söndag, juni 27, 2021

2013 Lamborn Family Vineyards Zinfandel "The Smile Vintage"

2013 Lamborn Family Vineyards Zinfandel "The Smile Vintage"

För ganska så länge sedan ramlade jag över en artikel och ett intressant recept i Saveur, ett Bonnierägt amerikanskt webbmagasin med artiklar om mat, vin och resor. Riktigt bra faktiskt!

Receptet jag fastnade för gick ut på att lägga revben i saltlag i två dygn, sedan baka in i en "kryddpasta" och steka i ugn. Det lät helt perfekt till ett spännande vin jag hade i källaren men jag valde att istället för revben använda oxfilé och hoppade över saltlagen. Det blev hur som helst himla gott och funkade perfekt till vinet jag plockat fram från källaren. Jag hade höga förväntningar och de infriades varenda en.

Grön-, svart- och rosépeppar tillsammans med koriander- och fänkålsfrö i 
i olivolja på ganska svag värme i en timme.

Innan jag kunde börja baka in oxfilén i kryddorna rostade jag dem och lät dem gå på svag värme i olivolja  i ungefär en timme. Jag använde svartpeppar, rosépeppar, grönpeppar (torkad), fänkålsfrö och korianderfrö. 

Nästa dag silade jag bort oljan och grovmortlade peppar och frön. Därefter klappade jag kryddmixen runtom hela filen, snurrade in den hårt i plastfolie och lät den vila tolv timmar i kylskåp

Oxfilé rullad i kryddorna och inlindad i plastfolie.

Sedan återstod endast att försiktigt steka steka filén runtom och låta den gå färdigt i 125-gradig ugn. 56° tycker jag är perfekt för oxfilé men det är så klart upp till var och en att avgöra. Innan filén skärs upp behöver den vila i i kvart. Annars blöder den något förfärligt.

Till filé serverade vi hasselbacksgratäng. Receptet kommer från världens bästa J. Kenji López-Alt.

Färdigstekt oxfilé som behöver vila innan den skärs upp.

Välkända vinmakare

Lamborn Family Vineyards gjorde sitt första vin 1982 och vinmakare var den i vinkretsar inte helt okände grannen Randy Dunn. En annan legendar vid namn Heidi Barret blev Lamborns vinmakare 1996 och är det än i dag. Heidi har gjort vin åt bland andra Screaming Eagle och Dalla Valle.

1991 började Lamborn ge varje årgång av sin Zinfandel ett eget namn. På flaskans baksida finns förklaring till varför årgången fått detta namn. "Både informativt och underhållande" tycker Lamborn. Årgången 2013 döptes till "The Smile Vintage" men jag minns tyvärr inte varför...

360 flaskor letade sig i alla fall till Sverige och släpptes på Sb i april 2018. Kostade 499 kr och fick strålande recensioner överallt. Trots att vinstilen redan då var allt annat än het. 

Druvorna har växt i Lamborns egen vingård 670 meter upp på Howell Mountain i Napa Valley. 1002 lådor gjordes av årgång 2013. 

Vinet har en mycket mörk och kompakt röd färg.  I den intensiva doften hittar vi björnbär, svarta vinbär, vingummi, vanilj och peppar. Smaken på Lamborn The Smile Vintage är förtätatd och vinet känns ganska hårt extraherat med smak av mörka plommon, svarta vinbär och björnbär. Lite viol och vanilj hittar vi också. Alkoholhalten ligger på 15,3%. Det finns fortfarande en hel del tannindamm och jag tror vinet hade kunna ligga i källaren många år framöver. Men jag ångrar absolut inte att korkskruven kom fram. Vinet var helt fantastiskt!
 
Hasselbacksgratäng

Oxfilé inbakad i peppar 

1 dl grönpeppar 
2 msk rosépeppar 
2 msk svartpeppar 
2 msk fänfålsfrö 
2 msk korianderfrö 
4 dl olivolja  

Rosta kryddor på medelvärme i 2 min. Häll på olja och sjud i 1 h. Kyl till nästa dag. Sila och mortla kryddorna. Täck köttet med kryddblandningen och klappa in. Lägg på bakplåtspapper och kyl i 12 timmar.  Hetta upp stekpanna och stek köttet runtom.  Kör färdigt i ugn 125° tills filé når önskad innertemperatur (55-60°)

Oxfilé inbakad i peppar med rödvinssky, hasselbacksgratäng
och haricots verts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar