Anpassad sökning

söndag, oktober 23, 2016

2015 Luke Lambert Shiraz Crudo


Luke Lambert växte upp i Brisbane, startade eget för omkring tio år sedan och är den hetaste vinmakaren i Yarra Valley just nu. Kanske till och med den mest spännande i hela Australien!

Luke blev intresserad av vin genom sina föräldrar och redan i tonåren visste han att det var vinmakare han ville bli. Efter high school reste Luke till Europa och förälskade sig i en lite lättare stil på vinerna än som var vanligt hemma i Australien.  Efter ett par år på norra halvklotet återvände Luke Lambert till Australien och universitetet i Wagga Wagga, några timmars bilresa österut från Canberra. 

Efter avslutade studier i "wine science" fick Lambert jobb på Coldstream Hills i Yara Valley men startade ganska snart upp sin egen verksamhet. I dag gör Luke Lambert vin på Chardonnay, Syrah och Nebbiolo. Johan Lidby är svensk importör och i beställningssortimentet på Sb finns, förutom 2015 Shiraz Crudo ( 219 kr), också en Chardonnay (309 kr) och en Syrah (329 kr). Druvorna odlas ekologiskt men vingårdarna är inte certifierade.


Yarra Valley (klicka för större karta)

I alla Luke Lamberts viner är druvorna handplockade och kommer från enda vingård. Crudo har deklassifierade druvor från vingården Denton i nordöstra delen av Yarra Valley. Druvorna har jäst på den naturliga jästen och inga nya ekfat har använts.

Crudo betyder rå och på köksitalienska mer specifikt rått kött (eller fisk) och det finns en animalisk ton i vinets doft, tillsammans med något som närmast kan beskrivas som en blandning mellan olja och asfalt. Vi hittar också örter, gräs, plommon och björnbär. I munnen upplevs vinet som slankt med smak av röd frukt, blåbär, björnbär och ett knippe mynta. Gott, gott, gott och hatten av för Luke Lambert. Ett strålande hantverk!   

Inga kommentarer: