Anpassad sökning

söndag, april 15, 2018

2016 Wente Vineyards Chardonnay Morning Fog


2016 Chardonnay Morning Fog är ett riktigt trevligt, bra och billigt vin från familjeföretaget Wente Vineyards. Druvorna kommer från Wentes egna odlingar i Livermore Valley AVA (American Viticultural Area) som ingår i San Francisco Bay AVA och Central Coast AVA. Vid sidan av Chardonnay innehåller vinet också 2% Gewürztraminer. 

50% av vinet har fermenterats i neutrala amerikanska ekfat och 50% i rostfria fat. Den del som jäste på ek och hälften av det som låg i rostfria fat, fick ligga kvar på jästfällningen i fem månader.

Klicka för större karta.
Sammantaget har detta gjort att vinet fått doft av gula blommor, gula äpplen och gråpäron. Vi hittar också svamp och vanilj. I smaken återkommer vanilj och päron medan frukten domineras av apelsin. De amerikanska ekfaten har lämnat tydliga spår.

Vi dricker vinet till torskrygg under ett täcke av miso, mirin, tamarisoja, sesamolja och riven ingefära som vi serverar tillsammans med smörris (recept nedan) och en grönsallad med apelsin. Festligt men samtidigt enkelt och gott. Precis som 2016 Wente Chardonnay Morning Fog. Vinet finns i Sb:s butiker runtom i landet och kostar 139 kr.

Misobakad torsk med smörris och grönsallad med apelsin.
Smörris 

100 g smör
100 g risnudlar, brutna i småbitar
350 g basmatiris
1/2 tsk salt
1/2 tsk grönsaks- eller lantbuljong
1 l vatten

Stek nudlarna i smör på medelvärme under fem minuter eller tills de fått färg. Tillsätt ris, vatten och salt. Koka i 15 min eller tills riset känns färdigt. 

Receptet kommer ursprungligen från SVD:s Perfect Guide och har blivit en riktig favorit. Jag vet inte vem som är receptmakare eller hur mycket receptet ovan skiljer sig från originalet.

Inga kommentarer: