Anpassad sökning

lördag, november 16, 2019

2016 Girard Zinfandel Old Vine

2016 Girard Zinfandel Old Vine


Zinfandel Old Vine från Girard Winery är ett säkert kort när du vill dricka zin med viss sötma men utan att det blir syltigt. Anpassar man maten med viss hetta och/eller sötma lär man inte bli besviken på vad man har i glaset. 

Familjen Girard började göra vin under eget namn i början av 1980-talet. Tidigare hade man odlat och sålt druvor men nu hade det alltså blivit dags att sätta egna etiketter på flaskorna. Det gick riktigt bra och Steve Girard Jr utökade verksamheten till Oregon. 1996 tog Steve beslutet att flytta hela verksamheten över delstatsgränsen. Vineriet i Kalifornien och namnet Girard såldes till affärsmannen Leslie Rudd från Aspen. Tillsammans med vinmakarteamet Marco DiGiulio och Glenn Hugo dröjde det inte länge innan vinerna från det "nya Girard överglänste de som tillverkats före ägarbytet.

Druvorna till Old Vine Zinfandel kommer från flera vingårdar. En av dem är Morgan Vineyard i den sydöstra delen av Napa Valley där klimatet är något svalare och druvorna blir syrarikare. Det har gjort att vinet har relativt hög syra. I den mycket fruktiga doften finns björnbär, körsbär och svarta vinbär. Fatlagringen är tydlig. Vinet har legat på en mix av amerikansk, fransk och ungersk ek men jag har inte lyckats hitta någon info om hur länge. Vi hittar också örter och kryddor tillsammans med vanilj och choklad. I smaken finns det körsbär och björnbär, lakrits och choklad. Girard Zinfandel Old Vine kostar 215 kr på Sb och fungerar utmärkt till exempel till hamburgare.

Inga kommentarer: