Anpassad sökning

söndag, augusti 20, 2017

Sommar, grill & Merlot del 2


Till den andra delen av sommarens merlotprovning (del 1 läser du här), hade vi bestämt att det skulle serveras grillat nötkött. Det blev varsin entrecôte med krossad ugnsgrillad potatis, grillad purjolök, salsa romesco och en kall crèm med dragon.  Smarrigt!

Uppdelningen av de sex olika merlotvinerna i de två provningarna gjordes slumpmässigt. Det finns säkert synpunkter på att vi till exempel borde provat de billigaste respektive de dyrare vinerna i olika flighter. Personligen tyckte jag att det var spännande att se hur de billigare stod sig i konkurrensen. I del 1 var det solklart att det dyraste vinet var bäst. Alla vi fem som testade vinerna satte 2013 Starmont Merlot som bästa vin. Skulle det bli ett liknande resultat denna gång?

2013 Frogs's Leap Merlot

Frog's Leap Winery

Kvällens första vin blev 2013 Frogs's Leap Merlot från Frog's Leap Winery i Rutherford, Napa Valley. Firman släppte sina första viner i början av 1980-talet och omkring tio år senare kom även en Merlot. I årgång 2013 är vinet gjort av 82% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon och 1% Cabernet Franc. Jen och jag har provat vinet tidigare och tyckte mycket om det. 

Doften domineras av plommon, mörka körsbär samt en mix av mörka och röda bär. Vi hittar också vanilj och fat. I smaken återkommer bären och faten tillsammans med en del kryddor. Jättegott och här finns också en del mjuka tanniner. 

Frog's Leap importeras av Ward Wines och 2013 Merlot kostar 324 kr.

2015 Cypress Vineyards Merlot

Cypress Vineyards

Bakom Cypress Vineyards står Jerry Lohr, en av pionjär i Monterey och Paso Robles.  Jag vet inte mycket om Cypress Vineyards men det handlar om billiga viner som man valt att lägga under egen etikett istället för under namnet J. Lohr. Druvorna, 100% Merlot, kommer från ospecificerade vingårdar i Kaliforniens Central Coast. Vinet kostar 99 kr.

Förutom Merlot gör Cypress också en Chardonnay (som också den finns i Sb:s beställningssortiment) och en Cabernet Sauvignon. Importör är Galatea och 2015 Cypress Vineyards Merlot

Vinets doft domineras av plommon, körsbär och svarta vinbär. Här finns ganska gott om fat. Jag har ingen uppgift om hur länge vinet lagrats på ek. Smaken, med blåbär och björnbär, är mjuk och gles med nästan total avsaknad av tanniner. Alkoholhalten ligger på 13,9 procent.

Jag tyckte inte speciellt mycket om Cypress Merlot. Kan dock tänka mig att det skulle funka helt OK till grillat med massor av söt bbq-sås. Ungefär på samma sätt som en enkel Zinfandel.

2012 La Jota Merlot Howell Mountain

La Jota Vineyard Co.

Sista vinet i vår tvådelade merlotbonanza (nåja, sex viner uppdelade på två dagar kanske inte direkt är någon bonanza) blev 2012 La Jota Merlot Howell Mountain. Med en prislapp på 749 kr var vinet det överlägset dyraste i vår provning. Trots det respektingivande priset är vinet det sjätte billigaste på Merlot från Kalifornien i Sb:s beställningssortiment. La Jota importeras av Winemarket.

La Jota Vineyard Co. grundades 1898 när den schweiziske immigranten Frederick Hess köpte 130 hektar mark på Howell Mountain som han planterade vin på. År 2005 köptes La Jota av Jess Jackson.

Vinet är gjort på 100% Merlot. Druvorna kommer från La Jotas egen vingård och W.S. Keyes Estate Vineyard, en och en halv kilometer bort. Båda högt upp på Howell Mountain, en bra bit över Napa Valley. Vinet har legat 20 månader på franska ekfat där 86% var nya. Alkoholhalten ligger på 14,8% och sammanlagt gjordes 635 lådor Merlot av årgång 2012.

Vinet har tung doft av svarta vinbär, björnbär och blåbär. Här finns sherry- och marsipantoner tillsammans med mjölkchoklad, kaffe och cederträ. Massor av mörka bär återkommer i smaken tillsammans med några röda, fat, kaffe och lite mineral. 2012 La Jota är ett riktigt bra och komplext vin men alldeles för ungt i dag. Låt flaskorna ligga i åtminstone tre till fem år.


2013 Frog's Leap Merlot blev min vinnare.

Bäst i test

Det blev denna gång inte självklart att det dyraste vinet var det bästa. Min favorit blev härliga 2013 Frog's Leap Merlot Rutherford. 2015 Cypress Merlot gillade jag inte alls men det enkla vinet blev kvällens favorit hos andra provare. Unga 2012 La Jota Merlot Howell Mountain hade det ganska tungt denna gång även om någon av oss placerade det överst på pallen. 

Vinnare efter de två provningarna är utan tvivel Merlot. Om någon av oss tvivlade på druvans storhet, både i blandningar och på egen hand, har de två provningarna visat den bredd och det djup det går att åstadkomma i vin på Merlot. Fuck you, Miles!

Nu håller jag tummarna för att någon importör ska börja ta in merlotvin från min favortit – fantastiska Blackbird Vineyards i Napa Valley.   

Inga kommentarer: