Anpassad sökning

lördag, december 23, 2023

2019 Turley Zinfandel Estate

 

2019 Turley Zinfandel Estate

I mitten av 1980-talet startades Frog's Leap Winery av kompisarna Larry Turley och John Williams. 1993 sålde Larry Turley sin andel och startade Turley Wine Cellars. Främsta anledning var att Larry ville fokusera på Zinfandel. Larrys syster Helen Turley blev firmans första vinmakare och skapade det som blev husstilen med  kraftiga, alkoholstarka viner gjorda på solmogna druvor och naturlig jäst.    

I dag har Turley vinerier i både Templeton och St. Helena. I portföljen finns över 50 viner med druvor från ungefär lika många vingårdar. Fokus ligger fortfarande på Zinfandel men firman gör också flera viner på Petite Sirah. Dessutom några i varianter på udda röda druvor och ett par vita. 

Bland ordervaror på Sb finns i skrivande stund två viner från Turley. Dels 2021 Zinfandel Juvenile för 469 kr men även vingårdsbetecknade 2019 Zinfandel Pesenti Vineyard för 647 kr. Det vin vi druckit fanns också bland Sb:s ordervaror. Jag beställde det i juni och flaskorna kostade då 599 kr. 

Vi drack vinet till mac & cheese med kycklingbullar och ketchup. Ibland blir det enklaste gott nog!
 
Enkelt kan man inte kalla vinet från Turley. Det är kraftfullt med doft av björnbär, blåbär, svartpeppar och skog. I smaken hittar vi både röda och mörka bär, vanilj, svartpeppar, ospecificerade kryddor och fat. Vinet har legat 15 månader på ekfat där 80% var använda och 20 var nya. 80% var gjorda av amerikansk ek och 20% av fransk, Förutom Zinfandel bestod vinet också av en mindre mängd Carignane (5%). Alkoholhalten var på 14,4%. Ett mycket bra vin men så klart med en ganska rejäl prislapp. Jag har svårt att se att det ska hända så särskilt mycket med ytterligare lagring. Jag har en flaska kvar och den tänker jag inte vänta allt för länge med.

Mac & cheese med kycklingköttbullar och ketchup.

Inga kommentarer: