söndag, januari 26, 2020

2018 Substance Chardonnay


Tillfälligheter har gjort att det blivit två inlägg med vin från Charles Smith efter varandra. Normalt hade jag kanske undvikit det och lagt in något helt annat emellan. Men 2018 Substance Chardonnay får en så pass stark köprekommendation att jag inte vill vänta med att publicera.

Dessutom är det ju så att Charles Smith Wines sedan 2016 ägs av Constellation Brands. Substance och flera andra etiketter har istället samlats under Wines of Substance som fortfarande drivs av Charles Smith.  

Vinet finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 179 kr. Det är ett riktigt bra pris om man är ute efter en härligt saftig Chardonnay från USA med fin balans mellan kraft och elegans. I doften hittar vi persika, apelsin, päron och vanilj. De två sistnämnda gör att det finns en hel del som påminner om päronsplitt. Dock utan samlarbild! Ni som var barn på 1970-talet vet vad jag menar.

I smaken dominerar gråpäron men också här finns det apelsin, nu i form av zest, och en del fat. Vinet har legat på fransk ek i tio månader.

Vi dricker 2018 Substance Chardonnay till en musselshowder med purjo och potatis. Vid sidan serverar vi en klassisk BLT-macka. Det fungerar utmärkt.


New England musselshowder

2 pers

2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl finhackad purjolök
100 gram musslor på burk (vi använde venusmusslor)
smör
1,5 msk vetemjöl
4 potatisar (skurna i små tärningar)
citronjuice
finhackad persilja
salt och svarpeppar
paprikapulver

Mjuka upp purjon i rejält med smör. Tillsätt mjölet och blanda. Rör ner mjölk, gräddeoch spadet från musslorna. Tillsätt potatis och koka ett tills potatisen är klar. Rör i musslor och persilja. Smaka av med citronsaft, paprika, salt och peppar. Servera med fin olivolja att ringla över. 

Det finns massvis med recept och olika regionala varianter av musselshowder. New Enland showder görs på grädde (och mjölk) och ska vara rejält krämig i konsistensen. Receptet ovan utgår från boken Kokbok för grå dagar av Mathias Dahlgren.


BLT-macka

2 pers

4 skivor bacon
2 skivor vitt toastbröd
krispig sallad
tomat
majonnäs

Stek bacon. Rosta bröd och bred majonnäs på alla skivor. Lägg sallad, tomat och bacon mellan brödskivorna. Dela på diagonalen.

New England musselchowder med BLT-macka

lördag, januari 11, 2020

2017 Charles Smith Wines Syrah Boom Boom!



Förra gången vi drack Boom Boom! från Charles Smith Wines handlade det om årgång 2015 och jag skrev då mycket uppskattande om vinet. Riktigt lika positiv är jag inte över aktuell årgång på Sb men det är fortfarande en riktigt fin nya världen-syrah man får för de 149 kr som vinet numera kostar. Förutom Syrah har Charles också blandat en liten skvätt Viognier i Boom Boom!.

Vinets doft är ganska kraftig med mörka bär, plommon, kryddor och lite gräs. I den fruktiga smaken handlar det om körsbär, blåbär och hallon som fått sällskap av choklad och lakrits. Eftersmaken tar tyvärr slut ganska fort. Trots detta är Boom Boom! fortfarande ett mycket bra köp om man är ute efter ett fruktigt (och nästan inställsamt) rött vin som lätt blir bästa kompis med de flesta kötträtter. 

Nu blev jag nyfiken på hur det står till med årgång 2017 av Merlot The Velvet Devil och Cabernet Sauvignon Chateau Smith, de andra röda vinerna som ingår i samma serie som Boom Boom! Båda ligger i beställningssortimentet. 

fredag, januari 03, 2020

2016 Cline Family Cellars Zinfandel Ancient Vines

2016 Cline Family Cellars Zinfandel Ancient Vines

1989 köpte Fred Cline en hästgård i Carneros och flyttade till Sonoma County med sin fru Nancy. Innan dess hade Cline Family Cellars utgått från Oakley i Contra Costa County, någon timmes bilresa åt sydväst. Det är fortfarande därifrån som Cline hämtar druvor till sin serie Ancient Vines.

I beställningssortimentet på Sb finns hela serien Ancient Vines med Zinfandel, Carignan och Mourvedre. De två första kostar 149 kr/flaska och Mourvedre 171 kr. Importerar gör Wine Affair. 

300 hektar finns kvar

Det var på 1800-talet som italienska- och portugisiska immigranter planterade vinrankor i Oakley. Klimatet i Contra Costa County liknade det hemma i Europa och många hundra hektar mark blev till vingårdar. I dag finns 300 hektar kvar och över hälften är planterade med Zinfandel.  

2016 Ancient Vines Zinfandel har en fruktig doft med solmogna björnbär och körsbär. Vi hittar också eukalyptus, vanilj och en svagt rökig ton. Vinet har legat på en blandning av franska och amerikanska ekfat men jag hittar inte någon närmare information om hur länge.

I smaken är det återigen solmogna, söta bär som spelar huvudrollen. Det handlar främst om hallon, björnbär och blåbär. Vinet är både lätt och fylligt på samma gång och lite syltigt utan att vara sötkladdigt. Gott men till mat rekommenderas heta eller söta smaker för att det ska bli mitt i prick.

Vi dricker 2016 Zinfandel Ancient Vines till mac 'n' cheese och entrecôte med söt och het bbq-sås.

Entrecote, bbq-sås och mac 'n' cheese med pankotäcke.