Jorden i White Hawk Vineyards består av sand och är beläget på sydsluttningen av Los Alamos Valley i Santa Barbara County på ett par-trehundra meters höjd. Här odlas mestadels Syrah men även en del Chardonnay. Druvorna levereras till flera vinerier som är välkända för sina Syrah-viner, till exempel Sine Qua Non och Sea Smoke. Druvorna odlas delvist ekologisk.
Ojais White Hawk har efter några timmars luftning en klar doft av svarta vinbär, körsbär, marsipan och mandelkubb. Jen tycker också att hon känner björnklister men där går jag bet. Läder och sadelkammare enas vi om och från kryddhyllan hittar vi svartpeppar och lagerblad.
Smaken är aningen syrlig och även här finns körsbär, röda sådana och blå vindruvor samt svartpeppar. Vinet har en enastående balans. Alkoholhalten på 15 % är helt integrerad och tanninerna ganska blyga. Endast en viss torrhet gör sig påmind. Oj, så gott det är!
Till det fantastiska vinet äter vi en skybaserad hjortgryta kryddad med bland annat Worcestershiresauce och timjan. Till denna ugnsrostar vi lite blandade rotfrukter. Kanske inte den första mat man tänker på i kombination med Syrah från Santa Barbara men det hela fungerar alldeles utmärkt och den lättlagade grytan är en riktig höjdare. Vi lagar den på billigaste hjortköttet – grytkött som kostade 130 kr kilot.
Hjortkalops
2 pers
1 msk olivolja
500 g hjortkött
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk Worcestershire sauce
1 msk kalvfond
4 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
salt
svartpeppar
2 msk Maizena
Skär köttet i kuber. Stek i olja ca 5 min. Tillsätt lök och vitlök och stek ytterligare någon minut. Häll i vattnet, Worcestershire sauce och kryddorna. Sjud tills köttet är mört. Tiden beror på vad för styckningsdetalj du använder. Grytkött tar 2-3 timmar. Smaka av med salt. Rör ut Maizena i lite vatten och red av grytan.