Anpassad sökning

tisdag, juli 24, 2007

2006 Kleine Zalze Family Reserve Sauvignon Blanc

2006 Kleine Zalze Family Reserve Sauvignon Blanc

Doft av svartvinbärsblad och smak av citrus och krusbär. Gott Sauvignon Blanc men dock med ett uns av unkenhet som jag men inte Jen känner. Vi dricker vinet på skånesemester till härlig ugnsbakad torskfilé med ansjovis och örter.


Ugnsbakad torskfilé med ansjovis och örter

4 pers

4 torskfiléer
60 g smör
1 skiva vitt bröd
3 msk finhackad persilja
3 msk finskuren dill
3 msk finskuren gräslök
80 g ansjovisfilé
1,5 dl torrt vitt vin
6 dl fiskfond (vatten+fond)
1 schalottenlök
2 dl grädde
1 tomat
salt och vitpeppar

Putsa fiskfilén fri från ben och hinnor. Salta filéerna och låt stå någon timma. Spola dem i kallt vatten och lägg dem på ett hushållspapper. Placera filéerna på ett fat med före detta skinnsidan mot botten. Kantskär brödskivan och kör den i mixer. Tillsätt smör, ansjovis och örterna. smaka av med vitpeppar. Bred ut ört/ansjovisblandningen ovanpå filéerna. Häll lite av vitvinet och fiskfonden runtom. Ställ in fatet i ugnen med stark övervärme, gärna grill, och låt ytan få en gyllenbrun färg, samtidigt som fisken sakta sjuder i spadet. Doppa tomaten i kokande vatten i tio sekunder. Dra av skinnet och skär den i fyra delar. Skär bort kärnhuset och skär tomatköttet i halvcentimeterstora tärningar. Finhacka schalottenlöken och låt koka med resten av fiskfonden och vinet. Tillsätt grädden och låt koka ihop ytterligare. Tag fatet ur ugnen och häll av spadet i såsen. Håll fisken varm under ett foliepapper. Koka ihop såsen till lagom styrka och sila. Lägg i tomattärningarna.

söndag, juli 08, 2007

2005 Michele Chiarlo Nivole


Dessertvinet kommer från Piemonte och serveras till en rabarberpaj med kanel och kardemumma. Det lätt mousserande vinet av druvan muskat blir en riktig publikfavorit och funkar förträffligt med de lite syrliga rabarberna. Den ljusgula drycken smakar päron och fläder och med tanke på det låga priset är det ett riktigt kap.

Rabarberpaj med kanel och kardemumma

Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk socker
100 g smält smör

Fyllning:
500 g rabarber
1 dl socker
1 tsk kanel
2 tsk stött kardemumma
1 1/2 msk vetemjöl
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Blanda allt till degen. Tryck ut den i en stor pajform ca 28 cm i diam. Kyl den i minst 30 min. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 min. Skala och skiva rabarbern. Blanda rabarber, socker, kanel, kardemumma och mjöl och lägg i formen. Vispa äggulorna och blanda med grädden. Häll det i formen och grädda ca 30 min. När pajen är klar ska fyllningen vara lite lös och krämig. När kakan kallnar så stelnar den till lite. Servera vispad grädde till.

2005 Isabel Sauvignon Blanc

2005 Isabel Sauvignon Blanc

Lagar en för mig helt ny huvudrätt: marinerad melonsallad med vitlöksstekta skaldjur (recept från Sb). Det blev jättegott och var lättlagat varför det nog kommer att stå på vårt bord flera gånger. Till denna rätt som både är het och fruktig drack vi ett fantastisk Sauvignon blanc från Marlborough på Nya Zeelands sydö. Vinet doftar mycket speciellt av söta frukter som papaya och persika men också av syrligare frukter och bär t ex krusbär och rabarber. Vinet smakar mycket fräch frukt - passion, persika och lime. Varför köpte jag inte fler flaskor???


Marinerad melonsallad med vitlöksstekta skaldjur
(5 pers)

1/2 galiamelon
1/2 honungsmelon
1/2 cantaloupemelon
1 gurka
4 salladslökar
1 lime (skal + saft)
2-3 röd spansk peppar
1,5 dl kokosmjölk
1,5 dl vitt vin
1,5 tsk salt
1/2 dl jordnötter
1 dl färsk koriander

Skala och kärna ur melon och gurka, skär i 2 cm stora bitar, skiva salladslöken och lägg allt i en bunke. Finhacka det yttersta av skalet på en limefrukt, pressa ut saften, finhacka den spanska pepparn (spara en del och servera separat) och blanda med kokosmjölk, vin och salt. Häll dressingen över melonen i bunken. Hacka nötter och koriander och strö över melonsalladen.

3 skivor fryst vitt bröd
3 vitlöksklyftor
1 kg skaldjursmix
salt och peppar
olja

Riv fryst bröd och vitlök med rivjärn. Lägg skaldjuren (är skaldjursmixen fryst ska den först tina och få rinna av) på en smord plåt. Strö över bröd, lägg på vitlök och krydda med salt och peppar. Gratinera i ugn på 250 grader i cirka 5 minuter, tills ytan har fått färg.
Receptet till denna urgoda rätt kommer från Systembolagets hemsida.

Pongrácz Brut

Pongrácz Brut

Vi fortsätter att nalla av vårt förråd av stenbitsrom och efter succén förra veckan med Grüner Veltliner Exclusiv 2006 bestämmer vi oss för att prova en gammal favorit; Pongrácz Brut, ett vin som var bra för ganska många år sedan men som sedan dess varit ganska trött. Nu lär vinmakarna dock ha tagit sig i kragen och vinet ska vara ett riktigt bra mousserande i den lite lägre prisklassen. Efter att ha provsmakat kan jag tyvärr inte alls hålla med! Vinet smakar så mycket citron att detta helt tar överhanden och slår ut alla andra smaker, även på maten… Det lär dröja länge innan jag köper Pongrácz Brut igen.


2005 Henri Bourgeois Sancerre Grande Reserve

2005 Henri Bourgeois Sancerre Grande Reserve

Som apertif har jag gröpt ur några coctailtomater och fyllt dem med Valios laktosfria färskost som påminner lite om chevre, saltat med lite örtsalt samt tryckt fast ett basilikablad och droppat över lite hallonvinäger. Blir riktigt gott och funkar utmärkt till Sancerre Grande Reserve 2005. Vinet från Loire är svagt gult till färgen och doftar friskt citrus, Smaken är likaså den frisk av bl a nässlor och det är inte svårt att avgöra att det är en sauvignon blanc. Gott, men efter alla positiva recensioner av det här vinet hade jag hoppats att det skulle vara ännu bättre. Intressant att Sb stavat fel till vinets namn på sin hemsida.

fredag, juli 06, 2007

2005 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

2005 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

Systemets kanske bästa zin matchar våra hamburgare med hembakade bröd och ugnsstekta färskpotatis med rosmarin förträffligt. Seghesio Sonoma är ovanligt elgant jämfört med andra viner jag druckit av samma druva. Doften är fruktig och ekig och vinet smakar röda bär (vi är oense om det är björnbär eller vinbär), vanilj och peppar. Bästa zin jag provat men Jen föredrar det lite mjukare och fruktigare Cline.

onsdag, juli 04, 2007

2006 Hölle Riesling Kabinett

2006 Hölle Riesling Kabinett

I dag blev det takeaway från asiaten i grannskapet. Till det en Hölle Riesling Kabinett 2006 – en halvtorr riesling som doftar frukt och lite citrus och är spritsigt med smak av päron och citrus. Ingen riktig höjdare men den gör sitt jobb att dämpa hettan i min wokade biff med chili med bravur. När spritsigheten lagt sig lite efter någon timme och vinet blivit helt still blir det faktiskt bättre. Tur att vi hällde det på karaff!

måndag, juli 02, 2007

2005 Willm Pinot Gris-Riesling

2005 Willm Pinot Gris-Riesling

Till dagens mat som består av bratwurst, surkål, kokt färskpotatis, bröd och dijonsenap får jag tips om att dricka alsaceblandning av pinot gris och riesling med bra syra. Hittade då den för mig okända Willm Pinot Gris-Riesling. Den doftar svagt av citrus och jäst, har en ganska fet känsla i munnen och smakar äpple, citrus och jäst. Den höga syran dämpas av den sura kålen och kombinationen funkar jättebra!