Anpassad sökning

söndag, juli 01, 2007

2004 Umani Ronchi Casal di Serra Vecchie Vigne

2004 Casal di Serra Vecchie Vigne

Huvudrätten är även den en personlig favortit. En fisksoppa med aningen chilihetta, saffran och frukt. Till det en aioli. Chansningen med Casal di Serra Vecchie Vigne 2004 satt som en fläskläpp! Vinet är betydligt kraftfullare än Le Vele, vin på samma druva och som jag skrivit om tidigare. Skillnaden är att Casal di Serra Vecchie Vigne är gjort på druvor från gamla vinstockar. Vinet doftar honung och nästan rökigt. Smaken är fruktig, har drag åt det bittra och av röda äpplen.


Fisksoppa med saffran och melon

(4 pers)

Det brukar alltid bli olika fisksorter när jag lagar fisksoppa. Denna gång blev det lax, sjötunga och stenbit.

1/2 kg räkor
1,5 röd paprika
1 gul lök
1 äpple
½ liten honungsmelon
½ cantaloupemelon
1 stor nypa saffran
1 burk hela coctailtomater
torkad chili
2 tsk paprikapulver
salt
peppar
2,5 dl buljong av räkskalen (se nedan)
2 dl vitt vin
4 dl grädde
½ kg lax
4 sjötungafiléer
1 stenbit
färsk dill

Skala räkorna och spara skalen till buljong. Fräs skalen i olja och släng mot slutet ner lite grovskuren lök och morötter och ev. färsk chili. Häll i 2 liter vatten och några matskedar fiskfond. Koka upp och låt koka 10 min. Sila sedan bort skalen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Koka ner tills ca ½ liter återstår. Hälften används till soppan och resten kan frysas in för senare användning.

Stöt saffran och chili med lite salt i en mortel. Skär ner grönsaker och frukt i ca 1x1 cm tärningar. Fräs löken i matolja utan att den tar färg. Tillsätt paprika och kryddor. Slå på vitt vin , krossade tomater, buljong och frukt. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken, skuren i kuber. Slå på grädde. Låt sjuda ett par minuter. lägg i räkor. Servera med aioli och bröd. Garnera med färska dillkvistar.


Aioli

2 äggulor
5 vitlöksklyftor
1 krm salt
2 dl olivolja
1 tsk citronsaft
1,5 tsk vatten

Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Blanda äggula, vitlök och salt. Tillsätt olivoljan, först droppvis, sedan sakta i en tunn stråle samtidigt som du vispar kraftfullt. Tillsätt citronsaften och vattnet medan du vispar. Använder du stavmixer är det svårt att misslyckas.Låt gärna aiolin vila i kylskåpet över natten.

Inga kommentarer: