söndag, februari 24, 2008

2006 Delheim Edelspatz Noble Late Harvest


Sötma och hög, frisk syra. Aprikos, ädelröta och honung. Som gjort för klassikern Päron Diana eller liknande desserter med frukt och sötma.


Päron Diana

6 pers
3 päron
2 dl råsocker
3 dl vatten

Koka upp vatten och socker. Skala päronen på längden men låt skaftet sitta kvar. Lägg i päronen i koklaget och sjud dem i lagen tills de är lagom mjuka. Ta ur päronen och låt dem svalna.

Toscasmet:
150 g smör
1 dl gräddmjölk
100 g strösocker
100 g flagad rostad sötmandel
1 msk vetemjöl


Halvera päronen. Ta bort kärnhus och skaft och lägg dem med den kupiga sidan upp i en eldfast form. Smält smöret tillsammans med gräddmjölk och socker. Rör ner mandeln blandad med mjölet och låt det koka upp. Häll smeten över päronen och grädda i 225º ugn i ca 15 minuter, tills täcket börjar få, fin färg.

Servera päronen med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar