söndag, januari 31, 2010
2007 Windsor Sonoma Cabernet Sauvignon Alexander Valley
Cabernet Sauvignon från Windsor Sonoma i Windsor strax norr om Santa Rosa i Kalifornien där ägaren Pat Roney och vinmakaren Marco DiGiulio enligt Jen och mig skapat ett enkelt och gott vin för 129 SEK.
Windsor Sonoma är väl representerat på Sb med fyra olika viner och för inte så länge sedan provade vi deras Private Reserve Zinfandel som även den föll oss väl i smaken.
Dagens cab doftar vinbär och körsbär, en del fat och örter. Vi hittar också en jordig ton och initialt klara mintiga drag som dock ganska snabbt luftas bort.
Smaken domineras också av frukt. Vinbär kommer främst, framför allt svarta men även en mindre mängd röda. Här finns också körsbär och blåbär. Faten ger sig givetvis tillkänna och här finns en del tanniner och ganska hög syra.
Sammantaget alltså en trevlig bekantskap och en kalifornisk Cabernet Sauvignon som inte gräver djupa hål i plånboken men för den sakens skull inte ger avkall på kvalitéten.
Till detta fruktiga och ganska syrarika röda vin serverar vi ugnsbakad lax med ett täcke av honung, dijonsenap och lite cashewnötter. Vid sidan om har vi smörstekta champinjoner, avokado och persika. En mycket lyckad kombination till vinet.
Frankofilen har också smakat.
Ugnsbakad lax med honung och dijonsenap
4 pers
4 skivor laxfilé, ca 400-500 g
25 g smör
2 msk dijonsenap
1 msk honung
25 g brödsmulor
15 g cashewnötter, rostade och grovhackade
salt
svartpeppar
Smält smöret och blanda med senap och honung. Häll på laxbitarna och strö över brödsmulor och cashewnötter. Baka i ugn 200°C i 15 minuter.
söndag, januari 24, 2010
2004 Morisfarms Morellino di Scansano Riserva
Lördagskväll och det blir en liten mix av Italien och Spanien. Morrelino di Scansano och pizza från Italien men fyllningen på pizzan kommer från Spanien. På den ena har vi köttig chorizo och på den andra jamón serrano. Gott!
Jag är pinsamt okunnig om italienska viner och druvor men Sangiovese har jag åtminstone ett förhållande till och Morellini sägs vara en klon av Sangiovese. Man behöver inte vara särskilt bevandrad i det italienska språket för att räkna ut att Morellino betyder "det lilla körsbäret". Vendemmia kallas en del av kusten i Toscana. Vår flaska köptes i Milano för några år sedan och kostade ca €20.
90% av druvorna i vinet ska enligt Morisfarms vara Sangiovese och 10% "other varietals". I senare årgångar ska dessa vara Merlot och Syrah men för 2004:an uppges detta inte.
Doften avslöjar att vi har ett vin med hög syra framför oss. Här finns gott om både röda och mörka bär som körsbär och svarta vinbär men också sekundäraromer av trä, smördeg, mandel och jord.
I munnen är det mycket riktigt gott om syra, Här finns röda körsbär men även torkade plommon och mörka skogsbär. Vinet är mjukt men en del torra tanniner tittar fram mot slutet som inte är speciellt långt.
Att Morellino är en bra kamrat till pizza är både Jen och jag helt på det klara med!
lördag, januari 23, 2010
2002 Palmer & Co Champagne Millésimé
Jenny vill äta fisk och dricka Champagne så vi tar fram sjötunga från frysen och en billig Champagne från källaren (nåja, det är så klart svårt att kalla årgångschampagne för billig). Till de stekta enkelpanerade fiskfiléerna rör vi ihop en kall sås på stenbitsrom och på ett enkelt sätt har vi en lyxig festmiddag.
Palmer & Co:s Millésimé från 2002 är gjord på 50% Pinot Noir, 45% Chardonnay och 5% Pinot Meunier och är knappast någon stor Champagne. I doften hittar vi päron, citrus, gula blommor, mycket mineral och aningen hasselnöt.
Smaken är frisk och ganska brödig. Vi enas om att det är fingermariekex som kommer närmast. Konstigt att vi inte hittade något av det alls i doften. Vidare finns det citrus och gula plommon i smaken. Habilt bubbel men inte särskilt upphetsande.
Romsås
2 dl crème fraîche
100 g rom (valfri sort, vi använder stenbitsrom)
1/2 citron, saften
15 g gräslök, hackad
35 g dill, hackad
svartpeppar
Blanda i en skål. Smaksätt med svartpeppar.
lördag, januari 16, 2010
2007 Windsor Sonoma Zinfandel Private Reserve California
I dag lagar vi mat och väljer vin utifrån en sås inköpt i New York av doktor Nilsson. Såsen är en "Roasted Garlic, Peanut Sauce" från Stonwall Kitchen.
Stonewall Kitchens produkter finns att köpa i Sverige men är kanske inte alltid så lätta att hitta. Enklare då när ens vänner drar på semester till USA och kommer hem med en flaska i present!
Vi kombinerar såsen på ganska klassiskt vis med kycklingfilé på spett och en nudelsallad och eftersom vi är sugna på rött finns det i vårt tycke inte många alternativ till enkel Zinfandel.
Vi provar därför 2007 Windsor Sonoma Zinfandel Private Reserve California som kom i oktober och som följaktligen ska finnas i Sb:s sortiment under minst ett år.
Vinet blir en fullträff till den småheta asiatiska maten men frågan är om det har någon framtid på Sb:s hyllor. På egen hand imponerar det nämligen inte och jag undrar hur många enkla zinviner som får plats i sortimentet. Men för allt i världen, släng ut de sämsta som till exempel Gnarly Head och låt Windsor Sonoma vara kvar. Jag föredrar ändå Clines blend eller Ravenswoods variant om det ska vara ett billigt grillvin.
Men som sagt, ska det vara lite mer hetta i maten och det ska serveras rött vin fungerar det utmärkt med en zin med måttlig sylthalt och lite alkoholkrydda.
Windsor Zinfandel doftar björnbär, blåbär och massor av solsken men här finns också sour cherries, peppar, örter och vanilj.
Smaken är aningen syltig och här finns lite svartpeppar-kryddighet från alkoholen (14%) men inte så att det stör. Mörka, solmogna bär som björnbär och körsbär finns det såklart gott om men också lite viol och örter.
Den goda jordnötssåsen
från Stonewall Kitchen
Kycklingspett med sesamfrö och nudelsallad
Den goda jordnötssåsen
från Stonewall Kitchen
Kycklingspett med sesamfrö och nudelsallad
2 pers
2 kycklingfiléer
3 msk sesamfrö
1+2 msk olja
2 msk sweet chilisås
Rosta sesamfröna i torr stekpanna. Dela kycklingfiléerna på längden. Stek dem i lite olja några minuter. Låt svalna. Blanda 2 msk olja med sweet chilisås. Trä kycklingen på spett som blötlagts. Pensla på glazen och strö över sesamfrö. Grilla i ugn på maximal grillvärme några minuter tills de får fin färg.
Nudelsallad
150 g breda risnudlar
75 g sockerärtor
1 morot
1 zuccini
1 dl mynta hackad
1 dl koriander, hackad
Koka nudlarna. Strimla morot och zuccini med till exempel potatisskalare eller osthyvel. Undvik att ta med kkärnhuset på zuccinin. Blanda allt och häll över dressingen.
Dressing
3 msk neutral olja
2 msk risvinäger
1 asiatisk röd chili, finhackad
sesamolja
fisksås
ev lime
Blanda olja, vinäger med chilin. Smaksätt med sesamolja, fisksås och ev pressad lime.
fredag, januari 15, 2010
2006 ZD Wines Chardonnay
Kalifornisk Chardonnay med frukt från svala kustområden i Carneros, Sonoma, Monterey och Santa Barbara som inte faller mig eller Jen alls på läppen. De 10 månaderna som det här vinet tillbringade i fat av amerikansk ek har lämnat så djupa spår att det i stort sett raderat allt annat.
Men till en början är det dock mungiporna upp som gäller. Doften är nämligen klart angenäm med främst tropisk frukt och äpple. Här är faten lite mer diskreta och lurar i bakgrunden tillsammans med burksparris.
Det är först när vinet kommer in i munnen som det för oss ganska totalt skär sig. Här handlar det om ek, ek och ännu mera ek. Anstränger vi oss kan vi pressa fram lite smak av melon, färsk champinjon och plåtburk. Norman deLeuze och Gino Zepponi som grundade ZD Wines fick tillstånd att göra vin i Napa 1969 och man har varit en av föregångarna när det gäller organisk odling. Något som inte betyder någonting när vinet smakar så här tråkigt!
Maten vi åt till var penne med parmesan, korv från Taylor and Jones och en salsa med tropisk smak från mango och kokosmjölk.
Tropisk salsa med champinjoner
4 pers
150 g champinjoner, skuren i kvartar
2 msk smör
salt
peppar
1/2 msk balsamvinäger
2 avokados, skurna i grova bitar
1 mango, väldigt lite mogen skuren i bitar
4 salladslökar, skurna i bitar
2 tomater, urkärnade och grovhackade
1 asiatisk chili, hackad
1/2 dl kokosmjölk
1 dl koriander, hackad
1 dl cashewnötter, rostade och grovhackade
Stek champinjonerna i smör. Salta och peppra och häll på vinägern. Ställ åt sidan. Blanda avokado, mango, salladslök, tomat och chili med svampen i en skål och vänd försiktigt ner kokosmjölken. Avsluta med att strö över nötter och koriander.
söndag, januari 10, 2010
2008 Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese
Selbach-Oster i Zeltingen producerar varje år ca 9500 lådor vin. Nästan allt är självklart Riesling men firman gör också en liten skvätt Weissburgunder. Egendomen har sysslat med vin ända sedan mitten på 1600-talet och har i dag ett mycket gott rykte i hela världen.
Vinet från 2008 som vi dricker till en ganska het rätt med mycket syra är givetvis väldigt ungt och skulle säkert tjäna på att ligga sisådär en tio år i källaren men det fungerar bra också nu.
Doften är klassiskt mineralig med inslag av vita blommor, päron, tropisk frukt och danskt citronvand.
Den ganska söta men friska smaken innehåller liksom doften framför allt päron men vi hittar också inte helt mogna krusbär, mineral och en ton som påminner om saffran. Gott är det hur som helst och jag kan inte låta bli att förundras över hur bra det funkar med het mat och söt Riesling.
Asiatisk citruskyckling
2 pers
2 kycklingfiléer
0lja
2 vitlöksklyftor, hackade
1 gul lök, halverad och strimlad
4 vårlökar, grovt skurna
2 stjälkar citrongräs
1 citron
1/2 dl fisksås
1 röd thaichili, hackad med kärnor och mellanväggar
1 dl kokosmjölk
1/2 dl cashewnötter
holy basil, hackad
Rosta cashewnötterna i torr stekpanna. Låt svalna och hacka grovt. Skär kycklingfiléerna mycket tunt. hetta upp wokpanna eller motsvarande med olja tills det blir riktigt hett. Fräs kycklingen i pannan någon minut. Tillsätt lök och vitlök och stek ytterligare en stund. Skär citrongrässtälkarna i två eller tre bitar och banka lätt på dem med handtaget till kniven. Lägg i woken tillsammans med saft från citronen, fisksås, chili, vårlök och kokosmjölk. Koka upp. Strö över cashewnötter och hackad basilika. Servera med kokt ris.
fredag, januari 08, 2010
Shipyard Brewing Company Smashed Pumpkin
Dagens käk blir en förenklad variant av den vietnamesiska nationalrätten Phở och till den är det inte lätt att hitta passande vin. Därför satsar vi med hjälp av Regeringsgatans ölexperter på en fruktig och kryddig amerikansk ale istället. Det visar sig fungera riktigt bra.
Smashed Pumpkin från Shipyard Brewing Company i Portland ingår i bryggeriets "Pugsley's Signature Series" som fått namn efter Shipyards chefsbryggare Alan Pugsley. Smashed Pumpkin doftar faktiskt lite pumpa och har smak med bland annat kanel och ingefära - två av ingredienserna i nudelsoppan.
Soppan som är standard på alla vietnamesiska restauranger kokas självklart på ben men i receptet nedan som DN:s Monica Eisenman föredömligt förenklat ska det vara buljong istället. Jag gör den på kalvfond.
Senaste gången jag åt Phở på restaurang serverades örterna helt enkelt så att vi fick in några ruskor av bland annat koriander och varsin sax!
Phở
4 pers
2 liter köttbuljong
ca 20 g färsk ingefära
2 stjärnanis
1 kanelstång
2 nejlikor
200 g breda risnudlar
250 g biff i skivor
½ dl fisksås
3 dl färska böngroddar
2 salladslökar, tunt skivade
1 dl thaibasilika, hackad
1 dl mynta, hackad
1 dl koriander, hackad
2 limefrukter i klyftor
asiatisk röd chili,finhackad
Koka upp buljongen. Skala ingefäran och lägg ner tillsammans med stjärnanis, kanelstång och nejlikor i buljongen. Låt sjuda utan lock i ca 30 minuter. Koka nudlarna. Häll av vattnet och fördela i stora soppskålar. Skär biffen i tunna skivor och lägg i soppskålarna med nudlar. Sila bort kryddorna från buljongen och tillsätt fisksåsen. Häll upp den heta buljongen i skålarna. Toppa med böngroddar och salladslök. Servera med de färska örterna, limeklyftor och chili bredvid.
söndag, januari 03, 2010
2007 Ridge Geyserville
Helgerna har bjudit på en hel del obloggade goda viner. Exempel på sådana är en trevlig 1989 Mouton Cadet på magnumflaska som Preben Andersen så vänligt skickade med till en middag hos Charlotta i Höganäs.
Jag vill gärna också nämna nyårsaftonens urgoda middag hos Linus och Katten på Brunkebergsåsen med 2002 Jacquart Brut Mosaique och 2002 Brut Mosaique Blanc de Blancs till förrätten som bestod av sparrissoppa med en mycket generös klick löjrom. Också den unga, torra riesling från Keller vi drack till den asiatiskt smakande och underbara hälleflundran med jordärtskocks- och palsternackskräm smaksatt med bland annat sesamolja tål att nämnas (jodå det fungerar alldeles utmärkt).
Sista helgen innan Jen ska tillbaka till jobbet blir det det något helt annat, nämligen det yngsta vinet vi druckit från Ridge - provningar undantagna, men det har rapporterats om att 2007 Geyserville är riktigt bra redan nu så varför vänta.
Vi lagar en risotto med aubergine, rostad paprika och örter och till detta lammentrecote med vitlök och rosmarin. En strålande kombination till vinet som är gjort på 58 % Zinfandel, 22% Carignane, 18% Petite Sirah och 2 % Matoro (Mourvedre). Åtminstone enligt Ridges och Sb:s hemsidor. Enligt etiketten finns de 2 procenten Matoro inte med men det är inte första gången vi råkar ut för skillnader mellan amerikanska och europeiska etiketter från Ridge.
Vinet får någon timme i karaff och öppnar upp riktigt fint. Här finns ett överflöd av bär, både mörka (björnbär, vinbär, blåbär) men även lite ljusare röda, även om de sistnämnda är i minoritet.
Fatlagringen är ganska tydlig med rök, vanilj, trä och toner av buljong men övanför alltsamman svävar något mer obestämbart som vi inte lyckas sätta fingret på.
Också i smaken finns det massor av både mörka och röda bär. En viss trevlig tanintorrhet gör sig påmind i den gräsiga och mycket långa eftersmaken.
Givetvis är det här mycket ungt men vilken smak och vilket vin! En strålande inledning på vinåret 2010.