60% av Müller-Catoirs vingårdar är planterade med Riesling och i dag är första gången vi provar någon 2005:a därifrån. Vi dricker vinet till stekt dubbelpanerad skrubbafilé med en romsås på stenbitsrom med mycket kryddgrönt samt lite citron och hackad ättiksgurka för att höja syran något. Till detta ett potatismos, kokta gröna ärtor och givetvis de till stekt fisk oumbärliga citronklyftorna.
Vinet har en frisk citrusdoft som innehåller både citron, clementin och apelsin. Dessutom finns här gröna bananer, ananas, våt sten och något aningen rökigt.
Syran i vinet är hög men något rund och inte rakbladsvass. Det är helt torrt men har ganska hög restsötma. I smaken finns gott om exotiska toner som mango, passionsfrukt och kokos.
Ett mycket gott och högklassigt vin som snarare smakar som en torr spätlese än en trocken-kabinett.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar