Anpassad sökning

lördag, augusti 26, 2017

2014 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Old Vine


Old Vine är ett mycket luddigt begrepp men i det här fallet lämnar Seghesio Family Vineyards klara och raka besked. Genomsnittsålder på rankorna i Zinfandel Old Vine är 70 år och inga är yngre än 50. Rankorna tillhör familjerna Simi och Passalacqua i Alexander Valley respektive Dry Creek Valley.

Seghesio i Sonoma County är något av specialister på Zinfandel men odlar också Sangiovese, Petite Sirah, Barbera, Alicante Bouschet, Pinot Grigio, Arneis och Vermentino. Historien om Seghesio Family Vineyards började 1886 när Eduardo Seghesio utvandrade från Piedmonte och hamnade i Sonoma. Ungefär tio år senare planterade han sin första egna vingård i Sonoma. I dag ägs firman av Crimson Wine Group. Vinmakare är Ted Seghesio.


Vi dricker 2014 Seghesio Zinfandel Old Vine till spareribs som bakats i ugn ett par timmar och sedan hastigt bränns av på grillen. En teknik som bevarar smaken i revbenenspjällen mycket bättre än om man väljer att förkoka dem.  Gott blev det och fastän jag var orolig att vinet skulle vara alltför ungt, gjorde det, succé runt bordet. Ett bra exempel på riktigt seriös Zinfandel, även om jag inte föll pladask.

Doften är ganska klassisk med björnbär, svartpeppar och lite mynta. Svartpepparn och de mörka björnbären återvänder i smaken men nu i sällskap av vinbär, röda körsbär och katrinplommon. Sötman är ganska hög och smaken aningen tunn. 2014 Old Vine Zin släpptes på Sb i juni och det finns fortfarande flaskor kvar runtom i landet. Priset ligger på 299 kr.

Inga kommentarer: