ca 20 cm. På svenska kallas den Piphare.

Vinet har fått ett väldigt blandat mottagande av svenska vinskribenter som har kallat det allt från Kronstams ”det enda toppvinet under hundralappen” till Artbergs ”IG” eller onödigt som han hellre vill kalla det. De positiva omdömena är vad jag sett nog ändå i majoritet.

Enligt Sb består vinet till 100% av Shiraz men enligt Rock Rabbit själva är det en blend med 90% Shiraz och 10% Cabernet Sauvignon. Druvorna kommer från diverse vingårdar i Central Coast. 50% är från Santa Barbara County, 40% från Paso Robles och 10% från Monterey County.

2006 Rock Rabbit Winery Shiraz har skruvkork, 13,5% alkohol och doftar fruktigt av blåbär, björnbär och körsbär. Det är kryddigt av svartpeppar och har tydliga toner av lavendel och gräs. Här finns också aningen vanilj från fatlagringen.

Smaken på 2006 Rock Rabbit Winery Shiraz gör mig besviken. Vinet är alltför utslätat för att jag ska finna det intressant och då spelar det ingen roll att det är ett vin för under hundralappen. Samma saker som beskrivits i doften återkommer i smaken tillsammans med sylt. Tanniner saknas helt.

För att matcha det fruktiga vinet äter vi en vildsvinsgryta med smak av vinbär och grönpeppar, parmesanpotatismos och savoykål som brässerats med bacon. Maten smakar utmärkt och funkar bra med vinet som sammanfattningsvis doftar OK men vars smak är helt opersonlig och utslätad. Inget kul!


Vildsvinsgryta med smak av grönpeppar och vinbär
8-10 pers

1 kg vildsvinskött, skuret i stora tärningar
2 gula lökar, grovhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
400 g champinjoner, halverade
smör
olja
3 msk mjöl
8 dl vatten
3 msk kalvfond
4 dl matlagningsgrädde
0.75 dl vinbärssaft
10 krossade enbär
3 tsk krossad grönpeppar

Stek svampen i några msk smör och olja. Häll på balsamvinäger och koka in denna. Stek köttet i smör och olja tills det fått färg runtom. Lägg i lök och vitlök och stek vidare. Lägg i svampen. Strö över mjölet och rör runt. Häll i vatten, fond och saft. Lägg i grönpeppar och enbär. Koka på svag värme i 1-2 timmar, tills köttet blir lagom mört. Häll på grädden. Smaka av med salt och peppar


Bräserad savoykål med bacon
6 pers

2 pkt (280 g) bacon
300 g savoykål, strimlad
20 g smör
2 msk vattenStrimla baconet och fräs det i gryta 1 minut. Tillsätt savoykålen och vattnet. Stek vidare i 3 minuter.


Parmesanmos

6 pers

1,5-2kg potatis
3 dl mjölk
50 g smör
2 dl riven parmesan
salt
vitpeppar

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i en gryta. Tillsätt smör och varm mjölk. Mosa med potatisstöt. Smaka av med salt och vitpeppar. Tillsätt parmesanosten.

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Ahhh, den maten låter verkligen god! Mycket bättre än vinet! Skriver ut och försöker övertyga den bättre hälften om att vi nu har ett recept klart till helgens middagar...

johan p sa...

Ja, det blev verkligen ett bra recept på grytan som givetvis skulle passa även till andra tillbehör (men baconet ger helt klart ett extra lyft). Jag är svag för ”comfort food” – potatismos och sås gör mig lycklig!

Jag hade vissa förhoppningar på vinet, att det skulle vara ett billigt ”vardagsvin” med de Kaliforniska toner jag tycker så mycket om. Fel, fel, fel…