lördag, april 05, 2008

2005 Au Bon Climat Le Bon Climat Pinot Noir

2005 Au Bon Climat Le Bon Climat Pinot Noir

Jim Clendenen som startade Au Bon Climat 1982 sägs ha en skön, avkopplade inställning till arbetet som vinmakare och till livet i allmänhet. Detta vet jag ingenting om men jag vet att han och hans vinfirma producerar utmärkta viner och att hans utrotningshotade mullet åtminstone borde k-märkas. Clenderman och Au Bon Climat har fått massor av utmärkelser och tagit plats på diverse tunga listor genom åren.

ABC gör vin på diverse franska druvor både från egna vingårdar och på inköpta druvor. Vineriet i Bien Nacido delas med Qupé tillsammans med personal och lagerutrymme. Jag drack Pinot Noir från Qupé i mars och det vinet kan du läsa om här. Jim Clenderman driver också Clendenen Family Vineyards som är inriktade på att göra vin från klassiska italienska druvor.

Vi provar om 2005 Au Bon Climat Le Bon Climat Pinot Noir funkar tillsammans med dovhjortgryta. En uppgift som vinet löser utan märkbar ansträngning. Det ekologiska vinet från Santa Maria Valley är ganska tillknäppt vid öppnandet av flaskan men med lite luft får det en jordig doft med hallon, röda vinbär, lite jordgubbe, katrinplommon och kryddor. Smaken är inte lika rik men har en härlig syrlighet. Tyvärr saknas en del täthet och längd.

Dovhjortgrytan är en likadan som den vi åt på nyårsafton men då var köttet innerfilé. När vi nu tar vår sista bit dovdjurskött från de småländska skogarna är det innanlår. Vi har också bytt ut kantarellerna mot skogschampinjoner och den svarta vinbärsgelén mot röd dito.

Till denna serverar vi Karin Franssons speciella mandelpotatismos med surkål. Till det hela även kryddiga inlaggda asiegurkor, röd vinbärsgelé och kokt broccoli.


Karin Franssons mandelpotatismos

4 pers

500 g konserverad surkål
2 dl vitt vin
1 äpple, skalat och skuret i bitar
1 tsk kummin
1,5 kg mandelpotatis
2,5 dl mjölk
2 msk smör
salt
vitpeppar

Hacka upp surkålen i mindre bitar. Sjud surkål med äpplebitar och kummin i vin ca 1 h. Koka potatisen mjuk och stöt den. Tillsätt varm mjölk, smör och kryddor. Smaka av med salt och vitpeppar. Blanda moset med surkålshacket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar