söndag, november 21, 2010

2005 Paul Hobbs Cabernet Sauvignon Napa Valley

2005 Paul Hobbs Cabernet Sauvignon Napa Valley

Napa-power-vin som vissa gillar och andra inte alls. Jag och Jen tillhör de förstnämnda men Gary Vaynerchuk sågar i en blindtest denna Cab från Paul Hobbs som har ett förflutet som vinmakare på både Opus One och Simi. Sitt eget Paul Hobbs Winery grundades 1991 och producerar vin på Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot och Chardonnay. Förutom sitt eget vineri hinner Paul Hobbs med att vara konsulterande vinmakare åt flera firmor i USA, Chile, Argentina och Ungern.

2005 Paul Hobbs Cabernet Sauvignon Napa Valley har hög alkoholhalt (14,9%) och är ganska hårt extraherat. Vinet har legat 10 månader på franska ekfat där 69% var nya.

Vinet har en syltig och saftig doft med svarta vinbär och körsbär. Här finns en del vanilj från faten liksom tobak, ceder och en svag ton av gummi och salt buljong.

I munnen är vinet intesivt och har en ganska svartvinbärs-saftliknande smak med massor av vanilj och fat. Bra längd i eftersmaken och en del tuggiga tanniner.
Paul Hobbs gör viner som är over the top, hedonistiska, galna och alldeles underbara. 2005 Cabernet Sauvignon är inget undantag.

Vi dricker vinet till spareribs som förkokats och sedan bränns av i ugn. Till detta en coleslaw med kummin, bbq-sås med jordnötssmör och aprikos (en aningen hetare variant än den som finns i receptlistan)  och kokta majskolvar.




Till sist lite om ett helt annat vin som vi druckit vid några tillfällen och gillat. När jag i fredags tänkte ta lite noteringar  flaskan tyvärr korkskadad men eftersom etiketten av Klara Bratt är så läcker vill jag gärna att de som inte tidigare sett den ska få en chans. 


Det handlar om The Pump House Gang. Vin nummer två från restaurang Pontus! som precis som Pussy, King of the Pirates gjorts i samarbete med Xavier Vignon. The Pump House Gang är gjort på 100% Chardonnay och 500 buteljer släpptes i maj.


Tapeten på Pontus!
Namnet kommer från en essäsamling av Tom Wolfe och finns naturligtvis också den på restaurangens fototapet. Pontus Edition No.3 finns förresten just nu i beställningssortimentet. Denna gång är vinet ett samarbete med Poderi di Ghiacchioforte och resultatet har blivit en blend av Sangiovese och Carignan.

söndag, november 14, 2010

2005 Ridge Lytton Springs

2005 Ridge Lytton Springs

Ridge Vineyards startades på 1950-talet och 1972 kom den första Zinfandel-blenden från Lytton Springs. 2005 bestod vinet av 77% Zinfandel, 17% Petite Sirah och 6% Carignane. En del av Zinfandel-druvorna till Lytton Springs kommer från vingården Lytton East där rankorna är över 100 år gamla medan de i Lytton West som också ger frukt till detta vin, delvis planterades på 1950-talet och dels så sent som på 1990-talet.

Ridge importeras till Sverige av VinUnic och Zin-blandningarna Lytton Springs och Geyserville brukar hamna på Sb varje år. 1 november i år släpptes 2008:orna och priset ligger nu på 295 kr. Enligt mina anteckningar betalade jag 299 kr för 2005:orna för tre år sedan!

Lytton Springs från 2005 är ett mycket gott vin som frestar en att dricka det i stora klunkar. Syskonet Geyserville tycks ha fler anhängare i Sverige men Lytton Springs har alltid varit min favorit även om det mer är en känsla än något jag kan underbygga med förklaringar. Endast en gång har jag provat de två mot varandra och då var det just 2005:orna. Tyvärr har anteckningarna från den gången hamnat någonstans där jag inte hittar dem...

Den svagt rökiga doften innehåller rejält med blåbär men också diverse annan frukt som plommon, körsbär och björnbär. Här finns en ton av pajskal, vanilj, choklad och örtkryddor.

Vinet har ganska hög syra och i smaken finns körsbär, hallon och svarta vinbär tillsammans med choklad och örtkryddor. Det märks så klart att vinet legat på fat, 20% nya, 25% ett till två år gamla och 55% tre till fem år gamla amerikanska lufttorkade men allt är som vanligt i Paul Drapers viner, i perfekt balans.

Vi dricker Lytton Springs till fläskfilé lindad i serranoskinka, ugnsgrillade rotfrukter och en enkel roquefortsås.

fredag, november 12, 2010

2005 Domaine des Baumard Coteaux du Layon Cuvée Le Paon

2005 Domaine des Baumard Coteaux du Layon Cuvée Le Paon

Vi avslutar gåsamiddagen med skånsk äpplekaka och vaniljsås. Till detta en inte jättesöt Chenin Blanc från Anjou-Saumur i Loiredalen. Vi är lite tveksamma inför vinvalet. Ska sötman räck till? Det gör den men det är precis.

Vinets doft innehåller massor av härliga frukter som aprikos och gula plommon. I smaken hittar vi nektarin, gula plommon, persika och honung. Vi tog inga anteckningar när vi drack vinet utan dessa ofullständiga minnen är allt som finns kvar av ett alldeles fantastiskt vin.

2006 Cambria Pinot Noir Julia's Vineyard


Förra helgen, lite för tidigt alltså firade vi mårtensgås. Givetvis för att hedra biskop Martin av Tours. Läs Jan-Öjvind Swahns utförliga förklaring till mårtensfirandet på Populär Historias hemsida.

Vi inleder middagen med lite enkelt rosa bubbel och friterade pickles som jag gör på mina egna  ättiksgurkor som jag kryddat med bland annat olika sorters peppar, pepparrot och ingefära. Receptet på de friterade gurkorna kommer från min nya favoritblog Homesick Texan och finns också nedan.

Vi följer den enligt mig något sorgliga proceduren att strunta i svartsoppan. Istället blir det champinjonsoppa och till den dricker vi varsitt glas halvtorr Madeira från Henriques & Henriques. 

Precis som förra året äter vi inte en hel utan köper några bröst från Lulles i Söderhallarna. Till dessa blir det också precis som i fjol potatis som stekts i gåsfett, en granatäpplesås och brysselkålsblad med bacon. Vansinnigt gott tycker jag och pytt i pannan som Jen och jag gör på resterna är inte dum den heller.

Till dryck chansar jag på 2006 Cambria Pinot Noir Julia's Vineyard som släpptes 1 november (360 flaskor) och det finns fortfarande några kvar. Blev dock smått skräckslagen när jag några dagar senare läste Finare Vinares sågning. Vinet uppskattades av våra gäster och även om jag till viss del håller med Finare Vinare om problemen med balansen och mycket alkohol och syra i smaken tycker jag att vinet duger. Kanske berodde den uteblivna, befarade katastrofen på en nästan 3 timmar lång luftning?

Cambria Estate Winery i Santa Maria Valley AVA startades 1986 av advokaten Barbara Banke. Vinmakare på Cambria är Denise Shurtleff och man arbetar med Chardonnay, Pinot Noir, Viognier och Syrah.


2006 Cambria Pinot Noir Julia's Vineyard har en något jordig doft med jordgubbar, söta körsbär och flera andra sorters röda bär. Här finns choklad, fat och lite rök.


Körsbären återkommer i smaken men ny betydligt surare och kanske är det såsen som gör att jag också hittar granatäpple. Vidare finns här fatvanilj och någon krydda som jag tyvärr glömt att skriva namnet på - var det peppar eller kanel? Tyvärr är alkoholen (14%) inte bra integrerad. 


Friterade pickles

 2 dl skurna inlagda gurkor
1 dl vetemjöl
salt
svartpeppar
1 litet ägg
1/2 dl buttermilk
2 dl krossade Saltiner-kex
en nypa cajenn
1/2 tsk fryst (eller torkad) dill




Gör buttermilk genom att blanda 2 dl mjölk med 1 msk citronsaft. Låt stå i kyl någon timme. Vänd gurkskivorna i vetemjöl och doppa dem därefter i buttermilk och ägg som vispats samman och därefter i de krossade kexen som blandats med cajenn och dill. Fritera i olja, 175° i några minuter tills picklesskivorna fått vacker färg. Servera med en dressing gjord på resten av buttermilken och majonnäs med t ex limejos,  vitlök och koriander.

lördag, november 06, 2010

2003 Bodegas Roda Tempranillo Roda 1 Reserva

2003 Bodegas Roda Tempranillo Roda 1 Reserva

Fredag kväll och det blir pizza med serranoskinka, mozzarella, soltorkade tomater och ruccola. Till detta plockar vi fram en skönt mogen Rioja från Bodegas Roda. 1 november släpptes Rodas flaggskepp Circion (2005) och intressanta nykomlingen Sela (2008) i beställningssortimentet.

Vinet som fungerar utmärkt som pizzavin har en mogen doft med massor av körsbär ( Jen citerar Runaways och nynnar "ch, ch, ch, ch, ch, cherry bomb") och dessutom björnbär och plommon. Här finns lite bitter choklad och vanilj tillsammans med svartpeppar. Dessutom den där svårdefinierade salta tonen som inte riktigt men nästan är buljong.

Smaken innehåller också den mörka bär, choklad och vanilj. En liten del tannintorrhet finns kvar.

Ett gott vin men kanske utan det där lilla extra som jag hoppats på och även om den har en del år framför sig tror jag inte att den blir bättre.

Roda 1 Reserva finns i beställningssortimentet men i årgång 2005 för 449 kr. När jag köpte 2003:an i augusti 2007 låg priset på 369.

Magnus Reuterdahl gillar också 2003 Roda 1 Reserva.