Anpassad sökning

måndag, juli 02, 2012

2010 Trinity Hill Viognier Gimblett Gravels


Lite förenklat börjar historien om Trinity Hill på restaurangen Bleeding Heart i London 1987. Där och då bestämmer sig restaurangägarna Robert och Robyn Wilson tillsammans med John Hancock att börja odla druvor i Hawkes Bay på Nya Zeelands nordö.

I dag gör man vin på en mängd olika druvor, inte bara de som anses klassiska för Nya Zeeland. Gimblett Gravels-serien som tillhör firmans mellanprissegment finns representerade i fyra varianter på Sb som alla kostar 199 kr.

Vi väljer firmans Viognier som vi tror ska fungera med en lite knasig men mycket god rätt som bland annat består av torskfilé, musslor, chorizo och saffransmajonnäs. Originalreceptet kommer från restaurang Hugo's i Portland, Maine.

Vinet är mycket fruktigt både i doft och smak. I doften handlar det om galiamelon och päron och en hel skål med olika tropiska frukter tillsammans med vanilj och ek.

Den blommiga smaken är fräsch trots en ganska låg syra. Här finns ananas och melon tillsammans med lite mineral och fat. Viognier när den är som bäst!


Torskfilé med musslor och chorizo

2 pers

300-400 g torskfilé
salt 
1/2 kg blåmusslor, skrubbade
1 msk olja
1 schallotenlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 färsk chorizo med skinnet borttaget, hackade
2 dl torrt vitt vin
en nypa saffran
en nypa chiliflakes
några timjanstjälkar
några msk hackad bladpersilja
1 tomat, urkärnad och skruren i tärningar
1 inlagd grillad paprika, skuren i tärningar


Värm ugnen till 150 grader. Salta torsken, dela den i två delar och lägg i ugnsfast form. Slå på 1/2 dl vin och sätt in formen i ugnen. Torsken är klar när lamellerna lätt separeras från varandra. Hetta under tiden upp oljan i en stor kastrull. Tillsätt schalottenlök och fräs någon minut. Tillsätt sedan vitlök och fräs vidare ca 30 sek. Lägg i saffran, chili flakes, timjan och musslor och sedan ca 1,5 dl vin. Koka upp och sjud i 5 minuter. Ta bort musslorna och tillsätt chorizo, tomat, paprika och persilja och sjud några minuter. Ta bort musslor från skalen. Lägg tillbaka musslorna och hetta upp dem.

Servera torsken och musslorna med t ex risnudlar och toppa med en syrlig (lime) saffransmajonnäs.

Torskfilé med saffransmusslor och chorizo på breda risnudlar.

Inga kommentarer: