Anpassad sökning

lördag, januari 26, 2019

2017 Matteo Correggia Roero Arneis


Våra försök att hitta bästa recept på Lobster Roll och vin att dricka till, har gått vidare utan att det hamnat några rapporter på bloggen. Förrän nu. Vi har, utan att skriva om det, kommit fram till att det är majonnäsbaserad hummerröra vi ska satsa på. På vägen dit har vi också hunnit med att avfärda några vintyper vi på nätet hittat rekommendationer om att kombinera med hummerrullar. Torr champagne är en sådan. Det funkade inte alls.

På flera håll har jag läst att vin på Arneis ska fungera fint till Lobster Roll. Med mitt intresse för Kalifornien ville jag naturligtvis försöka få tag på vin därifrån. Jag har tidigare druckit och gillat Seghesios variant och provade, tyvärr utan framgång, att beställa från importören Johan Lidby.  Men i början av december dök Roero Arneis från Matteo Corregia upp i SB:s tillfälliga sortiment. Därför fick detta vin representera druvan Arneis i våra Lobster Roll-experiment.    

Arneis härstammar från Piemonte i nordvästra Italien. Där använts druvan ofta för att göra viner på Nebbiolo mjukare och mera lättillgängliga. Arneis kallas därför även för Barolo Bianco. Den anses svår att odla och namnet Arneis betyder "liten lymmel".

2017 Matteo Correggia Roero Arneis doftar päron, apelsin, clementin, örter och vanilj. Eftersom doften innehåller både päron och vanilj är referensen Päronsplit inte långt borta. 



Smaken är fruktig och frisk med apelsin, clementin och honungsmelon. Vi hittar också en kryddig ton och mineral. 2017 Matteo Correggia Roero Arneis är ett trevligt vin som kanske inte är toppen till Lobster Roll. Nästa flaska dricker vi hellre till någon rätt med fisk. Gärna lax. Det finns fortfarande en del flaskor kvar runtom i landet. Priset ligger på 129 kr.

Vi kommer att gå vidare med våra försök till att hitta den bästa kombinationen lobster roll och vin. Just nu leder fatad chardonnay med hästlängder men då bör man ha i minne att vid vårt försök med 2016 Ojai Chardonnay Puerta del Mar Vineyard, åt vi rolls med en smörbaserad hummerröra. Vi behöver alltså även göra ett försök med mayo. Ety halvtorrt mousserande hade också varit spännande att prova...

Lobster Roll, sallad och potatischips.

Inga kommentarer: