lördag, mars 28, 2009

2005 Vina Robles Petite Sirah Jardine Vineyard


I dag blir det Petith Sirah från Paso Robles AVA i Central Coast, ungefär mitt emellan Los Angeles och San Francisco.

Vina Robles startades så sent som 1996 av schweizaren Hans Nef. Ett år senare planterades de första vinrankorna och med hjälp av schwiziske vinmakaren Matthias Gubler gjordes de första egna vinerna 1999. Jardine Vineyard där druvorna till dagens vin kommer från var den första vingården som planterades och består till största delen av Cabernet Sauvignon.

Vinet har en mycket fruktig doft av björnbär och körsbär men här finns också vaniljtoner, viol och cederträ. I smaken hittar vi också björnbär men även andra mörka bär som plommon och blåbär. Också i smaken finns förnimmelser av fatlagringen. Vinet är mycket fruktigt men tannindamm saknas inte.

Till vinet äter vi grillad hjortinnerfilé med råstekta potatis och skogschampinjoner, lättkokt spetskål och blåbärssås. Just såsen gör att vinets smak med toner av blåbär fungerar förträffligt. En strålande kombination!


Blåbärssås

2 pers

1 dl blåbär
1,5 dl portvin
1 msk strösocker
0,5 msk kalvfond
50 g smör

Lägg allt utom smör i en kastrull och koka ner till hälften. Blanka av med smöret i småbitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar