torsdag, december 28, 2023

2022 Long Meadow Ranch Sauvignon Blanc

 
2022 Long Meadow Ranch Sauvignon Blanc

I slutet av 1980-talet startade Ted och Laddie Hall Long Meadow Ranch. Här vid foten av Mayacamas Mountains fanns tidigare en gård på samma plats men i och med förbudstiden växte vingårdarna igen. Ted och Laddie hade alltså ett omfattande restaureringabete att ta itu med. I dag har Long Meadow Ranch över 1000 hektar vingårdar i Napa, Marin, Mendocino och Humboldt counties. Vid sidan av vindruvor och vin pysslar Long Meadow ranch också med odling av oliver, frukt och grönsaker. På ranchen arbetas det också en del med djurhållning. Framförallt nöt, kyckling och bin. Men man har även en del andra verksamheter som man kan hitta på en stor gård i Kalifornien. Allt sköts ekologiskt. Restaurang finns och även cateringverksamhet. Alla råvaror till detta kommer från gården och det som inte används säljs direkt till kunder på olika Farmers Markets. Som tur är finns det många som arbetar på Long Meadow Ranch. Ted Hall måste nämligen få tid att segla. Han är ägare av en ganska fantastiskt 53-fotare från 1935 med San Francisco som hemmahamn.

2022 Long Meadow Ranch Sauvignon Blanc finns i tillfälliga sortimentet och kostar 249 kr. Vinet har legat på ståltankar och har ganska klassisk Sauvignon Blanc-doft med krusbär, citrongodis och till och med lite kattlåda. Vi hittar också vanilj. Vinet är piggt och fräscht med en härlig rondör. I smaken finns grönt äpple, lime och tropisk frukt.

Vi serverar vinet till tuna melts som vi gör lite annorlunda än vi brukar. Istället för att lägga ihop mackan och sedan gratinera den, värmer vi bröd och smälter ost innan vi lägger på tonfiskröran. Tipset kommer från YouTube-kanalen Not Another Cooking Show och är riktigt trevligt. Jag kommer nog använda tekniken även vid kommande "melts". Eftersom jag är svag för just tonfiskmackor är det garanterat att det kommer att ske inom överskådlig framtid.

Tuna melt - ännu ett exempel där rättens namn blir bäst på engelska.

lördag, december 23, 2023

2019 Turley Zinfandel Estate

 

2019 Turley Zinfandel Estate

I mitten av 1980-talet startades Frog's Leap Winery av kompisarna Larry Turley och John Williams. 1993 sålde Larry Turley sin andel och startade Turley Wine Cellars. Främsta anledning var att Larry ville fokusera på Zinfandel. Larrys syster Helen Turley blev firmans första vinmakare och skapade det som blev husstilen med  kraftiga, alkoholstarka viner gjorda på solmogna druvor och naturlig jäst.    

I dag har Turley vinerier i både Templeton och St. Helena. I portföljen finns över 50 viner med druvor från ungefär lika många vingårdar. Fokus ligger fortfarande på Zinfandel men firman gör också flera viner på Petite Sirah. Dessutom några i varianter på udda röda druvor och ett par vita. 

Bland ordervaror på Sb finns i skrivande stund två viner från Turley. Dels 2021 Zinfandel Juvenile för 469 kr men även vingårdsbetecknade 2019 Zinfandel Pesenti Vineyard för 647 kr. Det vin vi druckit fanns också bland Sb:s ordervaror. Jag beställde det i juni och flaskorna kostade då 599 kr. 

Vi drack vinet till mac & cheese med kycklingbullar och ketchup. Ibland blir det enklaste gott nog!
 
Enkelt kan man inte kalla vinet från Turley. Det är kraftfullt med doft av björnbär, blåbär, svartpeppar och skog. I smaken hittar vi både röda och mörka bär, vanilj, svartpeppar, ospecificerade kryddor och fat. Vinet har legat 15 månader på ekfat där 80% var använda och 20 var nya. 80% var gjorda av amerikansk ek och 20% av fransk, Förutom Zinfandel bestod vinet också av en mindre mängd Carignane (5%). Alkoholhalten var på 14,4%. Ett mycket bra vin men så klart med en ganska rejäl prislapp. Jag har svårt att se att det ska hända så särskilt mycket med ytterligare lagring. Jag har en flaska kvar och den tänker jag inte vänta allt för länge med.

Mac & cheese med kycklingköttbullar och ketchup.

lördag, december 02, 2023

2018 Three Sticks Chardonnay Durell Vineyard

2018 Three Sticks Chardonnay Durell Vineyard

Namnet på firman som gör denna fina Chardonnay kommer från ägaren Bill Price III. Bill gick high school på Hawaii. Med tanke på att hans namn innehåller numret tre som skrivs ut III, kallade hans kompisar honom för Billy Three Sticks. 

Vinfirman Three Sticks startades 2002 som en del av Price Family Vineyards & Estate. Denna firma äger bl a flera vingårdar i Sonoma. De mest namnkunniga är Durell och Gap's Crown. 

Jag har letat men tyvärr inte hittat någon information om vinet förutom det som framgår av etiketten. Men vi gillade Three Sticks Chardonnay Durell Vineyard väldigt mycket. Men smakar det så kostar det! Vinet finns i beställningssortimentet för 757kr. Divine importerar och erbjuder även 2020 Chardonnay Sonoma Coast för 591kr. 




Vinets doft är mycket komplex. Jen beskriver det som "en gulblommig symfoni". Melon och citrus är definitivt delar i denna. I smaken hittar vi ananas, fat, smörkola och citrus. Vinet är både frächt och krämigt på samma gång.

Maten som vi serverar till det goda vinet är mycket enkel. Vi köper färdiga svampravioli, steker lite champinjoner och river över parmesan. Smaskens!

Ravioli med svampfyllning, stekta champinjoner, parmesan och basilika.

lördag, november 04, 2023

2019 Occidental Pinot Noir Freestone-Occidental

2019 Occidental Pinot Noir Freestone-Occidental

1978 startade Steve Kistler Kistler Vineyards i Sonoma County. Firman har hela tiden fokuserat på Chardonnay från enskilda vingårdar och fram till 2017 var det Steve Kisler som själv var chefs-vinmakare.Vinerna är mycket eftertraktade och med priser därefter. Många klassar Kistler som det bästa Kalifornien kan erbjuda. 2008 sålde Steve Kistler sin majoritetsandel i företaget men stannade kvar under några år för att hjälpa till med vinmakandet.

2011 var tiden mogen för Occidental Wines och här handlar det uteslutande om Pinot Noir från ett antal vingårdar i västra Sonoma. Occidental importeras till Sverige av Johan Lidby. Det har vid flera tillfällen dykt upp viner från Occidental på Sb men just nu finns inget. Flaskorna tenderar att ta slut i ett nafs och med tanke på kvaliteten är det fullt förståeligt.

Jag köpte den flaska vi druckit i februari 2022 och den kostade då 699 kr. I Freestone-Occidental ingår druvor från flera olika vingårdar som Bodega Headlands, Occidental Station och Bodega Ridge. Det är ett betydligt billigare vin är de rena vingårdscuvéerna som kostar nästan det dubbla. 
 


Vinet doftar hallon, björnbär, mjölkchoklad och lite salmiak, Röda bär som hallon, jordgubbar, röda vinbär och körsbär dominerar smaken och här finns också mjölkchoklad. Välpolerat, snyggt och smakrikt med aningen högre upplevd sockerhalt än sina europeiska släktingar. Steve Kistler verkar fixa Pinot Noir lika bra som Chardonnay.

Vi dricker Occidental till hjortköttbullar med potatispuré, kantarellsås, krispiga haricot verts och lingonsylt. Det fungerar finfint! Eftersom syran i vinet inte ligger på samma nivå som många av sina släktingar från Bourgogne och då sockerhalten åtminstone upplevs som något högre kör vi lingonsylt istället för de lite lyxigare men syrligare rårörda.  

 
Hjortköttbullar, potatispuré, kantarellsås, haricots verts och lingon.

lördag, oktober 21, 2023

2021 Stolpman La Cuadrilla Red


2021 Stolpman La Cuadrilla Red

La Cuadrilla startades som ett vin för arbetarna på Stolpman Vineyards men sedan 2009 går även en del av flaskorna till försäljning och vinsten till de anställda. På Stolpman strävar man efter att personalen ska ha fasta anställningar istället för att arbeta säsong. La Quadrilla är alltid en blandning av druvorna Syrah, Grenache och Sangiovese men andelen av de olika druvorna varierar år från år. Årgång 2021 som just nu finns på Sb består av 75% Syrah, 15% Grenache och 10% Sangiovese. 

Vi dricker La Cuadrilla till fondue på strimlat oxkött, pommes, ett par härliga såser och fioretto. Det var premiär hos oss med denna nya variant på blomkål. Liknar broccolini och är aningen sötare och lite fastare än "vanlig" blomkål. 

I vinets doft dominerar plommon och moreller tillsammans med blandade röda bär. Här finns också rått kött och läder. Jen som är den med mest utvecklade smaklökar hemma hos oss, hittar ett speciellt hallongodis som hon inte minns namnet på men där går jag bet. I smaken återkommer plommon men här finns även röda körsbär, björnbär och mörk choklad. Syran är ganska hög och balansen enastående. 

Vi har inte någon erfarenhet av tidigare årgångar av La Cuadilla men gillade 2021 väldigt mycket och kommer definitivt hålla ögonen öppna efter nya årgångar i framtiden. 2021 La Quadrilla är tillfällig nyhet på Sb sedan 6 oktober och i skrivande stund finns vinet fortfarande kvar i butiker runtom i landet. En flaska kostar 249 kr.


tisdag, oktober 03, 2023

2021 A Tribute to Grace Wine Company Grenache

 
2021 A Tribute to Grace Wine Company Grenache

2006 flyttade  Angela Osborne från Nya Zeeland till Kalifornien med ett enda mål i sikte, att göra vin på druvan Grenache. Angela startade A tribute to Grace vars namn är en hyllning till mormor Grace och i dag gör firman en hel drös med Grenache från olika vingårdar. Succé har varit monumental!

Instegsnivån är det vin vi druckit och som vi hade till fläskkött på spett med rostad potatis, en fruktig sallad med melon och en jalapeñosås som blivit något av en favorit hos oss de senaste åren.   

Vinet doftar plommon, bigarråer, björnbär, mjölkchoklad och lite fat. I munnen är vinet aningen kärnbittert och även här finns det en ton av mjölkchoklad tillsammans med både hallon och jordgubbar samt körsbär. Superhärligt!


Jalapeño- och koriandersås

3 jalapeños
1 liten bunt färsk koriander, både blad och tunna "kvistar"
5 vitlöksklyftor
1 dl majonnäs
2 msk limejuice
2 msk olja (vi använder oftast raps)
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar

Lägg alla ingredienser i en mixer och kör till en mjuk och krämig sås. 
Vill man ha en mildare sås tar man bort kärnor och mellanväggar på chilifrukterna.

Vi hittade receptet på bloggen fifteen SPATULAS för några år sedan och det har snabbt blivit en favorit till allt möjligt. 


Fläsk på spett, ugnsrostad potatis, melonsallad och örtig jalapeñosås.

lördag, september 02, 2023

2018 Calera Central Coast Pinot Noir


Calera i Hollister är synonymt med Josh Jensen, trots att han sålde firman till Duckhorn Wine Company redan 2017. Då hade Josh gjort vin på 43 skördar sedan firman startades och under tiden hade han också varit drivande till att Mount Harlan blev en egen AVA (American Viticultural Area) som en del av den större Central Coast AVA. Josh Jensen avled förra året. Han blev 78 år gammal.

Druvorna till Caleras enklaste Pinot Noir kommer från ett betydligt större område än Mount Harlan. De hämtas från olika vingårdar i San Benito County, Santa Clara County, Monterey County och San Luis Obispo County. Druvorna jäste i rostfria tankar och lagrades sedan drygt 11 månader på franska fat. 10% var nya.

Vinet har en ganska kryddig doft med massor av bär. Här finns hallon, körsbär, svarta vinbär och björnbär tillsammans med en del fat. Syran är ganska hög och det finns en del tanniner. I smaken återkommer bär. Körsbär och hallon dominerar. Vi hittar också vanilj och lakrits. 

Pizza Flankstek Bulgogi från Crispy Pizza med butternut-
pumpa, syrad rödlök, gochujang mayo och sesamfrön.

Till det goda vinet åt vi pizza från favoriten Crispy Pizza Bistro. Himla goda och även om matlagning är ett stort intresse är det ibland skönt med take away. Jag är ganska dålig på att inte välja favoritpizzan även om jag inte smakat alla varianter som erbjuds. Men pepperoni på pizza är i min bok väldigt svårslaget!

2018 Calera Central Coast Pinot Noir inhandlades på Sb för ungefär ett år sedan. Det kostade 259kr. 

Min personliga favorit från Crispy Pizza är Pepperoni-
pizza med  röd chili, basilika och Grana Padano.

lördag, augusti 19, 2023

2014 Schug Chardonnay Carneros Schug Carneros Estate

 

2014 Schug Chardonnay Carneros

Walter Schug växte upp i Assmannshausen på Rhens strand i Rheingau. Walters far arbetade med vin på en gård som var känd för sin goda Spätburgunder (som Pinot Noir kallas i Tyskland). Walter studerade vinmakning och druvodling hemma i Tyskland. Efter examen sent 1950-tal flyttade han och hustrun Gertrud till Kalifornien där Walter började arbeta med vin och druvor. 

1973 blev Walter vinmakare hos Joseph Phelps och där skapade han den berömda bordeauxblandningen Insignia. Pinot Noir var vid denna tid ingen storsäljare i Kalifornien och 1979 slutade Joseph Phelps Winery att producera vin på druvan. Men Walter gav inte upp utan fortsatte i liten skala och buteljerade under sitt eget namn.

1983 lämnade Walter arbetet hos Joseph Phelps och startade Schug Carneros Estate med fokus på Chardonnay och Pinot Noir. Sedan dess har verksamheten växt och i dag producerar firman ungefär 30 000 lådor vi årligen. Walter avled vid 80 års ålder 2015 och numera är det hans son Axel som driver verksamheten. 

Vi drack vinet till kantarellpaj med salami. Innan öppnandet hade vi vissa betänkligheter angående vinets ålder men farhågorna var helt felaktiga. Det smakade alldeles förträffligt! Några egentliga noter tog vi inte men vinet var krämigt och smörigt med doft och smak som dominerades av citrus men där vi också hittade stenfrukt, päron, vanilj och en liten kryddighet. Lovley!

Den ser kanske inte så rolig ut men kantarellpajen med salami
smakade jättegott och funkade fint till vinet.

lördag, juli 29, 2023

2013 Napa Cabernet x 2

 

2013 Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon Fay
2013 Darioush Cabernet Sauvignon

En del av årets sommarsemester tillbringade vi som vanligt i Helsingborg. Både Jen och jag kommer därifrån och har fortfarande familjen kvar där. I mitt fall handlar det om min mor och min syster med man och två vuxna barn. Det är till dem jag bjudit in mig och Jen för att laga pizza i långpanna. Jag hade också tagit med några viner som jag trodde skulle funka bra till maten. Jag hade egentligen inte tänkt skriva något inlägg på bloggen men Jen tyckte att vinerna från Napa (och Champagnen från Arnaud Baudette) var så himla bra att de förtjänade några rader.

Härlig Rosé de Saigne från Arnaud Baudette. Importeras till 
Sverige av Champagnebonden.

Men vi började med varsitt glas champagne. Det var första gången jag provat vin från producenten Arnaud Baudette och första gången jag smakar på Champagne som är tillverkat med metoden "Rosé de Saignée". Enklaste förklaringen är nog att klistra in ett par rader från Wikipedia: Saignée (fr. avblödning) är en metod där en del av musten tas bort från tillverkning av rött vin, den must som tas bort används sedan för att tillverka rosévin. Fördelen för producenten är att det röda vinet då blir rödare och mer tanninfyllt. Det var en härlig champagne och jag vill gärna dricka mer från Arnaud Baudette och självklart även mer champagne gjord med Saignée-metoden.

Så glad blir man när man för första gången smakar 
Arnaud Baudettes champagne Rosé de Saignée.


Efter Champagnen var det dags för pizza och de två vinerna på Cabernet Sauvignon från Napa Valley. Jag tycker om idén att servera enkel mat till "fina" viner och pizza i långpanna blir därför perfekt till de utsökta vinerna.

Dagens pizzor blev en med nötfärs och lufttorkad skinka och en med stekta bitar av quorn. På båda lade vi också champinjoner och karamelliserad gul lök. Efter gräddning toppade vi med mozzarella och ruccola.

Pizza i långpanna med nötfärs, karamelliserad lök, champinjoner,
mozzarella och ruccola.

Båda vinerna som vi serverade till pizzan var fortfarande ganska unga, även om det gått 10 år sedan druvorna skördades. Enligt Cellartracker, som brukar vara ganska snåla med tiden, är drickfönster för 2013 Darioush 2018-2026 och 2018-2035 för 2013 Stag's Leap Fay. 

Kanske, eller snarare troligtvis, hade det senare vinet tjänat på att ligga några år till. Men Darioush tror jag knappast kan bli bättre än vad det presterade just nu. Enastående gott!

2013 Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon Fay

2013 Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon Fay

2013 Cabernet Sauvignon Fay från Stag's Leap Wine Cellars släpptes i en Sb:s webblanseringar i november 2017. Firman Stag's Leap Wine Cellars är mest kända för att man 1976 vann Cabernet Sauvignon-klassen vid den berömda Judgement of Paris. Men det vinet vi drack fanns inte då. 1986 köpte Stag's Leap vingården Fay från Mike Grgich. För att röra till det ytterligare kan nämnas att Mike Grgich var vinmakare på Chateau Montelena och alltså var den som låg bakom det vinnande vinet i Chardonnay-klassen vid den berömda vinprovningen i Paris 1976... 

Vinet har örtig och gräsig doft med mynta och koriander. Här finns också svarta vinbär, plommon, spår av fat inklusive vanilj och en aning mörk choklad. Det senare återkommer i smaken där det också finns hallon, vinbär, kryddor och fat. Sötman i vinet upplevs som ganska hög.

2013 Darioush Cabernet Sauvignon

2013 Darioush Cabernet Sauvignon

Darioush Khaledi flydde från Iran efter den islamistiska revolutionen 1979 och hamnade så småningom i Los Angeles. Där byggde han och frun Shahpar upp en framgångsrik kedja av mataffärer. Detta gjorde det möjligt för paret att 1997 starta Darioush i Napa Valley. I dag producerar Darioush flera olika serier av vin. Den Cabernet vi drack ingår i "Signature Series".

Vinets doft har en del gröna toner i sig men någon fest på grön paprika blir det lyckligtvis inte tal om. Här finns också en hel del cassis. Både i form av färska bär och sådana där små pastiller i en rund ask som mormor brukade bjuda på... I smaken finns det gott om svarta vinbär men även björnbär, mörka hallon och svartpeppar.



Det fanns några avvikande röster runt bordet i dag och kanske är jag påverkad av att jag har flera mycket positiva minnen av viner från Darioush men jag tyckte att vinet sparkade rumpa med Stag's Leaps Fay. Det senare vinet kostade 300 kr mer än Darioush. Båda vinerna köptes i slutet av 2017. Darioush i ett vanligt nyhetssläpp medan Stag's Leap Fay fanns i ett webbsläpp.   

I skrivande stund finns det ingen Cabernet från Stag's Leap Wine Cellars på Sb. Men 2019 Darioush Cabernet Sauvignon finns i butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Priset ligger på 1047kr.  Om någon vill prova vin från Stag's Leap finns 2020 Karia Chardonnay bland ordervaror för 329 kr.

Jen tyckte också att champagnen från Arnaud
Baudette var en höjdare.

Arnaud Baudette Grand Cru Rosé de Saignée importeras till Sverige av Champagnebonden men är för tillfället slutsåld. Förhoppningsvis återkommer den i sortimentet så småningom. Kostade 549 kr när jag handlade i våras.

söndag, juli 02, 2023

2015 Louis M. Martini Cabernet Sauvignon Alexander Valley

2015 Louis M. Martini Cabernet Sauvignon Alexander Valley

I början av året drack vi årgång 2014 av detta vin från Louis M. Martini i St Helena, Napa Valley. Även om det var bra hamnade dock inte det vinet på bloggen... 

Just nu finns inte  någon Martini Cabernet från Alexander Valley på Sb men den dyker upp bland ordervaror då och då. För den som blir sugen på att prova vin från Louis M. Martini finns just nu två varianter av cab från 2018 på Sb. Det handlar om vin med druvor från Napa (399 kr) och Sonoma (239 kr). Det vin vi testat till varsin vegetarisk dubbelburgare kostade 329 kr när jag shoppade i januari 2019.

Den gode Louis M. finns inte mer. Han utvandrade första gången år 1900 från Genua till USA. Han var då 13 år. Väl framme återförenades Louis med sin far i San Fransisco. Några år senare flyttade Louis tillbaka till Italien för att lära sig göra vin. Åter i Amerika startade Louis och hans far företaget L. M. Martini Grape Products Company. Eftersom det var förbudstider sålde firman icke alkoholhaltiga drycker och mindre mängder nattvardsvin (som fick innehålla alkohol).

Mot slutet av förbudstiden letade Louis efter mark där han kunde odla druvor och hittade en plommonodling på 4,5 hektar i St Helena som han köpte. Plommonträden togs bort och istället planerades druvor. Så startades Louis M. Martini Winery och den första dagen efter förbudstiden tagit slut 1933 såldes de första flaskorna med vin. 

Efter denna rivstart fortsatte firman att utvecklas bl a genom köp av mark i Sonoma. I mitten av 1940-talet tog sonen Louis P. Martini över . 1974 var det barnbarnet Mike som stod på tur att driva familjeföretaget vidare. Hans barn var senare inte intresserade av att arbeta i företaget. 2002 såldes det  därför till E. & J. Gallo Winery som valde att behålla namnet men fokusera på Cabernet, även om en liten andel flaskor på Merlot, Petite Sirah och Sauvignon Blanc produceras varje år.

Vår flaska har alltså legat på rygg och latat sig i ungefär 4.5 år sedan inköp. Den har en del mognadstoner men inte alls överdrivet. Hade klarat många år till i viloläge. I doften hittar vi massor av mörka bär, en del mynta och lite fat. Vinet är härligt saftigt (utan att vara sötkladdigt) med mogna vinbär och blandade röda och mörka bär. Vi hittar också lite sval mynta och mjölkchoklad. Tanniner finns men är både avrundade och polerade. Bra skit, helt enkelt utan att göra någon stor sak av det. Övertygar oss med lugn, mjuk röst istället för att skrika ut sin förträfflighet! Ett habilt hantverk.

2 x 90 gram Plant beef burger

lördag, juni 24, 2023

2021 J. Lohr Pinot Noir Falcon's Perch

 


Vi bestämde oss för att dricka Pinot till plankstek men det skulle vara en solmogen , lite kraftigare variant och valet föll på 2021 Pinot Noir Falcon's Perch från J. Lohr Vineyards and Wine som finns bland ordervaror på SB, det som tidigare hette beställningssortimentet. 

Ingenjören Jerry Lohr var inblandad i att utveckla den teknologi som användes i värmesköldarna på Nasas Apolloprogram. Han valde dock att gå vidare innan Apollo 11 i juni 1969 sköts iväg iväg med Neil, Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins. Men värmesköldarna fanns med på resan.

Jerry Lohr satsade istället på att starta byggfirma som under fokuserade på att bygga bostäder till den växande populationen i Silicon Valley. Ett genidrag som innebar att Jerry kunde satsa på att odla druvor i Monterey County. Det började med 113 hektar men idag är den sammanlagda arealen över 1600 hektar fördelade på vingårdar i Paso Robles AVA i San Luis Obispo County, Arroyo Seco och Santa Lucia Highlands AVA i Monterey County och St. Helena AVA i Napa Valley.



2021 J. Lohr Pinot Noir Falcon's Perch är ett ganska enkelt vin med rejäl fruktighet från solmogna bär och de flesta reglage uppskruvade till åtminstone 11. Ni som inte förstår får leta upp när gitarristen Nigel Tufnel förklarar. Finns på YouTube.

Nigel Tufnels gitarrförstärkare.

I doften hittar vi björnbär och andra mörka och röda bär, tillsammans med röd vinbärsgelé, vingummi, läder och bacon. Smaken domineras av mörk frukt tillsammans med röda vinbär, hallon och jordgubbar. Syltallergiker har tyvärr inget att hämta här då vinet har drag åt det hållet. Syran är helt OK och en del finmalda tanniner finns också på plats. 


Plankstek på ryggbiff med bearnaisesås serverad portionsvis i skålar.

torsdag, maj 18, 2023

2020 Kunin Wines Chenin Blanc Natural Jurassic Park

 

Orange vin från Kunin Wines i Santa Barbara som överraskar positivt! Jag hade läst en hel del goda recensioner men kunde inte föreställa mig att det här grumliga, svagt orangea vinet skulle vara så pass gott. Funkade utmärkt till vår kyckling men flera skribenter nämner  att de tror att vinet skulle passa bra till spetskål. Jag har ingen aning om det stämmer men är mer än villig att prova. Är lättövertalad att köpa en flaska till innan de tar slut. I skrivande stund finns Kunin Chenin Blanc Natural i 29 av Sb:s butiker och det finns ganska gott om flaskor. Kostar strax under trehundra kronor.

Seth Kunin startade Kunin Wines 1998. Fokus låg på Syrah, Zinfandel och Viognier men numera är det betydligt fler druvor som gäller, bland annat Chenín Blanc. Kunins totala produktion ligger på cirka 5000 lådor per år.

Klicka för större karta.

2020 Kunin Chenin Blanc Natural Jurassic Park gjordes utan tillsatt jäst eller svavel. De krossade druvorna låg 21 dagar med druvskalen och buteljerades ofiltrerat utan klarning. Enligt de uppgifter jag hittat tillverkades detta år endast 97 lådor Chenin Blanc Natural.

I vinets doft hittar vi citrus i form av clementin och bergamott, gula vingummi, ylle och aningen fat. Vinet har legat nio månader på neutrala fat. I den fruktiga smaken återkommer citrus men nu främst i form av apelsin. Här finns också grönt och gult äpple tillsammans med, återigen, bara aningen fat. En lite tanninsträvhet får vi på köpet liksom en mjuk och avrundad syra.  

Vi lagade en jamaikansk kycklingrätt som vi hittade hos Vin och Matguiden. Ett recept med klar potential men som det behövde skruvas på en del för att bli riktigt bra. Vi behövde få upp fylligheten i skyn och för enkelhetens skull tillsatte vi bara lite bra grönsaksbuljong. Vi minskade också mängden potatis och ersatte med sötpotatis.

Red stripe-kyckling med sötpotatis, morot, potatis och paprika.

lördag, maj 06, 2023

2014 Stuhlmuller Vineyards Chardonnay Alexander Valley


2014 Stuhlmuller Vineyards Chardonnay Alexander Valley

Jag brukar undvika att skriva om vin jag fått i present. Men om vinet är tillräckligt intressant händer det att jag gör undantag. 2014 Chardonnay Alexander Valley från Stuhlmuller Vineyards är just ett sådant. En av anledningarna är att jag inte kände till Stuhlmuller sedan tidigare. Jag fick vinet av min gode vän Ali som inhandlat flaskan på 4961 West Soda Rock Lane strax utanför Healdsburg. Se karta nedan.


Klicka för större karta.

Levererade till andra under flera år

1982 investerade Roger och Carmen Stuhlmuller i en bit land i Alexander Valley, på gränsen mot Chalk Hill och Russian River Valley AVA. I vingården odlas Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Zinfandel. Stuhlmuller sålde länge sina druvor till andra producenter. Det var först 1996 som man började producera och sälja vin under eget namn. I dag gör man vin på både egenodlade och inköpta druvor. I vår flaska finns bara juice från de egna druvorna.

Vinets doft avslöjar att det fått några år på nacken. Det är ganska komplexa aromer med mogen Golden Delicious, gula blommor, fudge, gula äpplen, päron, smör och farinsocker. Det enda som stör något är en aningen bitter ton i smaken som förutom det är tropiskt söt och underbar med citron, apelsin, grönt äpple och päronsplit.

Stort tack till Ali för detta underbara smakprov!


Kycklingben som stekts på galler i ugn ovanför en plåt med potatis, morot, paprika,
kryddor och grädde. Kycklingsafterna droppar ner och smaksätter potatisen lite extra.
Samtidigt "bränns" grädden litegrand. Det blir supersmarrigt!

                                               

lördag, april 22, 2023

2019 Angels & Cowboys Proprietary Red Sonoma County

 

2019 Angels & Cowboys Proprietary Red Sonoma County

När det dyker upp Zinfandelviner i Sb:s beställningssortiment (eller rättare sagt bland ordervaror som det kallas nu för tiden), känner jag ett stort behov av att beställa och testa. Precis så var det med det här vinet. Trots det tveksamma namnet och att information på hemsidan egentligen inte gjorde mig speciellt nyfiken. Detta var i oktober förra året och priset för en flaska låg på 349kr.

Bakom namnet Angels & Cowboys ligger affärsmannen Yoav Gilat som arbetat en hel del med marknadsföring av både alkoholfria och alkoholhaltiga drycker som Red Bull, Corona, Beringer och SKYY Vodka. 2014 startade Yoav Angels & Cowboys tillsammans med Michael Schwab som är grafisk designer. Just etikettens design verkar vara väldigt högprioriterad när det gäller Angels & Cowboys.  Om den blivit lyckad är så klart upp till vars och ens tyckande.

Men innehållet i flaskan är så klart det viktigaste. Tyvärr har jag haft problem att få fram info om vilka druvor man använt. Angels & Cowboys har ingen info på sin hemsida om årgång 2019 och på andra sidor jag hittar är informationen inte konsekvent. Att Zinfandel är den stora ingrediensen verkar stå klart men vilka andra druvor som använts råder det delade meningar om. På de sidor som jag kollat på (mestadels olika webbbutiker) nämns Syrah, Petite Sirah, Carignane, Merlot, Grenache, Sangiovese och Petit Verdot. 

Jag dricker 2019 Proprietary Red från Angels and Cowboys till aligot - den underbart ostiga potatispurén, stekta bitar av biff med vitlök och smör, ugnsrostad brysselkål samt en rödvinssky. Maten blev toppen men vinet, som jag inte gillade alls, var helt fel. Sötman i Angels & Cowboys Proprietary Red är väldigt
hög och här skulle möjligtvis något med rejäl chilihetta fungera bättre.

Vinet har en kryddig och syltig doft med mörka bär som björnbär, blåbär och mörka bigarråer tillsammans med vanilj. Smaken är väldigt söt och syltig med björnbär och plommon. Vinet är väldigt mjukt och alkoholen sticker ut en del. Helt ofattbart att James Suckling har gett ganska höga betyg åt detta elände och att Decanter skrivit att det är ett "A well-done wine". 

Till sist några rader till er som följer mig på Instagram. Mitt konto har blivit kapat och det är inte jag som skickar konstiga meddelanden till er. Jag har anmält till Meta men än har inget hänt. Jag kan bara be om ursäkt för de problem och misshagligheter detta kan ha orsakat. Till mitt försvar kan jag bara säga att vad jag vet har jag inte klickat på några som helt konstiga länkar eller liknande.


Garlic-Butter Steak Bites (länk till recept i texten).



UPPDATERING DAG 2

Som ni säker förstår blev det inte mycket mer än ett glas Angels & Cowboys till min middag. Korken åkte på flaskan för att ge det en ny chans dagen efter. Och faktiskt har vinet vunnit lite på att få lite mer luft. Jag gav det lite mer än två timmar i karaff när jag först öppnade det men det hade nog lönat sig att låta det stå i karaff hela dagen. Självklart är det fortfarande ett alldeles för sött vin för min smak men det rätt ska vara rätt och riktigt så dåligt som jag tyckte det var i går är nog liite orättvist. Om någon sitter på en flaska råder jag er att låta den ligga kvar i källaren i åtminstone fem år.

söndag, april 09, 2023

2018 Bogle Vineyqards Zinfandel Old Vine


1968 planterade familjen Bogle i Clarksburg sina första vinrankor. I tio års tid odlade Bogle druvor till andra vinfirmor men 1978 startades Bogle Vineyards. I dag är det syskonen Warren, Jody och Ryan Bogle som sköter verksamheten och firman går i frontlinjen när det gäller miljömedveten hållbar odling och vinmakande. Något som inte alls är självklart när det gäller vin i de lägre prisklasserna. Däremot är det snarare regel än undantag att de lite dyrare vinerna från Kalifornien produceras med stor miljömedvetenhet.


Härlig KRAV-ryggbiff från pensionerad sörmländsk mjölkko. 

Jag brukar gilla Bogle Zinfandel Old Vine och årgång 2018 var inget undantag. Jag har haft vinet liggande sedan det inhandlades för två år sedan. Det kostade då 179 kr. 14 april släpps årgång 2020 på Sb. Priset kommer då att halka upp till 187 kr. Jag kommer att passa på att lägga vantarna på ett par flaskor som sedan får ligga till sig något år.

Bogle Zinfandel Old Vine är ett ganska enkelt vin och även om sötman upplevs som högre än knastertorr, kanske delvis beroende på att det är fin syra i vinet, är det långt ifrån de syltbomber som Sverige tycks älska. Vi dricker Bogle Zinfandel Old Vine till en härligt tjock bit ryggbiff som vi serverar på toskanskt vis, d v s skuren i strimlor på en bädd av ruccola med riven parmesan och citron. Svårare än så behöver det ibland inte vara.


Biff tagliata med ruccola, pressad citron och parmesan.

lördag, april 01, 2023

2019 Duckhorn Vineyards Merlot Napa Valley

 

Jen är på jobb i Båstad och då är det perfekt att ha halvflaskor med bra vin till fredagsmyset. Denna gång tar jag fram relativt nysläppta 2019 Merlot Napa Valley från Duckhorn Vineyards. Att korka upp en så pass ung Merlot är kanske dumt men recensioner från runtom i världen berättar att vinet är toppen redan nu. Dessutom finns det i skrivande stund fortfarande några flaskor kvar i Sb:s butiker runtom i landet och möjlighet att fylla på förrådet. En flaska på 375 ml kostar 240 kr och är värd varenda krona. 

Duckhorn Vineyards startades 1976 av Dan och Margaret Duckhorn. Dan hade innan dess rest runt i Bordeaux tillsammans med numera välkände vinmakaren Ric Forman. 1978 släpptes första årgången från Duckhorn. Det blev blygsamma 800 lådor Cabernet Sauvignon och lika många Merlot. Då från vingården Three Palms. Året efter släpptes Napa Valley Merlot första gången.

Vinet har en härlig doft med choklad, buljong, mynta och körsbär. Smaken domineras av svarta vinbär och hallon men jag hittar också tobak och en del spår av fatlagring. Vinet är mycket bra redan nu. Munkänslan är frisk och fräsch med en del mycket fint tannindamm och antydan till alkoholhetta.

Till det härliga vinet väljer jag att käka en favoritpizza med pepperoni, röd chili, basilika och Grana Padano från Crispy Pizza Bistro som funnits här i Hammarby Sjöstad i ett par år. Crispy gör gourmetpizza men långt ifrån Napoli-style. Istället har man en mer avslappnad inställning som känns ganska befriande. 

Det har blivit alldeles för elitistiskt i den svenska pizzadammen och då menar jag inte bara diskussionerna om Hawaiipizza. Att t ex följa samtalet (!) i Facebookgruppen "Pizza. Råd och recept för den bästa hembakade pizzan." är ett skämt. Gud nåde den som väljer annan ost än fior di latte, bakar i något annat än ugn från Ooni eller använder mjöl där vetet är odlat någon annanstans än i Italien. Slappna av!


Pizza med pepperoni, röd chili, basilika och Grana Padano.  


lördag, mars 18, 2023

2017 Ridge Chardonnay Estate

2017 Ridge Chardonnay Estate

Jag har skrivit det förut men det var vin från Ridge Vineyards som gjorde att jag fick upp ögonen för vin i allmänhet och för vin från Kalifornien i synnerhet. Men det var inte Chardonnay. Den druvan upptäckte och började jag älska långt senare. 

Trots att jag provat vin från en hel del olika firmor från The Golden State ligger Ridge mig fortfarande varmt om hjärtat. Det enda negativa jag kan säga är nog bara att flaskorna i Sverige tråkigt nog blivit rejält mycket dyrare på senaste åren. Men kanske har uppgången bromsat in. 2017 Chardonnay Estate inhandlade jag i februari 2020 och den kostade då 550 kr. I november förra året släpptes några flaskor 2020 i Sb:s webblansering och priset var då det samma. Bra!





Det finns just nu inte någon Ridge Chardonnay på SB. Däremot kan man fortfarande hitta Zinfandelblandningarna Lytton Springs (451 kr) och Geyserville (449kr) i en del butiker och Petite Sirah Lytton Estate (395 kr) i några fler. Alla rekommenderas!




Till det goda vinet lagar vi pastaspecialiteten pici från Siena i Toscana med brynt smör, citron och bacon. En enkel rätt som fungerar utmärkt till vinets smaker! 

Brynt citronsmör till pasta

2 pers

25 g smör
1/2 citron saft och zest
1 vitlöksklyfta, hackad
1 skvätt olivolja
1/2 dl riven parmesan

Bryn smöret i en stekpanna eller liknande med ljus botten. Det blir betydligt svårare att se smörets färg om man använder t ex gjutjärnspanna. För fler tips rekommenderas Serious Eats guide

Stek zest och vitlök någon minut i olivolja på mediumvärme. Blanda i det brynta smöret tillsammans med citronsaften. 

Häll smöret över pastan och blanda med parmesan. Tillsätt några dl pastavatten till en krämig konsistens. Krydda med svartpeppar och ev salt.


Pici med brynt citronsmör och bacon.