Anpassad sökning

söndag, augusti 21, 2016

2013 Mollydooker Shiraz The Boxer


Hösten är här och det var ett bra tag sedan sommarens semester i Skåne. Men än finns det vin kvar att skriva om. Ett sådant kommer från Mollydooker Wines, en av mina favoritproducenter, som har sin bas en halvtimmes bilresa söder om Adelaide. Firman startades av Sarah Watts och Sparky Marquis så sent som 2006 och i dag har firman nästan 50 hektar hållbart brukade egna vingårdar med Shiraz, Cabernet Sauvignon och Merlot. Mollydookers stil med stora, kraftfulla viner och hög alkoholhalt, är kanske inte så het just nu men ni som följer bloggen vet att det är så jag helst vill ha det. Varje år gör Mollydooker 80 000 lådor vin.

The Boxer är vinet som Mollydooker slog igenom med när Robert Parker gav det 95 poäng. Eftersom vinet i USA då kostade $20 var succén ett faktum och The Boxer blev en storsäljare. I dag kostar vinet 289 kr på Sb. Namnet The Boxer sägs komma från någon, oklart vem, som utbrast "It's a knockout" när hen provade vinet för första gången. 


Vi följer Sarahs och Sparkys råd och inleder med The Mollydooker Shake för att frigöra den kväve Mollydooker använder istället för svavel för att "konservera" vinerna.The Boxer 2013 är ett härligt, tätt vin med massor av både doft och smak. Här finns både mörka och röda bär, gräs, kryddor, fat och choklad. Gillar man stilen, vilket jag gör, är det här mitt i prick! 


För första gången testar jag att marinera hamburgare. Efter att det feta malna oxköttet (högrev) formats till köttpuckar, lägger jag dem i en påse med vitt vin, Worshestershiresås, rörsocker, dijonsenap, gul lök och vitlök. Där får de ligga i nästan ett dygn innan det är dags för grillen. Gott blir det och framför allt mycket, mycket saftigt. 

Vi serverar burgarna med trädgårdens sallad, fassans ättiksgurkor, bacon, ost och en ketchup som hottats upp med chipotle i adobo. Ett galet enkelt knep att förbättra vilken ketchup som helst!

Tyvärr fick jag inte tag på några roliga bröd och Pågens standardbullar gör knappast någon speciellt exalterad. Gott blev det i alla fall och nu blev jag sugen på mer Shiraz från Mollydooker. Tyvärr finns det ingen sådan på Sb men Vinovum har Blue Eyed Boy i sitt restaurangsortiment. Det är ett steg upp från The Boxer och priset ligger på 359 kr. 

Marinerad burgare med sallad, bacon, ost, ättiksgurka och chipotleketchup.

2 kommentarer:

Olof sa...

Johan, kolla in http://www.atomwine.dk/pi/Mollydooker-Lefty-Family-Dozen-4_2509129_96190.aspx
Atomwine är en mycket bra onlinehandlare som skickar till Sverige med DHL för ca 130 Dkk per låda (vill jag minnas). Även väldigt bra för portugisiska viner och riesling t ex. Olof

johan p sa...

Tack för tipset Olof!

Jag har faktiskt beställt Mollydooker från Atomwine tidigare men det var många år sedan, innan det gick att sända direkt. Då skickade Atomwine paketetet poste restante till ett postkontor i Helsingør där jag hämtade upp flaskorna.