lördag, april 25, 2020

2015 First Drop Shiraz Mother's Milk

2015 First Drop Shiraz Mother's Milk

Tredje gången gillt för mig att dricka Mothers Milk Shiraz från First Drop Wines i Williamstown några mil nordost om Adelaide, Australien. Jag blev faktiskt inte alls blivit imponerad över årgångarna 2010 eller 2014 när jag provade dem. Denna gång har jag låtit vinet ligga lite längre. Årgång 2015 köpte jag på Sb i februari 2018. Den kostade då 159 kr. Skulle tiden i källaren innebära att jag nu tycker bättre om vinet?

First Drop Wines startades 2004 av Matt Gant och John Retsas. Man arbetar med inköpta druvor från Barossa, Adelaide Hills och McLaren Vale. Firman gör en hel drös med viner på olika druvor, varav en del kanske inte är de första man tänker på när det gäller Australien. Vad sägs till exempel om Arneis, Barbera, Tempranillo eller Touriga Nacional? Istället för att breda ut mig mer finns en film om First Drop nedan.

Mothers Milk är gjort på 100% Shiraz från två vingårdar i Barossa. En i den östra delen av dalen och en i den västra. Båda ligger runt 300-500 m över havet. Vinet har legat 12 månader på jästfällningen i 3-4 år gamla franska fat.

Vi dricker Mothers Milk till lammragu med gnocchi och haricots verts och vinet överraskar mycket positivt. Det är fortfarande ett enkelt vin men de skavanker jag tidigare inte gillat alls i tidigare årgångar är borta. Det kanske inte alls beror på att vinet fått ligga en liten stund i källaren. Men det är tillräckligt för att vinet ska få fler chanser om det dyker upp på Sb igen.

I doften hittar vi mörka bär och plommon tillsammans med tobak och lakrits. I munnen är vinet saftigt och några tanniner kan man knappt tala om. Smaken domineras av svarta och röda vinbär tillsammans med plommon. Vi hittar också en angenäm pepprighet. Syran är ganska hög.

Just nu finns ingen årgång av Mothers Milk på Sb men den dyker säkert upp igen. Då tänker jag hålla mig framme men vara noggrann med att ge vinet några år i källaren innan det serveras. 1 februari 2019 släpptes årgång 2016 i det tillfälliga sortimentet. Priset låg då fortfarande på 159 kr. Jag har vid en snabb sökning inte hittat om vinet funnits på Sb efter det.


lördag, april 18, 2020

2016 Calera Chardonnay Central Coast


2016 Calera Chardonnay Central Coast

Den 3 april släpptes 2400 flaskor 2017 Calera Chardonnay Central Coast på Sb. Vinet kostar 239 kr och finns i skrivande stund i ett femtiotal butiker runt om i landet. Flera som provat har gett vinet högt betyg. Men det vin vi druckit är alltså 2016 och årgångsvariationen har tidigare varit ganska stor när det gäller denna bas-chardonnay från Calera i Hollister, något tiotal mil sydsydost om San Francisco.

Vinet är gjort på inköpta druvor från odlare i Monterey, Santa Barbara, San Luis Obispo och San Benito. Druvorna plockades för hand och pressades i hela klasar. Enbart druvornas naturliga jäst användes. Vinet har genomgått malolaktiskt jäsning och har legat tio månader på franska ekfat där 10% var nya.


Vad ska man dricka till fondue?

Vi fick en vacker Steltonfonduegryta i julklapp och bestämde oss för att dricka vinet till fondue på ryggbiff med några olika såser. Det funkade fint men men såsen på yoghurt och feta behövs bytas ut vid nästa tillfälle. Den krockade ganska rejält med vinet.


Ryggbiff
Förutom yoghurtsåsen lagade vi bearnaisesås, mangosalsa, ugnsrostad sötpotatis och ångad broccoli. som vi serverade vid sidan av fondueköttet. Jag är nybörjare men har förstått att det finns en uppsjö av olika varianter på fondue. Vi gjorde vår genom att tillaga köttet i en buljong på lök och vitlök, kalvfond, svampsoya och timjan. Det fungerade över förväntan och att tillaga den tunt skurna ryggbiffen gick fortare än vad både Jen och jag trott.

Rostad sötpotatis

Årgång 2016 av Calera Chardonnay Central Coast kostade 219 kr när det inhandlades på Sb för lite mindre än ett år sedan. Vinet hamnar kanske inte i topp bland de årgångar jag provat men bra är det hur som helst.

I doften hittar vi päron, vanilj, mineral, vita blommor och apelsin. Här finns också butterscotch, fat och champinjon. I smaken handlar det om gult äpple, citrus, vanilj, kola och karamell. Efterhand som värmen stiger blir smaken mera tropisk och smörig. Kommer jag att kunna vänta med att öppna den omtalade årgång 2017?

Bernaisesås, mangosalsa och yoghurtsås med feta.

onsdag, april 08, 2020

2 x Charles Smith Wines 2017


För en tid sedan drack vi 2017 Boom Boom! från Charles Smith Wines som just nu finns på på Sb:s hyllor. Det var en bra årgång av denna Syrah från Washington och jag bestämde mig genast för att prova fler röda årgång 2017 från Charles Smith Wines. Det blev 2017 Chateau Smith och 2017 The Velvet Devil.  Båda vinerna finns i beställningssortimentet. Importör är Bibendum/Folk o folk. Vi bestämde oss för att prova vinerna över två dagar och till olika maträtter. Häng med!

Ständigt denne Charles

Charles Smith växte upp strax utanför Kaliforniens huvudstad Sacramento. Hans mamma kom från Wales och pappan, som var hängiven hemmabryggare av vin, var från Frankrike. Som ung vuxen flyttade Charles till Danmark och arbetade med musik, bland annat som manager och turnéledare åt småberömda danska duon The Raveonettes. Arbetet gjorde att många måltider intogs på restauranger och Charles blev mer och mer intresserad av mat och framförallt dryck. När han i slutet av 1990-talet flyttade tillbaka till USA öppnade han en liten vinbutik utanför Seattle. Men det var inte nog och ganska snart började Charles köpa druvor och göra vin. Han hade nu omlokaliserat till Walla Walla som ligger ungefär 15 mil sydost om Seattle. 2001 släpptes det första vinet, 330 lådor K Vintners Syrah.

2006 startades Charles Smith Wines som skulle fokusera på lite enklare och billigare viner som skulle vara tillgängliga direkt, utan lagring. Succén lät inte vänta på sig särskilt länge. 2009 utsågs Charles Smith till "Winemaker of the Year" av Food and Wine Magazine och 2014 blev han det igen. Denna gång var det Wine Enthusiast som stod för utmärkelsen.

Bland de mer exklusiva vinerna från Charles Smith som jag har provat är favoriterna Sixto Chardonnay Frenchman Hills och flera olika varianter på druvan Syrah från K Vintners. Men då talar vi om viner som för de billigaste kostar ganska många hundralappar. Ännu mer imponerande är faktiskt hur bra Charles lyckats med de lite billigare vinerna. Som han själv säger är det lätt att göra bra vin men svårt att göra ett bra vin billigt. 

Sedan 2016 ägs Charles Smith Wines av Constellation Brands men Charles Smith är enligt utsago fortfarande högst delaktig. Charles driver också Wines Of Substance som under sig har etiketterna Sixto, Vino/Casasmith, B. Leighton, Substance och K Vintners. Det får mig att undra hur aktiv han egentligen hinner vara på Charles Smith Wines? 

Cheesesteak Stuffed Peppers

Första dagen lagar vi ett recept jag hittade för ett tag sedan på delish.com som jag genast ville prova. Maträtten är en variant på Philly cheesesteak som i original är en hoagie roll (ungefär som en mjuk baguette) med tunt skivad och stekt ryggbiff och smält ost. Provolone är ganska typiskt. Annars är det amerikansk processad fulost som gäller. Vanliga tillbehör är stekt svamp, sauterad lök, paprika, chilifrukt, hot sauce och ketchup. 




I den variant vi lagar fyller vi en halv paprika med kött, lök och svamp samt gratinerar med mozzarella. Recept nedan. Det blir mycket smaskigt och funkar fint till vinet. Paprika kan annars vara en utmaning till vin men en gratinerad röd variant gör det klart enklare.

Gratinerad paprika med ryggbiff och svamp

4 pers

2 röda paprikor
400 g ryggbiff i bit
500 g champinjoner, skivad
1 gul lök, strimlad
2 msk italiensk kryddmix*
olja 
smör
2 st mozzarella à 125 g

Sätt ugnen på 175°. Skölj och dela paprikorna. Ta ut mellanväggar. Lägg i smord form och baka i ugnen 30 min. Skär under tiden ryggbiffen i tunna skivor och strimla eventuellt, beroende på hur små du vill ha köttbitarna. Stek svamp i olja och ganska rejält med smör. När löken är nästan klar tillsätter du lök och kött. Stek några minuter. Krydda med salt, peppar och italiensk kryddblandning. Om du har lust stänker du över lite worstershiresås.

Ta paprikorna ur ugnen. Skiva mozzarella och lägg en bit i botten på varje paprikahalva. Fyll paprikorna med kött och svampblandningen. Lägg på ytterligare en skiva mozzarella. Gratinera tills osten smält. Det tar några minuter.

Vi serverade paprikorna med kokt ris och en kall sås gjord på yoghurt och paprikaröran Muhammara. En mycket god och enkel sås men till rödvinerna fungerade det inte alls. Undvik!

*Jag gör min egen genom att lite på frihand blanda ihop lite örtkryddor jag har i mitt kryddskåp. Det blev oregano, rosmarin, timjan, persilja (eller egentligen persillade), mejram och salvia.  



2017 Chateau Smith Cabernet Sauvignon

Förutom vid provningar har vi endast druckit Chateau Smith vid ett tidigare tillfälle. Då var det årgång 2010 och vi drack vinet till en köttgryta. Denna gång ska vi alltså prova vinet över två dagar och till två olika maträtter där de fyllda paprikorna var först ut.

Vi häller upp och provar direkt efter öppning, en så kallad "Pop & Pour". Vinet har tydlig doft av svarta vinbär men här finns också andra mörka bär och en del fat. Vinbären och de mörka bären återkommer i den fylliga smaken. En del mörkt röda körsbär finns också på plats och vi hittar även lite choklad. Till en början är vinet lite småbråkigt i munnen men redan efter en stund i glaset mjukas det upp en del. Tanninerna är nästan mjöliga och finns knappast i överflöd.

Chateau Smith 2017 är gjort på 100% Cabernet Sauvignon. Druvorna har växt i flera vingårdar i Rattlesnake Hills AVA, Yakima Valley AVA och i Wahluke Slope AVA. Vinet har jäst på naturlig jäst och har lagras på franska ekfat i 10 månader med jästfällningen. Hälften var nya fat.




Förra gången vi drack Chateau Smith var det som tidigare nämnts årgång 2010 som gällde. Slutsatsen den gången var att det inte handlar om någon större komplexitet men ett saftigt och lättgillat vin. Efter dag 2 då vi drack Chateau Smith till köttfärslimpa med gräddsås, är jag beredd att skriva under på det igen. Vinet är inte helt bra direkt vid öppning men med lite luft kommer det mer till sin rätt. Om jag skulle ha fler flaskor skulle jag lagt dem i källaren något år för att de vassa kanterna ska slipas av. Chateau Smith kostar 185 kr och finns i beställningssortimentet.

2017 The Velvet Devil Merlot

The Velvet Devil 2017 är en blend med 89% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon och 1% Malbec. Druvorna kommer från olika vingårdar i Columbia Valley AVA, Yakima Valley AVA och Wahluke Slope AVA. Liksom hos Chateau Smith jäser vinet på naturlig jäst. Druvorna avstjälkas men krossas inte innan jäsningen.Vinet har lagrats på franska ekfat i 10 månader. 30% av faten var nya.

The Velvet Devil har doft med solmogna röda körsbär, blåbär, rökt kött och örter. Vinet är mycket mjukt och smakar körsbär, björnbär och vanilj. 


Till skillnad från Chateau Smith blir inte Velvet Devil bättre dag 2. Snarare tvärtom. Det här är ett vin som är perfekt att hälla i karaff och sedan dricka direkt. The Velvet Devil kostar 139 kr och finns i beställningssortimentet.

Köttfärslimpa med potatispuré och gräddsås.


Slutsatser

Vi kan inte med bestämdhet säga att vi föredrar det ena eller andra av de två viner från Charles Smith Wines som vi provat. I nuläget är The Velevet Devil med sin amerikanskt solmogna stil är bäst för omedelbar konsumtion medan vi tror att Chateau Smith kommer att segla om med något år i källaren. Eller gör som oss och prova båda!


Fylld paprika med ryggbiff, champinjon och mozzarella.