lördag, december 29, 2018

2015 Birichino Malvasia Bianca


Malvasia Bianca från Birichino i Santa Cruz, är en av mina favoriter när det gäller vin som ska serveras till kryddiga (dock ej heta), komplexa fisk och skaldjursrätter. Det var därför glädjande att se att Sb släppte 3000 flaskor i det tillfälliga sortimentet 7 december. Av förra årgången som också letade sig till Sb:s butiker, kom det endast 420 flaskor. Priset ligger på 149 kr och det finns fortfarande flaskor kvar runtom i landet.

Malvasia är ursprungligen en grekisk druvsort som blivit ganska utbredd i Italien. Av Malvasia görs bland annat söt Passito på Sicilien men druvorna kan också ingå i Vin Santo eller i torra varianter som Frascati. Rankorna som producerar druvor till Birichinos Malvasia Bianca kom till Kalifornien från Kalabrien någon gång i början av 1900-talet.

Vinet har doft av gula blommor, röda äpplen, päron, krusbär och fläder. Här finns också champinjon och en parfymerad ton. Denna återkommer i smaken tillsammans med blommor i smaken. Vi hittar också honung, apelsin och clementin.

Denna gång dricker vi Birichono Malvasia Bianca till en fisk och skaldjurssgryta som vi kryddar med saffran. För några veckor sedan drack vi Sauvignon Blanc från Washington State till en snarlik gryta. Om man ska ställa vinernas prestationer mot varandra (och det ska man självklart göra) vinner Birichino med hästlängder!

söndag, december 23, 2018

2016 House of Cards Wines Napa Red Wine


Bakom detta vin ligger basketlaget Houston Rockets 229 cm långe före detta center Yao Ming. Av många ansedd som en av NBA:s bästa centrar genom tiderna.

Efter att Yao Ming blivit idrottspensionär startade han 2011 Yao Family Wines. Firman har satsat på flera olika vinetiketter. I topp finns YAO MING Napa Valley och de lite enklare Napa Crest. Ännu ett snäpp under dessa, eller åt sidan, finns House of Cards som endast gör ett vin.

Exakt vilka druvor som ingår i blandningen har jag inte lyckats ta reda på men i årgång 2012 bestod denna av "A whimsical blend of Cabernet Sauvignon, Merlot, Zinfandel and a little Petite Verdot and Syrah." 

Oavsett hur det ligger till med druvor kan vi konstatera är att 2016 House of Cards Napa Red Wine är ett utomordentligt bra vin. I doften hittar vi svarta och röda vinbär, plommon, körsbär, choklad och fat. Dessutom rör sig tankarna tankarna mot något salt. Oklart vad... I den fruktiga smaken återkommer svarta vinbär, körsbär och choklad. Här finns också en grön, örtig not och ceder.

House of Cards Napa Red Wine finns i beställningssortimentet och kostar 289 kr. Importör ar Vinopia som inom kort tyvärr ska avveckla sin verksamhet. Det utnämner jag till årets tråkigaste vinnyhet!

Vi dricker House of Cards till rullader på lövbiff med bacon och dijonsenap som vi serverar med en kall sås på ädelost, ugnsrostad sötpotatis och pimentos de padron. Smaskens!

Lövbiffsrullader med rostad sötpotatis, pimentos de padron och 
kall sås med ädelost.

söndag, december 16, 2018

2017 Revancha Chenin Blanc


2007 råkade Roberto de la Mota ut för en allvarlig bilolycka som nästan tog hans liv. Det var för att hylla den andra chans han fått efter att ha överlevt som Roberto startade projektet Revancha tillsammans med sin son Rodrigo. 

Vi dricker alltför sällan vin från Argentina och det är ännu mer ovanligt att jag skriver om dem på bloggen. När det gäller härliga 2017 Revancha Chenin Blanc, som kostar 149 kr på Sb, gör jag gärna ett undantag. Vinet släpptes i tillfälliga sortimentet i juli och är nästan slut men några butiker har fortfarande flaskor kvar när detta skrivs. Passa på innan det är för sent!

Vinet doftar ananas, grapefrukt, vanilj, muskot och fat. Munkänslan är aningen fet. Faten återkommer i smaken. 80 procent av druvjuicen jäste på ståltankar och 20 procent på franska ekfat. 20 procent av vinet lagrades i ett halvår på franska ekfat, resterande på ståltankar. I smaken hittar vi även clementin och apelsin tillsammans med ananas, honung och mineral. 

Vi dricker vinet till take away-mat från Kalf & Hansen som satsat på nordisk ekologisk snabbmat. Jen kör månadens gryta med grönsaker, fläskkött och en vegansk mayo med fermenterad vitlök. Jag väljer rätten Stockholm – ungsrostade grönsaker med veganska frikadeller (det går även att välja kött eller fisk), chilimayo och bröd. Båda rätterna smakar härligt och funkar utmärkt till vinet.   

söndag, december 09, 2018

2016 Chateau Ste. Michelle Syrah


2 december släpptes denna Syrah från Chateau Ste Michelle på Sb. Firman, som är en av de största producenterna i Washington State, ligger i Woodinville en knapp halvtimmes bilfärd nordöst om Seattle. Druvorna till vinet, 99% Syrah och 1 % Viognier, kommer från vingårdar i Wahluke Slop, Horse Heaven Hills, Columbia Valley, Rattlesnake Hills och Yakima Valley AVA:s. AVA är ett avgränsat område för druvodling i USA. Det finns strax över 600 AVA:s i USA. 14 av dessa ligger i Washington State.

Chateau Ste. Michelle startade sin verksamhet 1954 och är Washingtons äldsta vineri.  Chateau Ste. Michelle Syrah ingår i SB:s ordinarie sortiment och finns i skrivande stund i över 80 butiker runt om i landet. En flaska kostar 139 kr.

Det kraftiga och mycket fruktiga vinet har doft av mörka bär. Det handlar främst om cassis och körsbär, men här finns också fat, våt jord och viol. Munkänslan är något tjock och i smaken återkommer fat tillsammans med körsbär och vinbär. Här finns också en liten not av salmiak. Ett enkelt men trevligt, fruktigt vin som vi gärna återkommer till.  

Köttbullar med potatismos, gräddsås, ärtor och rårörda lingon.

lördag, december 08, 2018

2015 Substance Sauvignon Blanc

2015 Substance Sauvignon Blanc

Just nu finns det två viner från Substance i beställningssortimentet på Sb. Båda är på Cabernet Sauvignon. Den ena varianten är från 2016 och den andra från 2014. Den senare finns endast på magnumflaska. 2015 Sauvignon Blanc köpte jag i april då 1200 flaskor släpptes i det tillfälliga sortimentet. Vinet kostade 199 kr.

Vi dricker vinet till en härlig fisksoppa på torsk, lax och räkor som vi kryddar med saffran och fänkålspollen och serverar med cironailoli och bröd. Supersmarrigt men tyvärr blir vinvalet inte mitt i prick. Årgång 2015 av detta vin, skiljer sig en hel del från vad jag minns av tidigare årgångar jag smakat och tyvärr inte på ett enbart positivt vis. Jag har dock svårt att sätta ord på min kritik. Vinet blir mest märkligt och jag undrar om det är mig eller vinet det beror på...

Vinet doftar champinjon, sparris, vitt bröd och citrus. Det senare återkommer i smaken, både som frukt och i form av fromage. Vi hittar också vanilj. 2015 Substance Sauvignon Blanc blir något av en besvikelse och jag hoppas att nästa årgång som kommer till Sverige blir annorlunda och mer i min smak. 

Fisksoppa på lax och torsk med räkor och huvudsakligen kryddad
med saffran och fänkålspollen.

söndag, november 25, 2018

2016 Andrew Murray Syrah Tous les Jours


Vi hämtar inspiration till dagen middag från den lilla staden Sheboygan på Lake Michigans västra strand. Närmsta större granne är Milwaukee, någon timmes bilresa söderut. Sheboygan är kanske mest kända för att det var härifrån Pat Matzdorf kom. Pat var tidigare världsrekordhållaren i höjdhopp. Den 3 juli 1971 hoppade han 2,29 vid en World All-Star-tävling i Berkeley, Kalifornien. Ett världsrekord som kom att stå sig i två år. Sheboygan har också blivit omtalad för sin stora tyska befolkning och har kallats för "Bratwurst Capital of the World".

En riktig Sheboygan Brat grillas först och får därefter sjuda i tyskt öl tillsammans med lök. Vi tar inspiration härifrån men istället för Bratwurst använder vi korv gjord på 100% älg och byter ut det tyska ölet mot Syrah från Crozes-Hermitage. Korven serverar vi med löken, som efter sjudningen blivit snyggt rosafärgad, amerikansk Yellow Mustard, ketchup, mayo och rostad lök. Det blir mycket gott och ganska olikt en vanlig varmkorv. Funkar dessutom utmärkt till vinet från Santa Barbara County.

Varje dag

Tous les Jours (som betyder "varje dag") från Andrew Murray Vineyards har hämtat frukt från flera vingårdar i Santa Ynes-dalen. En stor del kommer från lite svalare odlingslägen vilket gett vinet en härlig, frisk syra. Det har legat 9 månader på en blandning av nya och begagnade franska fat. 

Vinet har en ganska komplex doft med jordgubbar, hallon, björnbär och inlagda plommon. Här finns en ton av kött, både skinka och grillad biff, och aningen rök. I sden täta smaken hittar vi mörka körsbär, svarta oliver och järn. 

Jag har tidigare provat Tous les Jours årgång 2011 men hade då problem med att  alkoholen inte alls var särskilt snyggt integrerad. Några sådana problem har inte årgång 2016 som är ett ganska fantastiskt vin. Det finns fortfarande en del flaskor kvar i Sb:s butiker och jag tänker försöka lägga vantarna på så många som möjligt. Vinet är fortfarande ungt och jag tror det har många år framför sig och att det bara kommer att bli bättre om man ger sig till tåls. Priset ligger på moderata 179 kr. Det är svårt att inte gilla Andrew Murrays devis ”expect more, pay less”.

Grillad älgkorv som fått sjuda i vin tillsammans med gul lök.


lördag, november 10, 2018

2016 King Estate Acrobat Pinot Gris


Acrobat är ett enkelt vin från King Estate som är beläget i närheten av staden Eugine i Oregon. Firman startades så sent som på 1990-talet men fick snabbt ett gott rykte, framför allt för sina viner på Pinot Noir och Pinot Gris. Druvorna till Acrobat kommer från King Estates egna vingårdar men är också inköpta från andra odlare i Willamette Valley, Umpqua Valley och Rogue Valley.

Acrobat har en fruktig och något blommig doft med apelsin, melon, gula äpplen och stenfrukter. Vi hittar också äppelpaj, citruszest, örter och mineral. I munnen är vinet något oljigt med smak av melon, mogna päron, lime och citronzest. Ett trevligt vin som kanske inte lämnar några bestående intryck men som vi kan tänka oss att återkomma till. På Sb kostar Acrobat 129 kr.

Till vinet käkar vi comfort food to die for – stekt gnocchi med tomat, mozzarella och basilika. Recept kommer från The Splendid Table som menar att det inte finns någon bättre mat när man är bakfull. Jag är benägen att tro dem men undviker helst att hamna i det tillståndet.


Stekt gnocchi med tomat, mozzarella och basilika

2 pers

1 paket gnocchi
1 msk olivolja
25 g smör
20 coctailtomater, delade
1 mozzarella a 125 g, riven i stora bitar
en handfull basilikablad
salt och nymalen svartpeppar


Koka gnocchi enligt anvisningar på paketet. Sila bort vattnet och ställ åt sidan. Hetta upp olja och smör i stekpanna. Stek gnocchi och tomater i cirka fem minuter tills pastan fått fin färg. Tillsätt sedan mozzarella. Nu är det viktigt att inte röra runt i pannan. Gör du det blir osten till en enda kladdig boll. Försök istället att lämna allt i fred tills osten smält. Salta, peppra och strö över basilika. Servera.


Stekt gnocchi med tomat, mozzarella och basilika.

lördag, november 03, 2018

2013 Andremily Syrah No. 2

 

Ända sedan våren 2016 då jag köpte Syrah No. 2 från Andremily Wines,  har jag sett fram emot att få prova vinet. Visst hade det varit trevligt att beställa flera flaskor och följa dem över tid men priset gjorde att det bara blev en enda flaska för mig. Även om jag räknat med att vinet skulle må bra av att få vila sig i källaren ytterligare några år, åkte korkskruven fram redan nu. 

Andremily Wines är Rachel och Jim Binns. Om man känner till att deras barn heter Andrew och Emily, är det inte speciellt svårt att räkna ut var namnet Andremily kommer från. Firman är hemmahörande i surfstaden Ventura och gör idag två viner – Syrah och Mourvedre. Syrah No. 2 var första årgången som kom till Sverige och den såldes som privatimport via Divine. Priset låg på respektingivande 1299 kr. 

Mycket pengar men om man tar med i beräkningen att Jim Binns i över tio år varit assisterande vinmakare åt Manfred Krankl på Sine Qua Non, att druvorna kommer från legendariska vingårdar och att första årgången fick väldigt lovande recensioner, var priset nästan att betrakta som billigt. Som ni märker vänder jag ut och in på mig för att rättfärdiga mina vininköp.


Var vinet värt pengarna?

Det korta svaret om Andremily No. 2 är värt priset, är just nu nej. Det är ett jättebra vin som doftar körsbär och svarta vinbär, läder, tobak och ekfat och med fem år till i källaren kanske det kan mäta sig med sin storebror SQN men knappast i dag.

Druvorna kommer från White Hawk Vineyard i Cat Canyon och Larner Vineyard i Ballard Canyon. Syrahdruvorna fermenterades ihop med 4% Viognier. En lite skvätt Mourvedre (11%) blandades i innan vinet spenderade 23 månader i franska ekfat där 62% var nya.  I den bäriga smaken hittar vi körbär, hallon och blåbär. Här finns också en köttig ton samt lakrits. Tyvärr känns inte de 15,2 precenten alhohol helt integrerade.

Jag har Andremily Syrah No. 3 och No. 4 liggande i källaren och de tänker jag låta vila ganska länge innan jag plockar fram korkskruven. Det ska bli minst lika spännande att prova dem, säg år 2030, som det var att prova No. 2 på hösten 2018.   

lördag, oktober 27, 2018

2015 Brutocao Family Vineyards Cabernet Sauvignon Hopland Ranches

2015 Brutocao Family Vineyards Cabernet Sauvignon Hopland Ranches

Efter en ovanligt intensiv arbetsvecka kan det ibland vara svårt att uppbåda kraft till matlagning. Att dra korken ur en flaska rödtjut och ta en kort promenad till den bästa lokala pizzerian känns som precis lagom ansträngning. Valet av pizza faller denna gång på en klassisk capricciosa och i glasen häller vi en 100 % Cabernet Sauvignon från Brutaco Family Vineyards. Sammanlagt gjordes 4800 lådor av denna årgång. Vinet släpptes på Sb i december 2017 men årgång har sedan dess ändrats till 2016. Vinet kostar 189 kr. 

Familjen Brutocao började odla vin i Kalifornien på 1940-talet. I början av 1990-talet bygges ett modernt vineri och den första årgången "estate wine" släpptes kommersiellt. Druvorna till det vin vi provat kommer från vingårdarna Contento och Bliss. Sammanlagt har familjen Brutocao 160 hektar vingård i södra Mendocino County.

Vinet har en bärig och ganska blommig doft med svarta vinbär, blåbär och katrinplommon. Här finns också gröna örter, choklad och spår från fatlagringen. I munnen är vinet ganska mjukt men med en del tannintorrhet. I smaken finns det gott om röda och svarta vinbär tillsammans med en aning mynta och mörk choklad.

Ett trevligt vin som vi definitivt kommer att handla hem och prova i årgång 2016.

Brutaco har sitt huvudkontor och en av sina "tasting rooms" i Hopland,
ett par timmars bilfärd norrut från San Francisco.

söndag, oktober 14, 2018

2014 Starmont Winery and Vineyards Merlot


För en tid sedan fick Jen och jag en burk baconjam i present. Ingen av oss hade tidigare provat detta märkliga påhitt. Vi bestämde oss för att använda sylten på ostburgare. Ett beslut vi inte ångrar. Jättegott! Nästa steg blir nog att göra en egen variant på bacon jam – kanske med en skvätt burbon. 

Att välja vin till burgarna var egentligen inte speciellt komplicerat och valet föll på en mjuk Merlot med något söt frukt. Vilken tur att Sb släppte just ett sådant vin 1 september! 

Druvorna till 2014 Merlot från Starmont Winery and Vineyards, är inköpta från olika vingårdar i Carneros.  Vinet har legat 20 månader på franska ekfat där 11% var nya. Finns i massor av butiker runt om i Sverige och priset ligger på 199 kr. 

Vinet har en ganska enkel men mycket trevlig doft med vinbär, björnbär, peppar och mynta. I smaken hittar vi körsbär, svarta vinbär och svartpeppar. Syran är ganska hög och fast vinet är mycket mjukt finns här en del tanniner.

En enkel men härlig kalifornier för under tvåhundringen. Bra köp!

Burgare med dubbel ost och baconjam.

söndag, oktober 07, 2018

2015 LangeTwins Caricature Red Wine


Sand Point, Ivory & Burt och Caricature är alla vinetiketter från Lange Twins i Lodi. Sedan i slutet av juni finns 2014 Lange Twins Cabernet Sauvignon (199 kr), 2015 Caricature Red Blend (199 kr) och 2015 Ivory & Burt Zinfandel (179 kr) i beställningssortimentet på Sb. Vinerna importeras av Granqvist Beverage House.

Lange Twins är bröderna Randall och Brad Lange som driver firman tillsammans med sina fem barn och deras familjer. Exakt vad alla sysslar med är dock oklart. Jag hittar ingen info om detta. Storytelling?  Firman har i alla fall två vinmakare och ingen av dem heter Lange i efternamn. 

2015 Caricature är en blandning med 72% Cabernet Sauvignon,  20% Zinfandel, 4% Petite Sirah,  2% Sangiovese och 2% Tannat. Vi hade redan på förhand info om att vinet  är lite åt det söta hållet. Därför valde vi att dricka det till mat med aning sötma.  Det fungerade utmärkt och var nog en förutsättning för att vinet skulle falla mig i smaken.

Doften är fruktig med körsbär, hallon och svarta vinbär som kryddats upp med svartpeppar och ek. Smaken är, som sagt, lite åt det söta och till och med syltiga hållet. Här finns vinbär, hallon och plommon tillsammans med chark och choklad.

Ett helt OK vin men kanske inget jag kommer att fylla källaren. För att vinet ska komma till sin rätt kräver det att maten anpassas med sötma eller heta kryddor.

Grillad kyckling med bbq-bönor, majs och lite riven feta.

lördag, september 29, 2018

2013 Peter Franus Napa Valley Sauvignon Blanc

 2013 Peter Franus Napa Valley Sauvignon Blanc


1987 gjordes de första vinet på Peter Franus Wine Company. Premiärvinet var en Zinfandel och druvorna kom från Mount Veeder. Sedan dess har portföljen växt rejält och även om Zinfandel har en särställning med flera olika varianter, gör firman också röda viner på Merlot, Mourvèdre och Cabernet Sauvignon. Dessutom har man i sortimentet en Bourdeauxblandning (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc) och en Rhôneblandning (Syrah, Grenache, Mourvèdre).  På den vita sidan har man vin på Chardonnay, Chenin Blanc och Albariño, samt naturligtvis Sauvignon Blanc.

Jen och jag faller pladask för 2013 Peter Franus Napa Valley Sauvignon Blanc. Ett makalöst trevligt vin. Peter Franus själv har sagt att odlingsförhållandena i Stewart Vineyard, Carneros, var näst intill perfekta detta år. 20% av vinet har legat på neutrala franska ekfat och resten på rostfria fat. Alkoholhalten har hamnat på 14,2% och sammanlagt gjordes 644 lådor Sauvignon Blanc i årgång 2013. Vinet finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 343 kr.

I doften är det gott om citroner och krusbär tillsammans med mineral, gröna äpplen och en nyligen uppskuren ananas. Ananas, citron och äpple återkommer i den friska men avrundade smaken.

Vi dricker 2013 Peter Franus SB till friterad torskrygg med rödkål och sås med mango och jalapeño som vi serverar på en skiva bröd. Det bli smaskens!


Friterad torskrygg med rödkål och mango/jalapeñosås.

lördag, september 22, 2018

2015 Bogle Zinfandel Old Vine


2015 Old Vine Zinfandel från Bogle finns i skrivande stund inte att köpa på SB. Jag vet inte varför. Vinet, som importeras av Divine, har funnits i sortimentet sedan 2005. Importörtbyte på gång kanske?

Bogle drivs av syskonen Warren, Jody och Ryan Bogle. Bogle har flera egna vingårdar men köper också in druvor från kontakterade odlare i olika områden runt om i Kalifornien. 

Rankorna som ger frukt åt firmans Old Vine Zinfandel, är mellan 60 och 80 år gamla. Vinet har spenderat 12 månader på amerikanska ekfat. Hur stor andel av dessa som var nya har jag inte lyckats ta reda på men förmodligen en hel del. Att vinet legat på ekfat är ganska uppenbart, både i doft och smak.

Annars handlar doften till stor del om mörka bär. Mest björnbär men här finns också moreller och blåbär. Vi hittar även en örtig ton som drar åt mynta och om vi anstränger oss hittar vi också svartpeppar. Smaken är ganska söt och fruktig med körsbär, plommon och björnbär, tillsammans med svartpeppar och en trevlig syra och några små, ganska snälla tanniner. 

En knappt godkänd enkel zin som tack vare blåbärssåsen fungerade helt OK till vår fläskfilé.med duchessetoppar och kokt grön sparris. 

Fläskfilé med blåbärssås, duchessetoppar och kokt sparris.

2013 West Wines Sauvignon Blanc



West Wines är Katarina Bonde och Bengt Åkerlind som under andra halvan av 1990-talet köpte 25 ha vingård i Sonoma. Sedan dess har vingårdsarealen utökats och produktionen ligger på cirka 25 000 flaskor/år. Utöver det säljs ungefär 150 ton druvor till andra producenter.

I beställningssortimentet på Sb finns för närvarande två röda och två vita viner från West Wines. En av dessa är firmans Sauvignon Blanc i årgång 2013. Vinet kostar 134 kr.

Jag tycker vinet är helt OK utan att glänsa.  Här finns doft av citron, krusbär, äpple och ananas. Vi förnimmer också en aning vanilj och mineral.  I smaken hittar vi apelsin, päron och dansk citronvand. En liten bitterhet har också letat sig in i bilden.

Kanske är det vinets ålder som gör att jag inte blir helt övertygad. Som en jämförelse kan nämnas att på West Wines hemsida finns årgång 2017 till försäljning.

Vi dricker vinet till härlig pilgrimsmussla som gratinerats med smör, persilja, vitlök och zest av citron.


Pilgrimsmussla gratinerad med smör, persilja, citronzest och vitlök.

söndag, september 16, 2018

2013 Ojai Syrah White Hawk Vineyard Los Alamos Hills

2013 Ojai Syrah White Hawk Vineyard

Planksteken har, efter sin storhetstid på 1970-talet, bedömts som hopplöst och oåterkalleligt ute i kylan. För femton år sedan skrev till exempel Jan Gradvall i Sydsvenskan, utan att lägga någon egen värdering i det, att planksteken var "så ute att den var ute för gott".

Nu verkar dock något ha hänt och kanske, kanske har planksteken en ny storhetsperiod framför sig. Om allt detta var jag dock lyckligt ovetande när Jen undrade om vi kunde laga plankstek hemma?

–Visst, svarade jag, om vi kan få tag på lämpliga plankor.

Det kunde vi. Jen hade redan tagit reda på att Clas Ohlson hade plankor i sitt sortiment.  Vi införskaffade varsin och brände av dem innan vi gjorde vår planksteksdebut. Den blev faktiskt riktigt lyckad. Gott, gott,  gott! Att det känns som om man blir medlem i en kulinarisk motsvarighet till en hembygdsförening blir dessutom ett extra plus.


Druvor från berömd vingård

Vinet från Ojai köpte vi på Sb i december 2016. Det kostade 399 kr.  Druvorna som Adam Tolmach använt till vinet, kommer från omtalade vingården White Hawk i Los Alamos Hills. Största delen av vingården är planterad med Syrah men här finns även Chardonnay. Andra firmor som också köper druvor härifrån är till exempel Sea Smoke Cellars, Andrew Murray och Sine Qua Non

Vinet har doft av chark, körsbär, blåbär och gräs. Munkänslan är mjuk och aningen tunn med smak av körsbär, blåbär, gräs och lakrits. Syran är ganska hög. Ett gott vin som funkar bra till maten men 2013 kanske inte är någon strålande årgång. Av ett vin med den prislappen från Helen och Adam Tolmachs Ojai, förväntar jag mig lite mer.

Plankstek

lördag, september 01, 2018

2016 Chateau Ste Michelle Chardonnay Columbia Valley


I kantarelltider ökar vår förbrukning av charonnay ganska rejält. Någon bättre kompis till skogens guld finns inte!

Det senaste flaskan kommer från Washington State och Chateau Ste Michelle i Woodinville, en knapp halvtimmes bilfärd nordöst från Seattle. Ste Michelle är Washingtons äldsta vineri, trots att det startade så sent som 1954. I dag producerar firman över 2 miljoner lådor vin/år. 

Vi väljer att använda kantarellerna till att göra en sallad. Lejonparten av svampen seker vi i smör men plockar först bort alla små exemplar som vi picklar i en enkel 1-2-3-lag. Förutom en hel del gröna blad använder vi även rostad pumpa, cashewnötter, stekt zucchini, gratinerad chèvre och fänkålssalami i salladen som vi dressar med dijonsenapssås.

2016 Chardonnay från Chateau Ste Michelle doftar champinjoner. Både färska och på burk. Här finns även hasselnöt, grönt äpple, galiamelon och ananas. I smaken handlar det mycket om frukt – här finns apelsin, gult äpple och päron. Fatlagringen är ganska påtaglig. 95% av vinet har lagrats på franska och amerikanska ekfat i ett halvår. 30% av dessa var nya.

Ett riktigt trevligt vin som funkar bra till kantareller. Finns i de flesta av Sb:s butiker och kostar 119 kr.
Kantarellsallad med bakad pumpa, salami, cashewnötter och stekt zucchini.

onsdag, juli 11, 2018

2014 Black Stallion Estate Winery Cabernet Sauvignon



Black Stallion Estate Winery har tagit sitt namn efter Silverado Horseman’s Center – en stor anläggning som till för si så där 60 år sedan inrymde det mesta inom ridsport. I dag är hästarna sedan länge borta och Delicato Family Vineyards har tagit över. Delicato äger flera vinfirmor i Californien och ligger bakom några välkända etiketter som finns representerade i Sb:s butiker.

Black Stallions stora fokus ligger på Cabernet Sauvignon. På Sb (butik och beställningssortimentet) finns för närvarande tre varianter. Den Napa Valley cab vi provat är den enklaste och billigaste och finns sedan flera år i det ordinarie sortimentet. Just nu finns det buteljer i fler än 300 butiker runt om i landet. Vinet kostar 229 kr och är ett riktigt bra köp!

Vinet är saftigt och friskt med smak av svarta vinbär, choklad, vanilj och salmiak. I doften hittar vi svarta vinbär, hallon och mynta tillsammans med lakrits, grafit och fat. Jättegott till en pizza Capricciosa.


Capricciosa

tisdag, juli 10, 2018

2016 Ojai Chardonnay Puerta del Mar Vineyard


Lobster Roll är en av mina favoriter men jag har aldrig gjort någon på egen hand. Den absolut bästa jag smakat var på den pyttelilla restaurangen 167 Raw i Charleston, South Carolina. Något liknande har jag inte kunnat hitta i Stockholm och för närvarande tycks det inte finnas någon Lobster Roll överhuvud taget i hela staden. Några snabba googlingar gav inget som helst resultat. På bara något år verkar hummerrullarna helt ha fallit ur modet. På en del restauranger verkar rätten ha ersatts av hummertacos. But why?!!

Istället för att deppa ihop helt av denna förlust återstår endast att lösa problemet på egen hand. Men hur gör man egentligen en perfekt Lobster Roll och vilket är det bästa vinet att kombinera rätten med? 

Bröden bakas tätt ihop för att de inte ska få någon gräddad kant.

Första steget blir att ta fram lämpliga bröd och något annat än brioche var egentligen aldrig aktuellt. Storlek som korvbröd men bakade tätt ihop så att de inte får några gräddade kanter. Istället ska bröden brytas från varandra och sidorna hastigt stekas i smör innan hummerfyllningen kommer på plats. En annan skillnad mot korvbröd är att bröden till hummerröran ska snittas uppifrån inte på sidan. 

När det gäller till hummerfyllningen kommer nästa beslut. Ska den vara smör-eller majonnäsbaserad? Jag har tidigare endast smakat varianter gjorda med majonnäs och därför bestämmer vi oss för att prova att vända ner hummerköttet i smält smör med dragon. Som första vin att kombinera med valde vi en amerikansk chardonnay som fått ganska varsam fatbehandling.

Briochebröd 

Puerta del Mar är den kallaste vingård som Adam Tolmach på The Ojai Vineyard köper druvor från. Vingården ligger till och med utanför gränsen för Santa Rita Hills AVA. När gränsen drogs trodde man inte att det skulle gå att odla druvor så långt ut mot Stilla havskusten. Om mina uppgifter stämmer är det folket bakom Jonata som driver vingården Puerta del Mar. Några uppgifter om detta finns dock inte på Jonatas hemsida.

Ojai Puerta del Mar årgång 2016 är naturligtvis väldigt ung men med rejält med luft öppnar vinet upp med en härlig doft av päron, honungsmelon, citrus och äppelmust. Här finns en del mineral och vissa spår av fatlagringen. Vinet har legat 11 månader på begagnade franska ekfat.

2016 är endast sjätte gången Ojai gör detta vin och denna årgång blev det sammanlagt 560 lådor. Den sjätte april släpptes 600 flaskor på Sb. Det finns fortfarande ett fåtal flaskor kvar och priset ligger på 299 kr.

Vingården Puerta del Mar ligger strax utanför Lompoc i Santa Barbara County.
Klicka för större karta.

Päron, äpple, citrus och melon återkommer i smaken. Vi hittar också något som närmast kan beskrivas som kalk. Syran är hög och kraftig, nästintill aggressiv, men samtidigt ganska rund. Vi faller kanske inte pladask men ett klart trevligt vin som förmodligen kommer att vara lite minde bångstyrigt efter ett par år i källaren.

Våra Lobster Roll blev fantastiskt goda men det smälta smöret gjorde att bröden efter ett tag började falla sönder. Jag undrar om de har någon hemlighet för att motverka detta i Maine där denna variant tycks komma från?

Till maten funkade Puerta del Mar Chardonnay helt OK. Då hummerröran vänts ner i smält smör har jag svårt att föreställa mig att det skulle bli bättre med annat än Chardonnay. Nästa gång provar vi med en majonnäsbaserad hummerfyllning och min första tanke är att vi borde testa något mousserande. Om någon läsare har annat vin att föreslå, eller kanske tips på var i Sverige det serveras riktigt fin Lobster Roll, får ni gärna höra av er.


Lobster roll och chips.

fredag, juni 22, 2018

2007 Far Niente Cabernet Sauvignon

2007 Far Niente Cabernet Sauvignon

Nästan alltid är vinerna vi korkar upp ganska unga men en och annan flaska har fått ligga till sig, åtminstone ett litet tag. Ett sådant exempel var denna 2007 Cabernet Sauvignon från Far Niente i Napa Valley. Vinet inhandlades på Sb i december 2010.

Far Niente grundades 1885 men övergavs under förbudstiden. 1979 köpte Gil och Beth Nickel det som fanns kvar av det gamla av vineriet och tillhörande vingårdar. Efter omfattande renoveringar kunde anläggningen åter tas i bruk 1982.

Far Niente är specialiserade på de två druvorna Chardonnay och Cabernet Sauvignon. 1985 startade Gil Nickel Dolce som gör ett sött vin på Semillon och Sauvignon Blanc. 1997 hade det blivit dags för Nickel and Nickel att slå upp portarna. Denna firma, en av mina personliga favoriter, har specialiserat sig på så kallade "single vineyard wines" på framför allt Cabernet Sauvignon. Alla druvor i ett vin ska alltså komma från samma vingårdar. I Far Niente-familjen ingår i dag även Bella Union och EnRoute.

Det finns för tillfället inget Far Niente-vin på Sb men däremot 2015 Bella Union Cabernet Sauvignon som kostar 695 kr. Jag har inte provat vinet och kan i nuläget inte uttala mig om det är ett bra köp.

Klicka för större karta.

Ett underbart vin

Det märktes redan vid första sniffen att vinet i vår flaska hunnit få lite ålder och jag var fast direkt. Underbart! I doften hittade vi torkad svamp, björnbär, svarta vinbär och kött. Till detta kan även läggas choklad, lakrits, vanilj och cederträ.

Årgång 2007 har beskrivits som väldigt tanninrik och en hel del av dessa fanns fortfarande kvar. I den aningen rökiga smaken är det svarta vinbär som dominerar. De kompletteras med röda saftiga hallon, lakrits, vanilj och kryddor. En mycket elegant Cabernet Sauvignon som vi tyvärr inte har fler flaskor av. Vi drack vinet till flankstek med rotselleripuré. Smaskens!

söndag, juni 10, 2018

2015 Charles Smith Wines Syrah Boom Boom!


Boom Boom! från Charles Smith Wines har funnits på Sb sedan 2012 och redan när det kom blev det en av mina favoriter i prisklassen. När vi för många år sedan hade en syrahprovning ihop med goda vänner, blev faktiskt  Boom Boom! det vinnande vinet. Jag har därefter rekommenderat Boom Boom! till många som frågat efter vintips. Efter att ha provat 2015 kommer jag definitivt att fortsätta göra detta. Det är nämligen en bättre årgång än på länge. 

När detta skrivs har Sb inte uppdaterat sin hemsida. Där är det fortfarande 2014 som gäller, precis som jag förmodar att det är i en del av Sb:s butiker. Var uppmärksam på detta. Årgång 2014 vill du inte ha!

Charles Smith Wines startades 2006 och såldes tio år senare till Constellation Brands för 120 miljoner dollar. På Sb och i beställningssortimentet finns flera av vinerna. Förutom Boom Boom! Syrah även Kung Fu Girl Riesling, The Velvet Devil Merlot, Eve Chardonnay och Chateau Smith Cabernet Sauvignon.

Charles Smith har fortsätta att leda arbetet med dessa viner och har behållt ägandet över sina andra etiketter (K Vintners, SIXTO, Vino, Casa Smith, B. Leighton och Charles & Charles).

Grillat – ja tack!

Vi drack vinet till hamburgare utan krusiduller – ost, sallad, picklad gurka, mayo och ketchup. Det är till denna typ av mat och till grillat, gärna med något sött tillbehör, som Boom Boom! kommer mest till sin rätt.

Det mycket fruktiga vinet doftar fat, mörka och röda bär som körsbär, hallon och björnbär. Här finns en del choklad, torkade örter och kryddor. I smaken återkommer bär och toner från fatlagringen. vi hittar även vit choklad och lakrits.  En och annan snäll tannin vill också vara med och leka.

För 149 kr, som vinet numera kostar på Sb, finns det i min bok inte något vin som slår 2015 Boom Boom! på fingrarna.

söndag, juni 03, 2018

2014 Shafer Vineyards Merlot

2014 Shafer Vineyards Merlot

Vi har druckit den trettioförsta och sista årgången Merlot från Shafer Vineyards. Från och med 2015 ersattes vinet av TD-9, döpt efter den traktormodell John Shafer lärde sig köra i början av 1970-talet.  16 mars i år, släpptes 240 flaskor 2015 TD-9 på Sb. Tyvärr missade jag att hålla mig framme och flaskorna i butiken på Norrlandagatan gick åt i ett nafs.

Tillbaka till 2014 Shafer Merlot som är gjord på 78% Merlot, 14% Malbec och 8% Cabernet Sauvignon. Vinet har legat 20 månader på franska ekfat där 75% var nya. Allt detta och en hel del ytterligare, har gett vinet doft av mörka körsbär, svarta vinbär, viol, peppar och blyerts. Faten är noterbara med en svagt rökig ton.

Mörka körsbär återkommer i smaken. Om det i doften dessutom handlade om mörka bär som svarta vinbär, är det nu betydligt rödare varianter som gäller. Även ett och annat björnbär har letat sig in i bilden och lite mjölkchoklad sätter guldkant på det hela.

Vi drack 2015 Shafer Merlot till ryggbiff, BBQ-sås gjord på stout (vi använde Black Chocolate Stout från Brooklyn Brewery)  ångad broccoli, grönsallad och bakad potatis. Det funkade finfint till det ganska fantastiska vinet!


Chocolate Stout BBQ-sås
2 dl chokladstout
1,5 dl ketchup
3 msk hackad ättiksgurka
2 msk rörsocker
1 msk honung
1/2 msk worcestershiresås
salt och peppar

Blanda allt och koka på svag värme under omrörning i ca 30 minuter. Originalreceptet kommer från Taste of the South
Ryggbiff, bakad potatis, sallad broccoli och Chocolate Stout BBQ-sås.

söndag, maj 27, 2018

2015 Black Stallion Estate Winery Chardonnay Napa Valley


Kyckling Alfredo har ursprung i den Fettuccine al triplo burro, fettuchine med extra mycket smör, som Alfredo di Lelio lagade åt sin fru och som, under namnet Fettuccine Alfredo, hamnade i menyn på hans mammas restaurang i Rom.  Rätten blev populär och när Alfredo öppnade eget 1914 följde rätten med honom dit.

Via tidningsartiklar och med kändishjälp tog sig Fettuccine Alfredo till USA där rätten förvanskades med övergrepp som att till exempel tillsätta vispgrädde och kyckling. Det är så klart en sådan variant vi har lagat och som vi äter till 2015 Chardonnay Napa Valley från Black Stallion i Napa Valley.

Black Stallion, som ägs av Delicato Family Vineyards, har tagit sitt namn efter Silverado Horseman’s Center som tidigare låg där vineriet ligger nu. I dag gör Black Stallion viner på flera olika druvor men fokus ligger helt klart på Cabernet Sauvignon. På Sb (i butik och beställningssortimentet) finns i dagsläget sex viner att tillgå. Chardonnay Napa Valley är det enda vita och en flaska kostar 196 kronor.

För det priset får man en fatad,  fruktig och ganska klassisk Chardonnay från Kalifornien. Vinet doftar päron, gula äpplen, smör och burkchampinjoner. I smaken handlar det mycket om äpplen som tillsammans med fat och champinjoner skapar ett trevligt, om än ganska enkelt vin som fungerar utmärkt till den krämiga pastarätten. 

Kyckling Alfredo

3 pers

4 skivor bacon
3 msk smör
500 g kycklinglårfilé
salt och peppar
2 msk  kycklingfond
2 dl vispgrädde
1,5 dl riven parmesan
hackad persilja
300 g fettuccine
ev en skvätt pastavatten

Koka fettuccine enligt anvisningar på förpackningen. Stek bacon krispiga och smula i en skål. Ställ åt sidan. Skär kycklingen i strimlor och stek i baconfett och smör. Salta och peppra. Tillsätt grädde och fond. Koka upp och rör i parmesan. Späd ev med pastavatten. Servera med hackad persilja.

Kyckling Alfredo

lördag, maj 05, 2018

2015 Girard Chardonnay Russian River Valley


Hittills i år har Jen och jag druckit ovanligt många viner på Chardonnay. En av dessa var 2015 Chardonnay Russian River Valley från Girard . Vinet finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 215 kr. Ny årgång beräknas komma till Sb inom kort. Girard importeras av Terrific Wines.

Druvorna kommer från olika vingårdar som Girard samarbetat med under flera år. 2015 blev skördarna mindre än vanligt i svala Russian River Valley men kvalitén på det som plockades var ändå hög. Vinet har spenderat 11 månader i franska ekfat där 35% var nya. 

I doften hittar vi citrus, ananas och melon tillsammans med champinjoner och smörkola. Också i munnen känns vinet smörigt men samtidigt friskt och fatlagringen gör sig tydligt påmind. Äpplen, både färska och i form av paj, med tillhörande vaniljsås, dominerar i smaken. En enkel men mycket trevlig Cali Chard!

Vi drack 2015 Girard Chardonnay Russian River Valley till ugnsgrillad kravkyckling från Bosarp med rostad potatis och blåmögelost. 

Ugnsgrillad kyckling med rostad potatis och blåmögelost.

söndag, april 29, 2018

2015 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County


Seghesio gör en hel massa olika viner på Zinfandel men Sonoma County är storsäljaren. Varje år blir  det över 100 000 lådor av detta generösa vin. Du hittar det i Sb:s butiker över hela Sverige och en flaska kostar 209 kr.

Vinet är en blend som i årgång 2015 bestod av 85% Zinfandel, 9% Petite Sirah, 3% Carignane och 3% Syrah. Druvorna har växt i Dry Creek Valley och Alexander Valley.

Doften är något rökig med plommon, björnbär och blåbär tillsammans med viol, choklad och bacon. Bären återkommer i smaken. När det gäller blåbären är de både färska och i form av soppa. Här finns också vanilj och en hel del spår av fatlagringen. Importören Johan Lidby uppger att vinet legat upp till tio månader på ekfat där 75% var amerikanska och 25% franska. Så lite som 10% var nya.

2015 är kanske inte den allra bästa årgången som jag smakat men Seghesio Zinfandel Sonoma County är alltid ett habilt vin och en mycket seriös Zinfandel. Långt ifrån de syltbomber som översvämmar Sb:s hyllor och vars namn och etiketter fått mer och mer Cowboy-estetik, oavsett om druvorna kommer från Kalifornien eller Apulien. 

söndag, april 22, 2018

2015 Atlas Wines Omen


Företaget Atlas Wines har inte gjort det helt enkelt för sig med sitt koncept Omen. Planen är att slå sig in på marknaden i det tuffa prissegmentet under $20. Där regerar i dag några av världens största producenter. Till skillnad från dessa, ska vinerna från Omen vara mer hantverksmässigt tillverkade och inte innehålla tillsatser. Som förebild har man haft de många små och framgångsrika microbryggerier som växt fram i USA under senare år och vars öl gjort succé världen över.

Omen gör i dag fyra röda viner. Förutom den Zinfandel vi provat innehåller portföljen också en Cabernet Sauvignon, en Red Blend som i årgång 2016 innehåller 50% Syrah, 27% Barbera, 16% Petite Sirah och 7% Zinfandel, och dessutom en Pinot Noir med druvor från Oregon. Frukten till firmans andra viner kommer från Sierra Foothills AVA som ligger strax öster om Kaliforniens huvudstad Sacramento.

Av Zinfandel årgång 2015 gjorde Omen 750 lådor.  Förutom 95% Zinfandel innehåller vinet också en skvätt, 5%, Petite Sirah. Alkoholhalten ligger på 15% och 10% av vinet har legat på nya franska ekfat. Oklart hur länge. 

Omen har en trevlig och komplex doft med björnbär, nypon, gräddkola, salmiak och blyerts. Smaken är något kort och innehåller björnbär, hallon och lakrits. Här finns en del tuggiga tanniner. Sötman är ganska hög men vinet blir inte syltigt och kladdigt

Vi drack Omen Zinfandel till tre olika sorters pizza. Det funkade OK men jag tror att Omen varit betydligt bättre till mat med aning hetta eller sötma. Till relativt syrarik italiensk tomatsås blev det inte någon riktig fullträff.

Omen importeras av Vinopia. 2015 Zinfandel finns i beställningssortimentet och priset ligger på 274 kr. Det känns lite för mycket med tanke på att Omen i USA försöker slå sig in i segmentet strax under $20. Förutom detta tycker jag att Omen Zinfandel är ett riktigt trevligt vin!

Pizza x 3