Anpassad sökning

söndag, september 28, 2014

2012 Barra of Mendocino Cabernet Sauvignon


Ungefär tre timmars bilresa norrut från San Francisco ligger Mendocino som är både en liten stad med färre än 1000 invånare och ett county som avgränsas av Stilla havet åt väster och för vinintresserade välkända Sonoma- och Lake County åt söder och öster.

Det odlas många olika sorters druvor i Mendocino. Störst är Chardonnay men på den röda sidan, om man bortser från svala Anderson Valley där Pinot Noir regerar, handlar det framför allt om Zinfandel, Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon.

Barra of Mendochino har funnits sedan 1997 när Charlie Barra som sedan 1950-talet sålt sina druvor till andra vinerier, bestämde sig för att börja sälja sitt eget vin. Den Krav-märkta Cabernet Sauvignon som sedan 1:a september finns i Sb:s ordinarie sortiment är dock inte samma vin som Barra säljer till butiker i USA. Den 2012 Cabernet Sauvignon som finns där gjordes det 424 lådor av med druvor från Barras egna vingårdar och 100% Cabernet Sauvignon. Det vin som säljs i Sverige för 119 kr innehåller 75% Cab, 18% Zinfandel och 7% Petite Sirah. Var druvorna kommer från mer exakt framgår inte av den svenska importörens hemsida.

Hamburgare med trattkantareller fungerade inte så bra till
2012 Barra Cabernet Sauvignon.
Vinet doftar vinbär, mörk choklad, örter och en hel del fat. Tonerna av cigarrlåda och trä är rent av påträngande men dag två har det hela balanserats ut på ett behagligt vis. 25% av vinet har lagrats i 223 liters franska och amerikanska ekfat under 16 månader.

Även i den fruktiga smaken gör sig faten påminda. Vinet har en sockerhalt som understiger tre gram/liter men det upplevs ändå som ganska sött och smaken domineras av svartvinbärsgelé. Tanninerna i vinet är ganska grova och jag upplever vinet som ganska klumpigt. Med rejäl luftning faller dock bitarna bättre på plats.

2012 Barra of Mendocino Cabernet Sauvignon är trots invändningarna ovan ett ganska trevligt, billigt, ekologiskt vin. Efter att ha luftats länge fungerar det bra tillsammans med köttfärslimpa och en gräddig sås.

Satsa på mat med feta tillbehör till Barra Cabernet Sauvignon. Tillsammans
med köttfärslimpa och en gräddig sås visade vinet upp sig från sin bästa sida.

Inga kommentarer: