torsdag, oktober 29, 2009

2008 McManis Family Vineyards Petit Sirah

2008 McManis Family Vineyards Petite Sirah

McManis Family Vineyard har över 800 Ha druvodling runt Riton i Kalifornien. En liten stad lite mer än tio mil inåt landet från San Francisco. Familjen började med druvor 1938 och började sälja vin under eget namn 1990. I dag gör man billiga viner på massor av olika druvor. Förutom Petite Sirah även Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Pinot Grigio, Viognier, Zinfandel och Syrah.

I somras drack vi McManis Viognier (2007?) på Borgholms Hotel till en galet god torskrätt och det var ett mycket bättre vin än vad prislappen på Sb anger. Samma betyg fick också deras Petite Sirah av årgång 2006 som vi drack förra sommaren till grillad fläskkarré och en rödvinssås med jordnötssmör.

McManis Petit Sirah har nu letat sig in bland de viner som ska finnas på Sb:s hyllor under åtminstone ett år och priset ligger ungefär en femtiolapp under vad det kostade i beställningssortimentet.

Doften är inbjudande med mogna mörka bär och frukter som björnbär, svarta vinbär och plommon men här finns också örter, kryddor och vanilj.

Smaken innehåller en del syrlighet men framför allt är det de mörka bären som kännetecknar McManis Petite Sirah. Att vinet har legat 4 månader på både nya och begagnade franska och amerikanska fat märks med vaniljtoner och mjölkchoklad. En del tanniner vill också vara med och leka.

2008:an är i dag inte ett lika bra vin som 2006:an var förra sommaren och det kommer säkert att tjäna på lite lagring. Det tänker i alla fall jag prova.


Viltskavslasagne

4-6 pers

450-500 g viltskav
1 lök, finhackad
200 g kantareller
3 msk smör
400 g krossade tomater
1,5 dl rött vin
2 msk viltfond
4 enbär, krossade
1 tsk timjan
1 msk Maizena
salt
peppar
250 g ricotta
50 g parmesan, riven
1 ägg
0,5 dl persilja, finhackad
1 krm muskotnöt, riven
400 g mozzarella, skivad
12 lasagneplattor

Lägg svamp i kall stekpanna. Sätt på värmen och koka bort vätskan. Tillsätt 1 msk smör. Stek tills det börjar knäppa i svampen. Hetta upp 1 msk smör i en gryta. Tillsätt det halvtinade viltskavet och stek tills det tar färg. Sänk värmen och stek löken tills den blir genomskinlig. Lägg svampen i grytan. Tillsätt enbär och timjan och därefter vin, tomat och fond.Koka samman i några minuter och tillsätt Maizena utrört i lite vatten.

Blanda ricotta med ägg, persilja, muskotnöt och hälften av parmesanen.

Lägg ihop lasagnen. Börja med viltskavssås i botten på en ugnsfast form. Fortsätt med lasagneplattor och sedan ostblandningen följt av mozzarella. Börja därefter om med vilskavssåsen. Gör 3-4 lager. Avsluta med ostkrämen +mozzarella och strö lite riven parmesan överst.

Gratinera i ugn 225°C i 20 min eller tills lasagnen fått fin färg.

söndag, oktober 25, 2009

2002 Mayacamas Vineyards Merlot


Mayacamas Mountains bildar en naturlig gräns mellan Napa och Sonoma. Här på 600 meters höjd över havet, nära toppen av Mount Veeder ligger Mayacamas Vineyards.

Det otillgängliga vineriet byggdes 1889 av en tysk immigrant som inte lyckades överleva ekonomiskt och lämnade berget i början av 1900-talet. Både vingård och byggnader förföll under flera år innan det i början av förbudstiden inofficiellt började göras vin på Mount Veeder igen.

Från slutet av 1920-talet fram till 1968 då Robert Travers och hustrun Elinor tog över, växlade ägandet några gånger och vingården fick sitt nuvarande namn.

Det var med vin på Cabernet Sauvignon som planterats i början av 1960-talet Mayacamas Vineyards 1976 blev uttagna att medverka i "the Judgement of Paris." Paret Travers släppte motvilligt ifrån sig några 71:or som inte börjat säljas än och som hamnade utanför topp tio.

Bättre gick det 1986 vid Wine Spectators provning då samma viner tävlade mot varandra igen och 1971 Mayacamas Vineyards Cabernet Sauvignon kom på en sammanlagd andra plats. Även vid 30-årsjubiléet av "the Judgement of Paris" hamnade 1971 Mayacamas Vineyards Cabernet Sauvignon högt. Denna gång blev man delad trea.

Men det är alltså inte Cabernet Sauvignon vi provar i dag även om det finns en liten del (6%) av denna druva inblandat i 2002 Mayacamas Vineyards Merlot.

Sent 1980-tal utökades vingårdsarealen till nuvarande ungefär 22 Ha. Förutom att plantera ytterligare Cabernet Sauvignon och Chardonnay blev det också små lotter med Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Pinot Noir och Merlot.

Mayacamas Vineyard tillverkar varje år ungefär 5000 lådor vin varav Cabernet Sauvignon och Chardonnay står för vardera cirka 2000. Vad jag förstått handlar det endast om ett par hundra lådor Merlot varje år.

Vi dricker vinet till Lasagne och det fungerar alldeles förträffligt. Det doftar ganska mycket körsbär, både mörka och röda och fattonerna är ganska tydliga. Här finns också örter, aningen jord, cherry gum, viol, lakrits och körsbärspraliner.

Vinet har relativt hög syra och smakar inte alls så amerikanskt som vinerna längre ner i dalarna på båda sidor om berget. Även i smaken är det frukt som dominerar men svarta vinbär har seglat upp nästan jämte körsbären och tävlar om uppmärksamheten. De örtiga tonerna står lite mer i bakgrunden medan nymald svartpeppar också vill vara med och leka.

Ett gott och läskande vin på 96% Merlot. Druvan som gör Jen extra lycklig och som är hennes favorit.

lördag, oktober 17, 2009

2007 Robert Mondavi Winery Zinfandel Woodbridge

2007 Robert Mondavi Winery Zinfandel Woodbridge

En enkel och billig Zinfandel som överraskar positivt. Här finns givetvis syltiga toner i både doft och smak men inte alls så överdrivet som i många andra enkla viner gjorda på druvan och inte heller med den alkoholhetta som t ex populära 7 Deadly Zins besväras av.

I doften finns förutom nämnda sylt givetvis massor av frukt. Framför allt röda plommon men också lite vanilj och lakrits och rejält med svartpeppar.

Smaken är saftig med röda bär och kryddor.

Habilt budgetvin från Mondavi och en utmärkt följeslagare till våra kycklingben och bbq-sauce med rejäl chilihetta.

Tommy blev inte lika övertygad.


Ugnsgrillade bbq-kycklingben

4 pers

12-16 kycklingben
olivolja
salt
peppar
75 g smör
1 tsk het sås t ex Tennesse Sunshine Sauce eller Tabasco

Sätt ugnen på 250°C grill. Lägg kycklingbenen på ett ugnsgaller. Pensla med olivolja. Salta och peppra. Sätt in benen i ugnen med en foliklädd plåt under. Grilla i cirka 40 minuter. Innertemperaturen ska upp i 80°C. Smält smöret och rör i den heta kryddsåsen. Häll såsen över kycklningbenen innan servering.

Servera med bbq-sås, till exempel Bbq-sås eller Enkel bbq-sås.

söndag, oktober 11, 2009

2007 Glaetzer Shiraz Grenache Wallace


På Sb:s och Prime Wines hemsidor är det fortfarande årgång 2005 som gäller för Wallace från Glaetzer, Barossa Valley men i realiteten är det nu 2007 som säljs via beställningssortimentet.

Vinet är såklart ännu ungt men funkar fint att dricka redan nu och det är riktigt bra!

Glaetzer gillas inte av alla men hans täta, solmogna viner med ganska hög alkoholhalt är definitivt min tekopp och Jen håller med.

2007 Wallace som är döpt efter fru Glaezers flicknamn och gjort på 75% Shiraz och 25% Grenache har en mycket bärig doft där svarta vinbär dominerar men vi hittar också söta jordgubbar och solmogna smultron. I bakgrundden lurar mintiga toner tillsammans med doft av salt och svagt finns också spad från inlagda gröna oliver.

De senare är ännu mer markerade i smaken men givetvis kommer bären främst, framför allt svarta vinbär och körsbär. Vinet har ganska hög syra och är mycket mjukt i munnen.

Åter ett vin vi gillar mycket men som inte kommer att passa alla. Vi dricker det till jättegoda vildsvinsköttbullar med muskotnöt och gräddsås som smaksatts med svart vinbärsgelé. Bären och sötman från gelén gör det till en strålande kombination. Till det hela gör vi ett potatismos och ångkokar lite broccoli.


Vildsvinsköttbullar

3 pers

500 g malet vildsvinskött
1/2 dl ströbröd
1/2 dl grädde
2 krm riven muskotnöt
1 krm kajennpeppar
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda ströbröd och grädde och låt svälla 5-10 minuter. Blanda därefter alla ingredienser och provstek en liten bit. Tillsätt ev mer kryddor. Rulla till köttbullar och ställ kallt i ca 30 minuter. Stek sedan bullarna i smör på medelvärme. Servera med gräddsås och potatis i någon form.

lördag, oktober 10, 2009

2006 Kenwood Cabernet Sauvignon Sonoma County


Jag gillar Kenwoods enklaste Cabernet Sauvignon med druvor från Sonoma, Dry Creek Valley och Alexander Valley. Vinet är en mjuk, silkeslen blend med 88% Cabernet Sauvignon, 4% Malbec, 3% Merlot, 3% Petit Verdot och 2% Cabernet Franc.

Vinet har legat 23 månader på fat, både amerikanska och franska och givetvis märks detta både i doft och smak. Här finns både vanilj och choklad i doften och en aningen bränd ton i vinets eftersmak.

I doften är det annars mogna röda och mörka bär som dominerar och bland dessa kommer inte överraskande svarta vinbär på första plats. Lite nymald svartpeppar hittar vi också.

Smaken är mycket mjuk och bärig och balanserar på gränsen till att bli alltför syltig. Jag har inga större problem med sylt i moderata mängder men många andra hade avfärdat vinet direkt och ni är härmed varnade. Vaniljen från doften får vara med också här.

Kenwood som gör massor av olika viner i flera prisklasser på de flesta druvor som går att odla i Kalifornien. Företaget startades 1970 efter att ett gäng investerare köpt och rustat upp Pagani Brothers Winery i Sonoma. Vineriet är fortfarande inhyst i Paganis gamla byggnader men naturligtvis helt modernt på insidan.

Som jag började med att skriva så gillar jag det här vinet och det är en utmärkt följeslagare till vår fredagspizza.

2008 Hiedler Grüner Veltliner Classic


Filmen "Julie & Julia" som hade svensk premiär i fredags har två parallella handlingar. Dels får vi berättelsen om tv-kocken Julia Child som i efterkrigstidens Paris skapade kokboken "Mastering the Art of French Cooking" men här finns också historien om Julie Powell som drömmer om att bli författare och som ett litet sidoprojekt för ungefär tio år sedan lagade sig igenom alla recepten i Childs bok under ett år och samtidigt bloggade om det.

Jag har ännu inte sett filmen (vi ska bege oss till bion om ungefär 20 minuter) men i en intervju i amerikanska Vogues augustinummer berättar producenten Nora Ephron om sitt eget favoritrecept, som inte finns i "Mastering the Art...". Noras recept lät intressant så jag bestämde mig för att prova, dock med vissa justeringar och eftersom det inte fanns några mängder angivna i Vogue får blir det alltså min variant som presenteras nedan.

Gott blev det i alla fall och en riktigt bra kombination med oktobernyheten 2008 Hiedler Grüner Veltliner Classic. Förmodligen alla som letat sig hit känner till att oktobernyheterna på Sb är så kallat strategiska och ska finnas i sortimentet åtminstone ett år.

Hiedler med sin doft av päron och exotiska frukter kommer vi säkert att dricka mera av. För ungefär en hundring är det ett ypperligt vardagsvin till rätt mat och jag längtar efter att prova det till en klassisk wienerschnitzel.

I munnen är vinet friskt och runt och ovanligt fruktigt för en Grüner Veltliner. Vitpepparn letar vi dock förgäves efter, både i doft och smak.


Krämig purjopasta

4 pers

pasta
1 stor purjolök, strimlad
2 msk smör
4 msk grädde
0,5 msk kycklingfond
1 dl parmesan, riven
svartpeppar
salt
250 g stenbitsrom

Koka pasta till 4 pers. Mjuka upp purjon i smör i en stekpanna. Tillsätt grädde och fond. Koka ihop och tillsätt parmesanen. Låt allt bli genomvarmt och smaka av med salt och peppar. Blanda med pastan. Lägg upp på tallrikar och toppa med stenbitsrom.

PS. Vi har sett filmen nu och det var riktigt bra. Inte något tankeväckande mästerverk precis om någon väntat sig det från Nora Ephron men väldigt underhållande och Meryl Streep är smått magnifik i rollen som Julia Child. DS.

söndag, oktober 04, 2009

2007 Groove Street Sangiovese


Jen är i Paris på jobb och jag sitter ensam hemma denna lördagskväll där det roligaste på TV:n är "Här är ditt liv" med Stina Lundberg Dabrowski. Vad kan då vara bättre tröst än en köttfärslimpa med ostfyllning?

Till denna provar jag en nyhet från ganska tråkiga Oktobersläppet på Sb. Nyheterna ska finnas kvar i mist ett år och det handlar inte om några spännande producenter och små kvantiteter.

Grove Street Winery i Healdsburg startades 1988 och gör en mängd olika billiga viner av druvor från Sonoma. 2007 Sangiovese är gjort på 85% Sangiovese och 15% Barbera. Vinet har legat 8 månader på begagnade franska ekfat.

Vinets doft är ganska diskret men här finns röda körsbär och andra mörka bär. Lite lagerblad blandas med toner av mjölkchoklad.

Vinet är friskt och saftigt. I smaken finns det körsbär, mörk choklad och örter.

Givetvis sätter 2007 Groove Street Sangiovese inga djupare spår men det är ett habilt "under hundralappenvin" om man vill ha något friskt, mjukt och lätt rött vin.


Köttfärslimpa med ost

6 pers

1 gul lök, hackad
1 msk smör
800 g köttfärs
35 g brödsmulor
2 ägg, lättvispade
1 msk Worcestershiresås
3 msk ketchup
1 tsk korianderfrö
1 tsk muskotnöt, riven
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 nypa peperoncino
4 dl cheddarost, riven

Sätt ugnen på 175°C. Stek löken mjuk i en stekpanna. Rosta korianderfröna i torr stekpanna. Stöt dem i mortel. Lägg ett bakplåtspapper i en sockerkaksform. Blanda alla ingredienser utom 3 dl ost i en bunke. Provstek en liten klick kött och krydda eventuellt mer.Lägg lite mindre än hälften av köttfärsen i sockerkaksformen. Lägg osten ovanpå och för ihop den så att den ligger mitt på köttet. Lägg i resten av blandningen och försök att få osten i mitten.

Gratinera i 1 timme eller tills innertemperaturen i köttfärslimpan når 70°C. Ta ut och låt vila i 5-10 minuter innan den skärs upp. Servera med till exempel potatismos med brynt smör.

torsdag, oktober 01, 2009

2004 Odoardi Scavigna Vigna Garrone


Jen har precis kommit hem från Milano och tagit med sig en påse godsaker från delikatessbutiken Peck. Höstens skörd blev bland annat tryffelpecorino, sbrinz, mozzarella, och min favorit - vildsvinssalami. Eftersom jag inte viste vad Jen skulle ta med sig hem när jag handlade vin fick det blev en vild chansning.

Odoardi Scavigna Vigna Garrone kommer från Kalabrien. Alltså främre delen av stövels fot och är en blend där största delen (80%) består av Gaglioppo. En vanlig druva i Kalabrien men okänd för mig som inte alls är hemma bland italienska viner. Resterade druvor i blandningen är; Nerello (10%), Cabernet Franc (5%), Cabernet Sauvignon (3%) och Merlot (2%).

När vi öppnar flaskan är doften helt knuten men ett antal omhällningar senare öppnar det upp fint. Vi hittar mörka bär som björnbär, plommon och svarta vinbär och även lite blåbär. Här finns åtminstone en halv örtagård och ett litet lass hö. Fatlagringen gör sig väl påmind.

Vinet smakar bra men total harmoni och balans saknas och några år i lugn och ro hade nog varit bra. Det finns både elegans och stall tillsammans med fruktighet i form av en hel massa mörka bär och mycket ek. Tanniner finns det också ganska gott om men ändå mindre än vad jag väntat mig.

Vår vän Hanna som besöker oss i dag och som har god erfarenhet av italienska viner gillar det här och det gör Jen också. Även om jag kan hålla med om att det är eller snarare kommer att bli bra är detta inte riktigt min stil på rött vin.