söndag, november 28, 2021

Cycles Gladiator Pinot Noir



De flesta jag talat med är mycket skeptiska till vin förpackat på annat sätt än i glasflaska. Själv har jag inga problem med t ex vin på burk och tycker absolut att det finns tillfällen då en sådan kan vara att föredra. Det mest uppenbara är nog på utflykt. Oavsett om det kallas hajk (kängor och skalplagg) eller picnic (lågskor och linnekostym). 

Miljöaspekten ska heller inte förglömmas. Nu är jag inte tillräckligt insatt för att veta något om tillverkning av glasflaska jämfört med aluminiumburk men det är inte särskilt svårt att räkna ut att flaskans vikt definitivt blir en nackdel vid transport. När det gäller lagring av vin tror jag det mesta talar till burkens nackdel. Detta var första gången jag drack vin på burk men jag tror inte det var den sista.

Vi valde att testa denna Pinot Noir till härligt dekadenta Chili Cheese Fries med en ljuvlig gul cheddarsås. Inte nyttigt och inte fancy. Helt enkelt perfekt mat till vin på burk. Som faktiskt var helt OK även om Cycles Gladiator saknade komplexitet och var i allra enklaste laget. Precis som väntat.

I doften hittade vi björnbär, körsbär och jordgubb. Allt i form av godisbitar (om den liknelsen går att förstå?).  I smaken finns det hallon, cassis och lakrits. En burk på 375 ml kostar 69 kr på Sb.

Chili Cheese Fries

lördag, oktober 23, 2021

2018 Migration Pinot Noir Russian River Valley


Migration startades 2001 av ägarna till välkända Duckhorn Vineyards i Napa Valley. Medan Duckhorn främst gjort sig ett namn på viner av bordeauxdruvor är det Bourgogne och druvorna Pinot Noir och på senare tid även Chardonnay från svala växtplatser som gäller på Migration. 

Det vin som finns i beställningssortimentet på Sb sedan i februari i år, finns inte med på Migrations hemsida. Vinerna som finns där kostar mellan $40 och $81. Det vin vi provat kostar 239 kr.

Men förlusten är främst amerikanernas. Detta är en alldeles utmärkt saftig Pinot som vi gärna dricker mer av. Jag tror redan jag vet vad vi ska dricka till årets gåsamiddag i november!

Fast denna gång valde vi Migration till kalvlever anglais med skysås och kokt potatis. Det var verkligen mitt i prick!

Vinet doftar hallon, blåbär och en aning vanilj. I smaken hittar vi söta hallon, jordgubbar, björnbär och faktiskt lite paj. Inte extremt komplext men ack så gott! Har legat 10 månader på franska fat. 35% var nya.

lördag, september 04, 2021

2019 Birichino Malvasia Bianca Pétulant Naturel

 

Första gången jag hörde talas om Pet Nat var när jag läste om Birichinos nya mousserande vin. Det var 2016. Ungefär samtidigt skulle Jen en sväng till New Yorks modevecka för att arbeta och jag bad henne kolla om hon kunde hitta en flaska och ta med sig hem. Men trots hjälp från en vän som då bodde i staden lyckades de inte hitta vinet. Personalen i butikerna ställde sig helt frågande när Pet Nat nämndes.

Sedan dess har intresset för detta sätt att göra mousserande vin exploderat och det är inte så vågat att påstå att det knappast finns någon vinbutik i NY som inte har flera varianter på sina hyllor.

Även på Sb drösslar det av Pet Nat även om det mesta är i beställnings- eller tillfälliga sortimentet. Men det var först tidigare i år 2021 som Birichinos variant hittade hit.

Det finns fortfarande en del ströflaskor kvar runtom i landet. Priset ligger på 249 och prisvärt kan man knappast kalla vinet. En hel del mousserande och champagne som presterar bättre går att köpa för ungefär samma peng eller mindre. Men Malvasia Bianca är en spännande druva och vackrare etikett har knappast något annat bubbel. Jag avråder definitivt ingen från att prova vinet.

I både doft och smak hittar vi en hel del fläder och äpple med låg syra. Här finns Fazer tutti frutti godis, aning kryddighet och vita vingummi. Smaken är något oren.

Vi dricker birichino Pétulant Naturel till smördegsbakelse. Vi börjar med att smeta Philadelphia på smördegen och strö lagrad riven ost över innan den åker in i ugnen på 200°. Efter cirka tio minuters gräddning lägger vi på löjrom, smetana, tunt skivad röd lök och dill. Efter fotografering och provsmakning ihop med vinet tar vi fram torkade blomblad och strör över. Det blir en fin brygga till det blommiga vinet.

Smördegsbakelse med löjrom, smetana, röd lök och dill.

lördag, juli 10, 2021

2015 Sandhi Wines Chardonnay Sta. Rita Hills

2015 Sandhi Wines Chardonnay Sta. Rita Hills

Sandhi Wines startades 2010 av Rajat Parr och Sashi Moorman. Tillsammans driver den tidigare sommelieren Parr och kocken Moorman också Domaine de la Côte i Kalifornien och Evening Land Vineyards i Oregon. Hos Sandi handlar det om inköpta druvor medan Domaine de la Côte och Evening land har egna odlingar. Fokus ligger på Chardonnay och Pinot Noir och filosofin handlar om mindre ek, lägre alkoholhalt, mindre manipulation i vineriet och naturlig syra. 

När det kommer till 2015 Chardonnay Sta. Rita Hills  är det alltså inte riktigt en klassisk fet cali chard det handlar om. Det här lutar mer åt Meursault-hållet.

1200 flaskor släpptes på Sb i augusti 2018 och kostade 265kr. Vinet fick kanske inte de allra bästa recensionerna men ni hade alla helt fel. Det smakar alldeles fantastiskt! 

I doften finns smörkola, gula blommor, musselskal och mineral. Den friska smaken innehåller en hel del blandade citrusfrukter, ananas, mineral och mandel. 

Vi dricker 2015 Sandhi Wines Chardonnay Sta. Rita Hills till torskrygg i hummersås med potatismos och några ångade gröna sparrisar. Så enkelt och såå gott!

Torskrygg i hummersås med potatismos och sparris.

söndag, juni 27, 2021

2013 Lamborn Family Vineyards Zinfandel "The Smile Vintage"

2013 Lamborn Family Vineyards Zinfandel "The Smile Vintage"

För ganska så länge sedan ramlade jag över en artikel och ett intressant recept i Saveur, ett Bonnierägt amerikanskt webbmagasin med artiklar om mat, vin och resor. Riktigt bra faktiskt!

Receptet jag fastnade för gick ut på att lägga revben i saltlag i två dygn, sedan baka in i en "kryddpasta" och steka i ugn. Det lät helt perfekt till ett spännande vin jag hade i källaren men jag valde att istället för revben använda oxfilé och hoppade över saltlagen. Det blev hur som helst himla gott och funkade perfekt till vinet jag plockat fram från källaren. Jag hade höga förväntningar och de infriades varenda en.

Grön-, svart- och rosépeppar tillsammans med koriander- och fänkålsfrö i 
i olivolja på ganska svag värme i en timme.

Innan jag kunde börja baka in oxfilén i kryddorna rostade jag dem och lät dem gå på svag värme i olivolja  i ungefär en timme. Jag använde svartpeppar, rosépeppar, grönpeppar (torkad), fänkålsfrö och korianderfrö. 

Nästa dag silade jag bort oljan och grovmortlade peppar och frön. Därefter klappade jag kryddmixen runtom hela filen, snurrade in den hårt i plastfolie och lät den vila tolv timmar i kylskåp

Oxfilé rullad i kryddorna och inlindad i plastfolie.

Sedan återstod endast att försiktigt steka steka filén runtom och låta den gå färdigt i 125-gradig ugn. 56° tycker jag är perfekt för oxfilé men det är så klart upp till var och en att avgöra. Innan filén skärs upp behöver den vila i i kvart. Annars blöder den något förfärligt.

Till filé serverade vi hasselbacksgratäng. Receptet kommer från världens bästa J. Kenji López-Alt.

Färdigstekt oxfilé som behöver vila innan den skärs upp.

Välkända vinmakare

Lamborn Family Vineyards gjorde sitt första vin 1982 och vinmakare var den i vinkretsar inte helt okände grannen Randy Dunn. En annan legendar vid namn Heidi Barret blev Lamborns vinmakare 1996 och är det än i dag. Heidi har gjort vin åt bland andra Screaming Eagle och Dalla Valle.

1991 började Lamborn ge varje årgång av sin Zinfandel ett eget namn. På flaskans baksida finns förklaring till varför årgången fått detta namn. "Både informativt och underhållande" tycker Lamborn. Årgången 2013 döptes till "The Smile Vintage" men jag minns tyvärr inte varför...

360 flaskor letade sig i alla fall till Sverige och släpptes på Sb i april 2018. Kostade 499 kr och fick strålande recensioner överallt. Trots att vinstilen redan då var allt annat än het. 

Druvorna har växt i Lamborns egen vingård 670 meter upp på Howell Mountain i Napa Valley. 1002 lådor gjordes av årgång 2013. 

Vinet har en mycket mörk och kompakt röd färg.  I den intensiva doften hittar vi björnbär, svarta vinbär, vingummi, vanilj och peppar. Smaken på Lamborn The Smile Vintage är förtätatd och vinet känns ganska hårt extraherat med smak av mörka plommon, svarta vinbär och björnbär. Lite viol och vanilj hittar vi också. Alkoholhalten ligger på 15,3%. Det finns fortfarande en hel del tannindamm och jag tror vinet hade kunna ligga i källaren många år framöver. Men jag ångrar absolut inte att korkskruven kom fram. Vinet var helt fantastiskt!
 
Hasselbacksgratäng

Oxfilé inbakad i peppar 

1 dl grönpeppar 
2 msk rosépeppar 
2 msk svartpeppar 
2 msk fänfålsfrö 
2 msk korianderfrö 
4 dl olivolja  

Rosta kryddor på medelvärme i 2 min. Häll på olja och sjud i 1 h. Kyl till nästa dag. Sila och mortla kryddorna. Täck köttet med kryddblandningen och klappa in. Lägg på bakplåtspapper och kyl i 12 timmar.  Hetta upp stekpanna och stek köttet runtom.  Kör färdigt i ugn 125° tills filé når önskad innertemperatur (55-60°)

Oxfilé inbakad i peppar med rödvinssky, hasselbacksgratäng
och haricots verts.

lördag, maj 15, 2021

2014 Hyde de Villaine Chardonnay Hyde Vineyard Hyde Vineyards

2014 Hyde de Villaine Chardonnay Hyde Vineyard

Bakom etiketten Hyde de Villaine eller HdV står Larry Hyde i Kalifornien och Aubert de Vilaine i Bourgogne. Larry och familjen Hyde är framgångsrika med sitt Hyde Vineyards som har sammanlagt 80 hektar vingård i Carneros och levererar druvor till cirka trettiofem vinerier. Aubert de Vilaine driver tillsammans med sin fru Pamela (som är Larry Hydes kusin) sitt eget A. & P. de Villaine men är mest känd som delägare i Domaine de la Romanée Conti, världens kanske mest berömda vinhus med viner som säljs för rena fantasipriserna.

Min enda flaska av det här viner har tagit det lugnt i källaren sedan i februari 2019 då det släpptes 180 flaskor i Sb:s tillfälliga sortiment. Priset för en butelj låg på 644 kr. Just nu finns årgång 2015 av HdV Chardonnay i beställningssortimentet för 750 kr. Svensk importör är Ward Wines.

Vinet har en blommig doft med gula plommon, melon, grapezest och aning champinjon på burk. I den fruktiga smaken handlar det främst om citrus i form av apelsin, grape och citron men här finns också hasselnöt och brioche. Allt i utmärkt balans. Om man är ute efter riktigt bra Chardonnay från Kalifornien blir det inte mycket bättre än så här.

Vi dricker HdV till panerad torskrygg med ris, pak choi, stekt enoki och misosmör. Det blir toppen och jag har svårt att tänka mig att någon annan mat skulle fungera bättre till vinet. Jättegott!


Panerad torskrygg, japonicaris, enokisvamp med misosmör,
ångad morot och pak choi.

söndag, april 25, 2021

2016 K Vintners Syrah Little K Frenchman Hills

 
2016 K Vintners Syrah Little K Frenchman Hills

Det är inte någon hemlighet att jag tycker väldigt bra om Charles Smiths vinmakande och flera av vinerna han ligger bakom. Det gäller både de billigare och enkla och de mer komplexa och dyrare varianterna. 

Från K Vintners i Washington State har det mest kommit viner i den senare kategorin men nu har det dykt upp ett nytt vin som är något av ett mellanting. Det handlar alltså om ett ganska komplext vin med en klart tilltalande prislapp.

2016 är första årgången av Little K Syrah. Frukten till vinet kommer från den 190 ha stora vingården Frenchman Hills i Columbia Valley. Vingården som ligger på 400-500 meters höjd över havet, började planteras 1998 och de första syrahrankorna sattes i jorden året efter. Sammanlagt odlas tio olika druvsorter i Frenchman Hills, både röda och vita. Det höga läget har gjort att vingården är relativt sval vilket bland annat leder till lägre sockerhalt i druvorna.

Pressning sker i hela klasar och vinet jäser på sin naturliga jäst. Sedan lagras det på ståltank i 24 månader. Detta har lett till ett fräscht vin med mogen frukt och balanserad syra. Det har en schysst mix av koncentration och lätthet.

I doften hittar vi körsbär, chark och mörk choklad tillsammans med vanilj och örter. Frukt dominerar i smaken med körsbär och björnbär. Även här finns örter som vi inte lyckas namnge närmare samt mörk choklad. Det finns ganska gott om fina, mjuka tanniner.

Vi gillar 2016 Little K och köpte direkt upp oss på några flaskor. Rekommenderas till sommarens grillkvällar. Vinet kan absolut sparas i några år men jag tror inte det kommer bli så mycket bättre än vad det är just nu.


Vi drack vinet till köttfondue på ryggbiff med några olika såser, krossad stekt potatis och en enkel sallad. Mycket gott och trevligt om man tar sig tid. Heja 1970-talet!

lördag, mars 27, 2021

2017 J. Lohr Syrah South Ridge


För några veckor sedan bestämde vi oss för att steka köttbullar och servera med potatispuré, brunsås och rårörda lingon. Till detta tog vi fram en flaska Syrah från Paso Robles som släpptes i Sb:s ordinarie sortiment 1 september 2020. Finns för närvarande i över 150 butiker runtom i landet.Vi har provat vinet vid ett par tillfällen och tycker det levererar fint. Priset ligger på 170 kr.

Druvorna till vinet kommer från flera olika vingårdar. Runt 45% odlas i vingårdar som är något svalare och 30% kommer från vingårdar som räknas som aningen varmare De sista 15 procenten kommer från en höghöjdsvingård i Creston District AVA. Förutom 95% Syrah består vinet av 4% Mourvedre och 1% Viognier. J. Lohr är certifierat enligt California Sustainable Winegrowing.

Vinet har en fruktig doft av smultron, jordgubbar och körsbär. I den saftiga smaken har de röda bären ersatts av mörkare björnbär och svarta vinbär. Här finns också choklad och kryddor. Några tanniner hittar vi också. Det handlar inte om någon större komplexitet men trots det gillar vi South Ridge Syrah!

Potatismos och köttbullar med gräddsås, rödkål, ättiksgurka och mintgelé.

lördag, mars 13, 2021

2018 Seven Deadly Red

 
2018 Seven Deadly Red


2018 sålde bröderna Phillips på Michael David Winery sitt ytterst framgångsrika varumärke Seven Deadly till The Wine Group. En storfirma med en hel drös med vinfirmor i sin portfölj. De kanske mest namnkunniga är McManis Family Vineyards och Benzinger Family Winery

Storsäljaren bland Seven Deadlys viner har såklart varit Seven Deadly Zins. Ett vin som Michael David började sälja 2002 och som 2015 tog sig in på första platsen bland de mest säljande zinfandelvinerna i USA. Den årliga produktionen uppgick då till ungefär 300 000 lådor. Redan innan försäljningen av Seven Deadly hade Michael David Winery också börjat sälja Seven Deadly Red men vad jag känner till har detta vin inte kommit till Systembolaget förrän nu. Ligger i beställningssortimentet och kostar 129kr.

I höst släpper firman vinet Seven Deadly Cab men till en början endast i några delstater i USA. Mitt tips är att vi också kan förvänta oss några vita varianter inom en inte alltför avlägsen framtid.

Även om jag köpt och druckit Seven Deadly Zins flera gånger och jag är ganska svag för Michael Davids viner från Lodi har jag aldrig blivit helt övertygad över storheten i Seven Deadly Zins. Därför blev jag glatt överraskad av Seven Deadly Red. Här känns vinmakandet mer habilt och intentionen har inte varit att skruva upp varenda reglage till 11. Druvblandningen i årgång 2018 består av 33% Zinfandel, 31% Petite Sirah, 30% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot och 1% mixade röda druvor. Allt har växt i Lodi och är det hela är certifierat hållbart enligt The Lodi Rules.

Flankstek

Självklart är Seven Deadly Red inget stort vin. 129 kr flaskan gör att man inte kan förvänta sig något mästerverk. Men om Seven Deadly Red lyckas ta sig in i Sb:s ordinarie sortiment är jag övertygad att det kommer bli succé.

Vi drack vinet till flankstek, pommes och bearnaisesås och jag tror att det är denna och liknade mat som funkar allra bäst till Sven Deadly Red. Lägger man köttet på grillen blir det förmodligen ännu mer mitt i prick.

I doften hittar vi märka bär, viol och eukalyptus. I munnen är vinet mycket mjukt. Smaken är bärig med blandade mörka bär som svarta vinbär, björnbär och körsbär men här finns också en del mörk choklad.

Flankstek med pommes frites, rostade haricots verts
med parmesan och bernaise

lördag, februari 27, 2021

2017 Birichino Grenache Old Vines Besson Vineyard


Jag har redan vid ett tidigare tillfälle skrivit om 2017 Grenache Old Vines Besson Vineyard från favoriterna Birichino i Santa Cruz som gjort sig ett namn i vinvärlden med sina eleganta, och rena viner.

I maj 2020 lät det så här om firmans Grenache:

2017 Birichino Grenache Old Vines Besson Vineyard har en fruktig och något kryddig doft med björnbär, hallon, choklad och vitpeppar. Smaken är bärig med röda vinbär och hallon men vi hittar också hallonbåtar, lakrits och örter. Mycket, mycket gott!

Våra doft och smaknoteringar denna gång är väldigt snarlika och det finns egentligen inget att tillägga. Men eftersom vi är så pass förtjusta i vinet och det fungerade himla bra till maten får ett ett inlägg till på bloggen. 

Sedan förra inlägget har priset påbudet gått upp med en tia. Det ligger nu på 249 kr. 


Förra gången drack vi vinet till bakad potatis med rostbiff och remouladsås. Vid detta återbesök lagar vi General Tsos kyckling. En sötsur rätt som eventuellt skapades i USA på 1970-talet av någon kock som immigrerat från Kina. Kanske till och med från provinsen Hunan. Men där känner ingen till rätten... 

Det gjorde inte heller generalen som rätten namngivits efter och som faktiskt verkligen har funnits. Han hette Tso Tsung-t'ang och levde 1812–1885. 

Oavsett den mycket oklara historien har rätten blivit en favorit på kinarestauranger i Nordamerika. Det är första gången vi provar och jag har full förståelse för populariteten. General Tsos kyckling är jättegod! Att maten funkar utmärkt till Birichinos Grenache är bara ännu ett plus.

Internet är alldeles fullsmetat med recept på General Tsos kyckling. Vi utgick ganska mycket från Serious Eats



General Tsos kyckling.

söndag, januari 31, 2021

2018 Bread & Butter Chardonnay



I november 2020 släpptes tre viner från Bread & Butter Wines i beställningssortimentet på Sb. Förutom den Chardonnay vi provat, även en Pinot Noir och en Cabernet Sauvignon. Alla tre vinerna kostar 159 kr. Importör är Sophronie AB.  

Bakom Bread & Butter Wines ligger WX Brands som är en av de större producenterna i USA och som har flera olika etiketter under sig. En av de nyare och kanske mest spännande är kanske Baileyana som för ganska många år sedan fanns på Sb.   

2018 Bread & Butter Chardonnay doftar tropisk frukt, vanilj, tobak och lakrits. Smaken är smörig med vanilj, stekta äpplen och fat. Vi gillar stilen och gör man det är 2018 Bread & Butter Chardonnay ett mycket bra köp. 

Vi dricker 2018 Bread & Butter Chardonnay till Fettuccine Alfredo. Alltså pasta med smör och parmesan. Väldigt enkelt men ibland mycket tillfredsställande. Det sägs att rätten skapades av Alfredo di Lelio i Rom 1907 eller 1908. Alfredo arbetade på sin mammas restaurang och ville laga något till åt fru som precis fött parets första barn. Alfredo kallade rätten "Fettuccine al triplo burro". På svenska ungefär "Fettuccine med trippelt så mycket smör". När Alfredo senare startade sin egen restaurang som fick namn efter honom själv, fick rätten följa med och döptes om till "Fettuccine Alfredo".


Pasta Alfredo

lördag, januari 09, 2021

2018 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County


Tyvärr en ovanligt svag årgång av Zinfandel Sonoma County från Seghesio i Healdsburg. Det är absolut inget dåligt vin men flera tidigare årgångar har levererat så fantastiskt bra att mina förväntningar alltid är rejält uppskruvade. I årgång 2018 utgörs druvblandningen av 87% Zinfandel, 9% Petite Sirah, 2% Carignan, 1% Syrah och 1% blandade blå druvsorter.

I doften hittar vi blåbär, cederträ och eukalyptus. Smaken är bärig med framför allt blåbär och björnbär. Här finns också fat och choklad. En del tanniner och ganska hög syra. 

Vi dricker vinet till fläskkotlett som vi serverade till BBQ-brysselkål som var mycket goda. Receptet finns nedan och kommer ursprungligen från Lena Abraham och finns på sidan Delish.com. Där finns också instruktionsvideo som lite tydligare visar hur BBQ-kålen ser ut. Som tillbehör picklade vi senapsfrö. Recept på dessa finns också nedan.


BBQ-brysselkål

4 pers

1,5 dl BBQ-sås
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2 tsk paprikapulver
1/2 kg brysselkål, halverade
salt
svartpepper.
1 pkt bacon

Sätt ugnen på 200°. Blanda BBQ-sås, olivolja, vitlök och paprika i en stor skål. Lägg bakplåtspapper i braspanna och srit ut brysselkålen. Häll över BBQ-såsenoch blanda runt. Salta och peppra. Skär bacon i stimlor och och lägg ovanpå kålen Baka i ugnen ca 30 min.


Picklade senapsfrö

6 msk gula senapsfrö (det går också bra att blanda gula och bruna)
0,5 dl ättika 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten

Koka senapsfrö i vatten 40 min. Sila bort vatten. Koka samman ättika, socker och vatten. Häll över senapsfröna i ren burk med lock.



BBQ-brysselkål, fläskkotlett med pickade senapsfrön,  majs,
grönsallad och lite extra BBQ-sås.

lördag, januari 02, 2021

2018 Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot


2018 Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot

Are you bold enough to be odd? 

Frågan ställs på hemsidan för Odd Lot Wines och det man syftar på är druvblandningarna i firmans två viner. En på 60% Cabernet Sauvignon och 40% Syrah och det vin vi druckit och som finns i beställningssortimentet på Sb. Detta vin är gjort på 80% Petite Sirah och 20% Petit Verdot.

Men speciellt djärva är knappast druvblandningarna. Det finns flera exempel på Sb med kombinationer av Cabernet och Syrah. 

Petite Sirah/Petit Verdot är samma sorts druvor som Michael och David Phillips använder i sin Petite Petit som vi provade senast i februari 2019

Att ha annorlunda etiketter är ytterligare något som är gemensamt för Odd Lot och en del av vinerna från Michael David Winery. Men efter att ha provat Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot måste jag säga att jag tycker det vinet är snäppet bättre än Petite Petit från bröderna i Lodi. 

Kanske är jag påverkad av att jag faktisk gillar den naivistiska etiketterna från Odd Lot. Blenden med Cab och Syrah lär dock aldrig komma till Sverige med originaletikett. Att kombinera framförande av flygplan med vindrickande går såklart inte för sig. Det sänder helt fel signaler till alla amatörpiloter i riket.

Odd Lot  60% Cabernet Sauvignon 40% Syrah

Bakom varumärket Odd Lot ligger familjen Scheid med sammanlagt över 1600 hektar vingård längst Salinas Valley, söder om San Fransisco. Vingårdarna brukas hållbart och är Certified California Sustainable. Tydligen går mindre än 2% av druvorna som odlas till Scheids egna viner. Av någon anledning som det säkert finns en bra förklaring till, görs det endast ett vin under flera av dessa varumärken. Några går att hitta på Sb men förutom dagens vin har jag tidigare endast provat 2015 Stoke's Ghost Petit Sirah. Det lämnade inte några bestående intryck och jag skrev tydligen inte om vinet på bloggen...

Övriga viner från Scheid finns under namnen: Scheid Family Vineyards, Sunny With a Chance of Flowers, VDR, District 7, Metz Road och Ranch 32. 

2018 Odd Lot 80% Petite Sirah 20% Petit Verdot doftar svarta vinbär, solmogna björnbär och gräs. I den fruktiga smaken finns jordgubbar, smultron och hallon tillsammans med fat och vanilj. Syran är ganska hög och allt har en fin balans. Inget stort vin men fruktigt, fylligt och gott. Importeras av Winemarket och priset ligger på 119 kr. Jag tänker beställa några flaskor till. Billigt och bra ska aldrig underskattas!


BBQ-kött, mexican rice, creamed corn och diverse pickles.