![]() |
Ragù bolognese med taglioni och parmesan. |
lördag, januari 13, 2024
2019 Rabble Wine Company Zinfandel Paso Robles
torsdag, december 28, 2023
2022 Long Meadow Ranch Sauvignon Blanc
2022 Long Meadow Ranch Sauvignon Blanc
I slutet av 1980-talet startade Ted och Laddie Hall Long Meadow Ranch. Här vid foten av Mayacamas Mountains fanns tidigare en gård på samma plats men i och med förbudstiden växte vingårdarna igen. Ted och Laddie hade alltså ett omfattande restaureringabete att ta itu med. I dag har Long Meadow Ranch över 1000 hektar vingårdar i Napa, Marin, Mendocino och Humboldt counties. Vid sidan av vindruvor och vin pysslar Long Meadow ranch också med odling av oliver, frukt och grönsaker. På ranchen arbetas det också en del med djurhållning. Framförallt nöt, kyckling och bin. Men man har även en del andra verksamheter som man kan hitta på en stor gård i Kalifornien. Allt sköts ekologiskt. Restaurang finns och även cateringverksamhet. Alla råvaror till detta kommer från gården och det som inte används säljs direkt till kunder på olika Farmers Markets. Som tur är finns det många som arbetar på Long Meadow Ranch. Ted Hall måste nämligen få tid att segla. Han är ägare av en ganska fantastiskt 53-fotare från 1935 med San Francisco som hemmahamn.
2022 Long Meadow Ranch Sauvignon Blanc finns i tillfälliga sortimentet och kostar 249 kr. Vinet har legat på ståltankar och har ganska klassisk Sauvignon Blanc-doft med krusbär, citrongodis och till och med lite kattlåda. Vi hittar också vanilj. Vinet är piggt och fräscht med en härlig rondör. I smaken finns grönt äpple, lime och tropisk frukt.
Vi serverar vinet till tuna melts som vi gör lite annorlunda än vi brukar. Istället för att lägga ihop mackan och sedan gratinera den, värmer vi bröd och smälter ost innan vi lägger på tonfiskröran. Tipset kommer från YouTube-kanalen Not Another Cooking Show och är riktigt trevligt. Jag kommer nog använda tekniken även vid kommande "melts". Eftersom jag är svag för just tonfiskmackor är det garanterat att det kommer att ske inom överskådlig framtid.
![]() |
Tuna melt - ännu ett exempel där rättens namn blir bäst på engelska. |
lördag, december 23, 2023
2019 Turley Zinfandel Estate
lördag, december 02, 2023
2018 Three Sticks Chardonnay Durell Vineyard
![]() |
Ravioli med svampfyllning, stekta champinjoner, parmesan och basilika. |
lördag, november 04, 2023
2019 Occidental Pinot Noir Freestone-Occidental
lördag, oktober 21, 2023
2021 Stolpman La Cuadrilla Red
2021 Stolpman La Cuadrilla Red
La Cuadrilla startades som ett vin för arbetarna på Stolpman Vineyards men sedan 2009 går även en del av flaskorna till försäljning och vinsten till de anställda. På Stolpman strävar man efter att personalen ska ha fasta anställningar istället för att arbeta säsong. La Quadrilla är alltid en blandning av druvorna Syrah, Grenache och Sangiovese men andelen av de olika druvorna varierar år från år. Årgång 2021 som just nu finns på Sb består av 75% Syrah, 15% Grenache och 10% Sangiovese.
Vi dricker La Cuadrilla till fondue på strimlat oxkött, pommes, ett par härliga såser och fioretto. Det var premiär hos oss med denna nya variant på blomkål. Liknar broccolini och är aningen sötare och lite fastare än "vanlig" blomkål.
I vinets doft dominerar plommon och moreller tillsammans med blandade röda bär. Här finns också rått kött och läder. Jen som är den med mest utvecklade smaklökar hemma hos oss, hittar ett speciellt hallongodis som hon inte minns namnet på men där går jag bet. I smaken återkommer plommon men här finns även röda körsbär, björnbär och mörk choklad. Syran är ganska hög och balansen enastående.
Vi har inte någon erfarenhet av tidigare årgångar av La Cuadilla men gillade 2021 väldigt mycket och kommer definitivt hålla ögonen öppna efter nya årgångar i framtiden. 2021 La Quadrilla är tillfällig nyhet på Sb sedan 6 oktober och i skrivande stund finns vinet fortfarande kvar i butiker runtom i landet. En flaska kostar 249 kr.
tisdag, oktober 03, 2023
2021 A Tribute to Grace Wine Company Grenache
2021 A Tribute to Grace Wine Company Grenache
2006 flyttade Angela Osborne från Nya Zeeland till Kalifornien med ett enda mål i sikte, att göra vin på druvan Grenache. Angela startade A tribute to Grace vars namn är en hyllning till mormor Grace och i dag gör firman en hel drös med Grenache från olika vingårdar. Succé har varit monumental!
Instegsnivån är det vin vi druckit och som vi hade till fläskkött på spett med rostad potatis, en fruktig sallad med melon och en jalapeñosås som blivit något av en favorit hos oss de senaste åren.
Vinet doftar plommon, bigarråer, björnbär, mjölkchoklad och lite fat. I munnen är vinet aningen kärnbittert och även här finns det en ton av mjölkchoklad tillsammans med både hallon och jordgubbar samt körsbär. Superhärligt!
Jalapeño- och koriandersås
3 jalapeños1 liten bunt färsk koriander, både blad och tunna "kvistar"
5 vitlöksklyftor
1 dl majonnäs
2 msk limejuice
2 msk olja (vi använder oftast raps)
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
Vi hittade receptet på bloggen fifteen SPATULAS för några år sedan och det har snabbt blivit en favorit till allt möjligt.
![]() |
Fläsk på spett, ugnsrostad potatis, melonsallad och örtig jalapeñosås. |
lördag, september 02, 2023
2018 Calera Central Coast Pinot Noir
![]() |
Pizza Flankstek Bulgogi från Crispy Pizza med butternut- pumpa, syrad rödlök, gochujang mayo och sesamfrön. |
Till det goda vinet åt vi pizza från favoriten Crispy Pizza Bistro. Himla goda och även om matlagning är ett stort intresse är det ibland skönt med take away. Jag är ganska dålig på att inte välja favoritpizzan även om jag inte smakat alla varianter som erbjuds. Men pepperoni på pizza är i min bok väldigt svårslaget!