Anpassad sökning

söndag, juli 20, 2014

2012 Gnarly Head Petite Sirah


På några dagars besök i Skåne passar jag på att grilla så mycket som möjligt. En klantig miss gjorde att jag glömde att skicka in en beställning på de viner ur Sb:s beställningssortiment som jag tänkt passa på att prova under semestern. Istället får det bli lite nedslag i viner som finns att få tag på i butik.

Först ut blir Gnarly Head Petite Sirah årgång 2012. Bakom Gnarly Head från i Lodi står storfirman Delicato Family Vineyards som har cirka fem hektar vingårdar i Kalifornien och odlar 21 olika sorters druvor. Delicato driver också flera andra varumärken. Några av dessa finns i Sverige. Importör är Hermansson & Co.

I mars förra året blev Sverige det första landet där Gnarly Head Petite Sirah började säljas. En flaska kostar 89 kr. För de pengarna får man naturligtvis inte något stort vin. Gnarly Head Petite Sirah är ändå en positiv överraskning och till grillad fläskkarré med en rökig och småhet bbq-sås med björnbär fungerar vinet bra. Det är småsyltigt, rejält fatat och smakar björnbär, vinbär och choklad.


BBQ-sås med björnbär

1/2 gul lök, hackad
2 msk olja
1/2 dl tomatpuré
250 g björnbär
1 dl äpplecidervinäger
1 dl rörsocker
1 msk rökt paprikapulver (sweet)
1 msk japansk soya
2 chipotle i adobosås, hackade
2 tsk mald koriander
2 msk grovkornig senap
salt
svartpeppar 

Mjuka  upp löken i olja på medelvärme. Tillsätt tomatpuré och rosta i ett par minuter. Häll i björnbär, vinäger, socker, paprika, hackad chipotle och koriander. Koka på svag värme i 20 minuter. Mixa till en slät sås med stavmixer. Tillsätt senap och koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Fläskkarré med rökig björnbärssås, grillad paprika, haricots verts och potatis.

Inga kommentarer: