Anpassad sökning

söndag, juli 15, 2012

2009 Bodegas Angel Rodriguez Verdejo Martínsancho


Nyss hemkomna från en kortare resa till Bryssel och Paris bestämmer vi oss för att laga en enkel pastarätt och tar en sväng förbi Nacka Forum för att handla något att dricka till. På Sb finns det för närvarande 3 viner som gjorts av druvan Verdejo, utan att ha blandats med någon annan druva. Vi slår till med Martínsancho från Bodegas Angel Rodriges som kostar 100 kr och är den i särklass dyraste!

Druvan Verdejo var nära att försvinna i början av 1970-talet men rankorna i vingården Martínsancho revs aldrig upp för att omplanteras med mer lönande sorter. Detta beslut har gett Angel Rodriges hjältestatus i regionen Rueda och han har också blivit uppmärksammad nationellt för sitt arbete. I dag gör Bodegas Angel Rodriges strax under 4000 lådor Verdejo Martínsancho per år.

Vi dricker vinet till fidelinipasta med pesto gjord på bland annat grillad röd paprika och pecorino. Det fungerar jättebra med det friska men samtidigt mjuka vinet.

Martínsancho doftar friskt och blommigt. Initialt handlar det mest  päron men också krusbär och citrus, framför allt grapefrukt. Efterhand tonas pärondoften ner till förmån för gräs och persika.

Också i smaken återfinns päron men vi hittar också grönt äpple, melon, citruszest och örter. Munkänslan är krämig och aningen fet. En mycket intressant bekantskap!


Måste också passa på att nämna den fantastiska restaurangen Chez L'Ami Jean på 27 Rue Malar i Paris 7:e arr som vi besökte i onsdags och där vi åt lilla menyn "Le Petit Voyageur" som består av soppa, två förrätter, två huvudrätter och två desserter. Trots konkurrens, bland annat från omtalade Le Chateaubriand var det inte någon tvekan om att detta var vår resas kulinariska höjdpunkt. Fantastisk god och vällagad mat, utmärkt service och ett skådespel att se och lyssna på Stephane Jego som ropar ut order från köket.


Pesto med paprika och pecorino

2 pers

2 röda paprikor
1 kruka basilika, finhackad
1 msk pinjenötter, rostade
1/2 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 dl riven pecorino
ca 1 dl olivolja
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på grill, högsta värme. Rosta paprikorna runtom tills de blir helt svarta. Lägg dem i burk eller påse ca 10 min och skaka sedan bort allt det svarta skalet. Ta bort kärnor och finhacka paprikorna.  Tillsätt vitlök, basilika, pinjenötter och pecorino. Blanda i olivolja till en rinnig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Fidelini med paprikapesto, pecorino och tomat.

Inga kommentarer: