söndag, november 28, 2021
Cycles Gladiator Pinot Noir
lördag, oktober 23, 2021
2018 Migration Pinot Noir Russian River Valley
lördag, september 04, 2021
2019 Birichino Malvasia Bianca Pétulant Naturel
Första gången jag hörde talas om Pet Nat var när jag läste om Birichinos nya mousserande vin. Det var 2016. Ungefär samtidigt skulle Jen en sväng till New Yorks modevecka för att arbeta och jag bad henne kolla om hon kunde hitta en flaska och ta med sig hem. Men trots hjälp från en vän som då bodde i staden lyckades de inte hitta vinet. Personalen i butikerna ställde sig helt frågande när Pet Nat nämndes.
Sedan dess har intresset för detta sätt att göra mousserande vin exploderat och det är inte så vågat att påstå att det knappast finns någon vinbutik i NY som inte har flera varianter på sina hyllor.
Även på Sb drösslar det av Pet Nat även om det mesta är i beställnings- eller tillfälliga sortimentet. Men det var först tidigare i år 2021 som Birichinos variant hittade hit.
Det finns fortfarande en del ströflaskor kvar runtom i landet. Priset ligger på 249 och prisvärt kan man knappast kalla vinet. En hel del mousserande och champagne som presterar bättre går att köpa för ungefär samma peng eller mindre. Men Malvasia Bianca är en spännande druva och vackrare etikett har knappast något annat bubbel. Jag avråder definitivt ingen från att prova vinet.
I både doft och smak hittar vi en hel del fläder och äpple med låg syra. Här finns Fazer tutti frutti godis, aning kryddighet och vita vingummi. Smaken är något oren.
Vi dricker birichino Pétulant Naturel till smördegsbakelse. Vi börjar med att smeta Philadelphia på smördegen och strö lagrad riven ost över innan den åker in i ugnen på 200°. Efter cirka tio minuters gräddning lägger vi på löjrom, smetana, tunt skivad röd lök och dill. Efter fotografering och provsmakning ihop med vinet tar vi fram torkade blomblad och strör över. Det blir en fin brygga till det blommiga vinet.
Smördegsbakelse med löjrom, smetana, röd lök och dill. |
lördag, juli 10, 2021
2015 Sandhi Wines Chardonnay Sta. Rita Hills
1200 flaskor släpptes på Sb i augusti 2018 och kostade 265kr. Vinet fick kanske inte de allra bästa recensionerna men ni hade alla helt fel. Det smakar alldeles fantastiskt!
I doften finns smörkola, gula blommor, musselskal och mineral. Den friska smaken innehåller en hel del blandade citrusfrukter, ananas, mineral och mandel.
Vi dricker 2015 Sandhi Wines Chardonnay Sta. Rita Hills till torskrygg i hummersås med potatismos och några ångade gröna sparrisar. Så enkelt och såå gott!
Torskrygg i hummersås med potatismos och sparris. |
söndag, juni 27, 2021
2013 Lamborn Family Vineyards Zinfandel "The Smile Vintage"
För ganska så länge sedan ramlade jag över en artikel och ett intressant recept i Saveur, ett Bonnierägt amerikanskt webbmagasin med artiklar om mat, vin och resor. Riktigt bra faktiskt!
Receptet jag fastnade för gick ut på att lägga revben i saltlag i två dygn, sedan baka in i en "kryddpasta" och steka i ugn. Det lät helt perfekt till ett spännande vin jag hade i källaren men jag valde att istället för revben använda oxfilé och hoppade över saltlagen. Det blev hur som helst himla gott och funkade perfekt till vinet jag plockat fram från källaren. Jag hade höga förväntningar och de infriades varenda en.
Grön-, svart- och rosépeppar tillsammans med koriander- och fänkålsfrö i i olivolja på ganska svag värme i en timme. |
Oxfilé rullad i kryddorna och inlindad i plastfolie. |
Färdigstekt oxfilé som behöver vila innan den skärs upp.Välkända vinmakareLamborn Family Vineyards gjorde sitt första vin 1982 och vinmakare var den i vinkretsar inte helt okände grannen Randy Dunn. En annan legendar vid namn Heidi Barret blev Lamborns vinmakare 1996 och är det än i dag. Heidi har gjort vin åt bland andra Screaming Eagle och Dalla Valle. |
1991 började Lamborn ge varje årgång av sin Zinfandel ett eget namn. På flaskans baksida finns förklaring till varför årgången fått detta namn. "Både informativt och underhållande" tycker Lamborn. Årgången 2013 döptes till "The Smile Vintage" men jag minns tyvärr inte varför...
Hasselbacksgratäng |
lördag, maj 15, 2021
2014 Hyde de Villaine Chardonnay Hyde Vineyard Hyde Vineyards
Panerad torskrygg, japonicaris, enokisvamp med misosmör, ångad morot och pak choi. |
söndag, april 25, 2021
2016 K Vintners Syrah Little K Frenchman Hills
2016 K Vintners Syrah Little K Frenchman Hills
Det är inte någon hemlighet att jag tycker väldigt bra om Charles Smiths vinmakande och flera av vinerna han ligger bakom. Det gäller både de billigare och enkla och de mer komplexa och dyrare varianterna.
Från K Vintners i Washington State har det mest kommit viner i den senare kategorin men nu har det dykt upp ett nytt vin som är något av ett mellanting. Det handlar alltså om ett ganska komplext vin med en klart tilltalande prislapp.
2016 är första årgången av Little K Syrah. Frukten till vinet kommer från den 190 ha stora vingården Frenchman Hills i Columbia Valley. Vingården som ligger på 400-500 meters höjd över havet, började planteras 1998 och de första syrahrankorna sattes i jorden året efter. Sammanlagt odlas tio olika druvsorter i Frenchman Hills, både röda och vita. Det höga läget har gjort att vingården är relativt sval vilket bland annat leder till lägre sockerhalt i druvorna.
Pressning sker i hela klasar och vinet jäser på sin naturliga jäst. Sedan lagras det på ståltank i 24 månader. Detta har lett till ett fräscht vin med mogen frukt och balanserad syra. Det har en schysst mix av koncentration och lätthet.
I doften hittar vi körsbär, chark och mörk choklad tillsammans med vanilj och örter. Frukt dominerar i smaken med körsbär och björnbär. Även här finns örter som vi inte lyckas namnge närmare samt mörk choklad. Det finns ganska gott om fina, mjuka tanniner.
Vi gillar 2016 Little K och köpte direkt upp oss på några flaskor. Rekommenderas till sommarens grillkvällar. Vinet kan absolut sparas i några år men jag tror inte det kommer bli så mycket bättre än vad det är just nu.
lördag, mars 27, 2021
2017 J. Lohr Syrah South Ridge
lördag, mars 13, 2021
2018 Seven Deadly Red
Flankstek |
Självklart är Seven Deadly Red inget stort vin. 129 kr flaskan gör att man inte kan förvänta sig något mästerverk. Men om Seven Deadly Red lyckas ta sig in i Sb:s ordinarie sortiment är jag övertygad att det kommer bli succé.
lördag, februari 27, 2021
2017 Birichino Grenache Old Vines Besson Vineyard
General Tsos kyckling. |
söndag, januari 31, 2021
2018 Bread & Butter Chardonnay
Pasta Alfredo |
lördag, januari 09, 2021
2018 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County
BBQ-brysselkål, fläskkotlett med pickade senapsfrön, majs, grönsallad och lite extra BBQ-sås. |
lördag, januari 02, 2021
2018 Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot
2018 Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot
Are you bold enough to be odd?
Frågan ställs på hemsidan för Odd Lot Wines och det man syftar på är druvblandningarna i firmans två viner. En på 60% Cabernet Sauvignon och 40% Syrah och det vin vi druckit och som finns i beställningssortimentet på Sb. Detta vin är gjort på 80% Petite Sirah och 20% Petit Verdot.
Men speciellt djärva är knappast druvblandningarna. Det finns flera exempel på Sb med kombinationer av Cabernet och Syrah.
Petite Sirah/Petit Verdot är samma sorts druvor som Michael och David Phillips använder i sin Petite Petit som vi provade senast i februari 2019.
Att ha annorlunda etiketter är ytterligare något som är gemensamt för Odd Lot och en del av vinerna från Michael David Winery. Men efter att ha provat Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot måste jag säga att jag tycker det vinet är snäppet bättre än Petite Petit från bröderna i Lodi.
Kanske är jag påverkad av att jag faktisk gillar den naivistiska etiketterna från Odd Lot. Blenden med Cab och Syrah lär dock aldrig komma till Sverige med originaletikett. Att kombinera framförande av flygplan med vindrickande går såklart inte för sig. Det sänder helt fel signaler till alla amatörpiloter i riket.
Odd Lot 60% Cabernet Sauvignon 40% Syrah |
Bakom varumärket Odd Lot ligger familjen Scheid med sammanlagt över 1600 hektar vingård längst Salinas Valley, söder om San Fransisco. Vingårdarna brukas hållbart och är Certified California Sustainable. Tydligen går mindre än 2% av druvorna som odlas till Scheids egna viner. Av någon anledning som det säkert finns en bra förklaring till, görs det endast ett vin under flera av dessa varumärken. Några går att hitta på Sb men förutom dagens vin har jag tidigare endast provat 2015 Stoke's Ghost Petit Sirah. Det lämnade inte några bestående intryck och jag skrev tydligen inte om vinet på bloggen...
Övriga viner från Scheid finns under namnen: Scheid Family Vineyards, Sunny With a Chance of Flowers, VDR, District 7, Metz Road och Ranch 32.
2018 Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot doftar svarta vinbär, solmogna björnbär och gräs. I den fruktiga smaken finns jordgubbar, smultron och hallon tillsammans med fat och vanilj. Syran är ganska hög och allt har en fin balans. Inget stort vin men fruktigt, fylligt och gott. Importeras av Winemarket och priset ligger på 119 kr. Jag tänker beställa några flaskor till. Billigt och bra ska aldrig underskattas!
BBQ-kött, mexican rice, creamed corn och diverse pickles. |