Anpassad sökning

söndag, mars 04, 2018

2014 Robert Mondavi Winery Fumé Blanc Napa ValleyIbland händer det att vin från beställningssortimentet letar sig in i någon av Sb:s butiker, till exempel när någon beställer men inte hämtar ut flaskorna. Precis så var fallet med 2014 Fumé Blanc från Robert Mondavi Winery som jag hittade i Solnas stolthet, Mall of Scandinavia. 

Jag har inte tidigare provat denna enklaste Fumé blanc från Mondavi och även om det är ett helt OK vin håller det inte samma klass som firmans Fumé Blanc Reserve To Kalon Vineyard. I ärlighetens namn ska jag kanske även tillägga att jag på senare år fått smak för  Sauvignon Blanc där bara en mindre andel av vinet legat på ekfat. Fantastiska exempel på det senare är bland annat 2016 Spotswoode Sauvignon Blanc och 2013 Peter Franus Sauvignon Blanc. Den senare kommer snart att dyka upp på bloggen.

Innan vi går vidare och för att förtydliga kan nämnas att medan 100% av 2014 Robert Mondavi Fumé Blanc Napa Valley legat 9 månader på franska ekfat har till exempel endast 35 % av 2016 Spotswoode Sauvignon Blanc fermenterats i ekfat.

Frukten i Mondavis enklaste Fumé Blanc består av 94% Sauvignon Blanc och 6% Semillon. Druvorna kommer från firmans egna vingårdar Wappo Hill (63%) i Stag's Leap District och To Kalon (17%) i Oakville.

Vinet doftar har fruktig och ganska frisk doft med päron, krusbär, apelsin och exotiska frukter. Här finns självklart också en rejäl dos fat. I smaken hittar vi grape, pomelo och äpple tillsammans med fat och tyvärr en ganska rejäl och inte särskilt angenäm bitterhet. Förutom denna funkar vinet förträffligt till våra stekta gnocchi med tomat och mozzarella. Recept från The Splendid Table.

Du hittar 2014 Robert Mondavi Winery Fumé Blanc Napa Valley i Sb:s beställningssortiment. Priset ligger på 249 kr.   

Stekt gnocchi med tomat och mozzarella.

Inga kommentarer: