Anpassad sökning

lördag, augusti 10, 2024

2012 Eric Kent Wine Cellars Chardonnay Russian River Valley

2012 Eric Kent Wine Cellars Chardonnay Russian River Valley

Hela vår semester i år tillbringade vi på Råå i södra Helsingborg. Vi hade med oss flera flaskor vin som levererade på topp. Jättehärligt! Men inga noteringar togs och de vinerna kommer inte att dyka upp här på bloggen. Istället tar jag nya tag och dagens flaska är den första av höstterminens förhoppningsvis många härliga viner.

Och en bättre start än en härlig cali-chard och gula kantareller tror jag inte det går att få! Ännu bättre hade det så klart varit om kantarellerna varit plockade under en skön skogspromenad men eftersom jag inte klarar av sådana nu för tiden, duger det fint med att gå ner till det lilla torget vid Sickla kaj och köpa en påse! 

Vi bestämde att baka en favoritpizza med tre sorters kantareller - picklade, smörstekta och färska. Jättegott! Recept på picklade kantareller finns nedan.

Vinet vi dricker till pizzan kommer från den lilla firman Eric Kent Wine Cellars som kom med sin första årgång 2003 och som håller till i Santa Rosa, någon timmes bilresa norr om San Francisco. 

Vi fick vår flaska av en god vän och var lite oroliga att den lagrats lite för länge. Enligt producenten var vinet bra redan när det släpptes på våren 2014. Men vinet smakade alldeles utmärkt nu, tio år senare. Både färg, doft och smak avslöjar att vinet nått en mogen ålder. I doften hittade vi bakade äpplen, söt citrus, mogen persika, vanilj och fat.Ungefär samma saker återkommer i smaken som också innehåller fudge och smör.

2012 gjorde Erik Kent Wine Cellars 328 lådor Chardonnay Russian River Valley. Druvorna består av två olika kloner och kommer från två olika vingårdar. 


Picklade kantareller

3 dl små kantareller
1 dl vitvinsvinäger
2 dl socker
3 dl vatten
10 vitpepparkorn
1 tsk senapsfrö
3 kryddnejlikor
2 krm salt

Rengör svampen noga. Lägg i ren glasburk som steriliserats i ugn 180° i 30 min. Blanda och koka upp vinäger, socker och vatten med kryddorna. Vispa så att allt socker löser sig. Koka ner lagen cirka 15 min. Häll lagen på svampen i burken. Förvara i kylskåp.

Naturligtvis kan vinägertyp bytas ut och kryddorna varieras. Jättegott med t ex enbär eller rosmarin.


Pizza med tre sorters kantarell.