Anpassad sökning

lördag, september 21, 2024

2013 Favia Cabernet Sauvignon Napa Valley Coombsville

2013 Favia Cabernet Sauvignon Napa Valley Coombsville 

Favia i Napa är resultat av ett samarbete mellan Annie Favia och hennes make Andy Ericson. Annie är vitikulturist och Andy vinmakare. Namnet Favia har de satt på sina egna viner sedan 2003.

Vinet finns just nu bland SB:s ordervaror. Aktuell årgång är 2018. Priset ligger på saftiga 2259 kr. När jag köpte årgång 2013 låg priset på 1691 kr. Det var  i en webblansering hösten 2017. 

Men så här långt efter inköp är kostnaden bortglömd och det enda vi behöver bry oss om är hur himla bra vinet är! I doften hittar vi grafit, cassis, björnbär, fat och en liten antydan av rök. I den komplexa smaken hittar vi cassis, björnbär tillsammans med choklad och toffé (tänk Plopp eller Center), med lite viol och mynta på toppen. En del avrundade tanniner finns kvar och eftersmaken är imponerande lång. Hatten av  för Anne Favia och Andy Ericson. Detta är väldigt, väldigt bra!

Vi dricker det härliga vinet till klassikern Biff Rydberg. Som de allra flesta vet består rätten av råstekt potatis, stekt lök och oxfilé skuren i tärningar. Vi serverar med en senapskräm riven pepparrot. 

Biff Rydberg och är uppkallad efter Hotell Rydberg som låg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Hotellet stod klart 1857 men revs 1914 då det fick ge plats år det som i dag kallas Skandinaviska Bankens palats och som till största delen används av av Försvarsdepartementet.

Biff Rydberg med senapscréme och riven pepparrot.

Inga kommentarer: