Anpassad sökning

söndag, juli 08, 2007

2005 Isabel Sauvignon Blanc

2005 Isabel Sauvignon Blanc

Lagar en för mig helt ny huvudrätt: marinerad melonsallad med vitlöksstekta skaldjur (recept från Sb). Det blev jättegott och var lättlagat varför det nog kommer att stå på vårt bord flera gånger. Till denna rätt som både är het och fruktig drack vi ett fantastisk Sauvignon blanc från Marlborough på Nya Zeelands sydö. Vinet doftar mycket speciellt av söta frukter som papaya och persika men också av syrligare frukter och bär t ex krusbär och rabarber. Vinet smakar mycket fräch frukt - passion, persika och lime. Varför köpte jag inte fler flaskor???


Marinerad melonsallad med vitlöksstekta skaldjur

(5 pers)

1/2 galiamelon
1/2 honungsmelon
1/2 cantaloupemelon
1 gurka
4 salladslökar
1 lime (skal + saft)
2-3 röd spansk peppar
1,5 dl kokosmjölk
1,5 dl vitt vin
1,5 tsk salt
1/2 dl jordnötter
1 dl färsk koriander
Skala och kärna ur melon och gurka, skär i 2 cm stora bitar, skiva salladslöken och lägg allt i en bunke. Finhacka det yttersta av skalet på en limefrukt, pressa ut saften, finhacka den spanska pepparn (spara en del och servera separat) och blanda med kokosmjölk, vin och salt. Häll dressingen över melonen i bunken. Hacka nötter och koriander och strö över melonsalladen.

3 skivor fryst vitt bröd
3 vitlöksklyftor
1 kg skaldjursmix
salt och peppar
olja

Riv fryst bröd och vitlök med rivjärn. Lägg skaldjuren (är skaldjursmixen fryst ska den först tina och få rinna av) på en smord plåt. Strö över bröd, lägg på vitlök och krydda med salt och peppar. Gratinera i ugn på 250 grader i cirka 5 minuter, tills ytan har fått färg.
Receptet till denna urgoda rätt kommer från Systembolagets hemsida.

Inga kommentarer: