Anpassad sökning

söndag, oktober 19, 2014

2012 Kunde Estate Chardonnay Reserve


Jag blev ganska förtjust i den Zinfandel från Kunde Family Estate som släpptes på Sb i juni i år och det var med ganska stor förväntan vi provade firmans Estate Chardonnay Reserve från 2012.

Kunde Family Estate har en med kalifornienmått ganska lång historia. Den börjar 1904 när den tyske emigranten Louis Kunde köpte vingård i Sonoma Valley och började göra vin. Den 400 ha stora Wildwood Vineyards hade på 1870-talet planterats med Zinfandel och med Cabernet Sauvignon-sticklingar från Chateaux Margaux och Lafite Rothschild.

I dag odlar Kunde Family Estate fler än 20 olika druvsorter på sina 450 ha sammanhängande vingårdsareal. Firman gör endast vin av sina egna druvor och är "Certified Sustainable" för både druvodlingar och vinmakande.

Gott så, men speciellt god tyckte jag inte att denna Chardonnay var. 2012 Kunde Estate Chardonnay Reserve släpptes i begränsad mängd på Sb den 5 september. Vinet kostar 239 kr och det finns fortfarande några flaskor kvar i vinkällarbutikerna.

Vinet har en trevlig doft med äpple, citrus och tropisk frukt. Här finns förvånansvärt lite spår av fatlagringen. Vi hittar en aning vanilj och lite smöriga pop-corn.

Det är i munnen det blir problem. Stora problem. Alkoholen är ointegrerad och stör men värre är det att ekfat verkar vara huvudingrediens i vinet. Det här är på gränsen till odrickbart.

Vi satsade på att laga en lyxig gratäng på rödspätta och gula kantareller. Den blev mycket smarrig men eftersom vår spritspåse inte fungerade blev den inte lika vacker som den förtjänat. Dessutom var den värd ett mycket bättre vin...

Fiskgratäng på rödspätta med kantareller och mandel.

Inga kommentarer: